– Siden mange leseren bare leser tittel og ingress, må vi der være ekstra varsomme med ord som kan tolkes feil, sier Sarah Sørheim, nyhetsredaktør i NTB, om en barneovergrepssak.
– Siden mange leseren bare leser tittel og ingress, må vi der være ekstra varsomme med ord som kan tolkes feil, sier Sarah Sørheim, nyhetsredaktør i NTB, om en barneovergrepssak.

Endret voldtekt-tittel: – Skal alltid lete etter ord som gir mest mulig mening for flest mulig

Mente vinkling på overgrepssak ble for upresis.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

NTB endret tittel og ingress på en sak om en overgrepssak i Trondheim, der en 13-åring er siktet for å ha befølt en seksåring på skoleveien.

Ifølge straffeloven anses all seksuell omgang med barn under 14 år som voldtekt, og flere medier brukte ordet «voldtekt» i tittelen i omtale av saken i helga.

– Det er juridisk riktig å beskrive dette som en voldtekt, men i den allmenne språkforståelsen blir det likevel litt upresist, fordi det som har skjedd, ikke er det folk flest tenker på som voldtekt, sier nyhetsredaktør Sarah Sørheim i NTB.

– Opplyse leserne og saken

NTB-saken hadde først tittelen «13-åring siktet for voldtekt av ung skolejente i Trondheim» og ingressen: «Politiet har siktet en 13 år gammel gutt for voldtekt mot en snart seks år gammel jente på Heimdal i Trondheim på fredag.»

Sørheim sier at NTB er opptatt av å bruke de riktige begrepene, men at det ikke er alltid at det journalistiske språket er forenelig med det juridiske språket.

– Vår hovedoppgave er å opplyse leserne og saken, da må vi også finne ord og uttrykk som er så riktig som mulig beregna på den allmenne språkoppfatningen.

Hun sier at dette er en generell utfordring med journalistspråket, og en forpliktelse man har overfor leserne.

– Vi skal alltid lete etter ordene som gir mest mulig mening for flest mulig lesere, som likevel er presise.

Endret «voldtekt» til «overgrep»

Den første NTB-saken om overgrepet var basert på informasjonen de fikk fra politiet. Etter hvert gjorde nyhetsbyrået en totalvurdering, der også hensynet til offer og gjerningsperson var en del av vurderinga, ifølge redaktøren.

Løsningen ble å forklare i brødteksten at det som skal ha skjedd er definert som en voldtekt ifølge loven, men at ordet «voldtekt» ikke blir brukt i tittel eller ingress. Samtidig som at alder på de involverte kommer fram i ingressen.

Tittelen på NTBs endrede sak ble dermed «13-åring siktet i overgrepssak i Trondheim».

– Vi må redegjøre for det faktuelle i saken, men siden mange leseren bare leser tittel og ingress, må vi der være ekstra varsomme med ord som kan tolkes feil.

– Det holder ikke

Én av grunnene til at ordbruken ble diskutert i NTB-redaksjonen, var et innlegg fra journalist Tron Soot-Ryen i Facebook-gruppa Norske journalister.

Han skriver der at han mener det er upresist å bruke ordet «voldtekt» i en tittel i denne saken.

Soot-Ryen skriver at han ikke på noen måte ønsker å bagatellisere hendelsen, men mener likevel at journalister ikke alltid skal bruke de juridiske begrepene.

«Jeg vet vi kan forsvare oss med at dette er begreper straffeloven bruker, men det holder ikke. Vi er ikke jurister, men skal prøve å forklare leserne hva som har skjedd. Ikke bagatellisere, langt ifra, men heller ikke legge stein til byrden for offeret ved å få det til å høres enda verre ut enn det er.»

Powered by Labrador CMS