Kommentar:

Jonas Gahr Støres første dag som statsminister. En av statsrådsplassene som ingen medier bommet på.

TV 2 vant statsråd-bingoen: Derfor gir det mening å være best på noe litt meningsløst

Trangen til å avsløre det alle snart får vite.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

  • Dette er en kommentar skrevet av redaksjonen. Kommentaren gir uttrykk for skribentens meninger.

«For every complex problem there is an answer that is clear, simple, and wrong» - H.L. Mencken

Så vidt jeg har klart å bringe på det rene var det TV 2 som vant denne gangen. Som først fikk krysset av alle feltene i statsråd-bingoen, og som derfor kunne presentere alle de nye statsrådene kvelden før kvelden. Et halvt døgn før de var å se på Slottsplassen.

Som journalist forstår jeg den grunnleggende trangen til å fortelle og avsløre noe som noen ønsker at skal være hemmelig. Jeg har likevel slitt med å forstå prioriteringen.

Sakene som ikke blir laget

I Jonas Gahr Støres nye regjering er det 19 statsråder. Det er ganske mange telefoner, meldinger og e-poster som skal til for å få disse 19 bekreftelsene. I hvert fall hvis vi skal ta som utgangspunkt at man ideelt skal ha mer enn én kilde som bekrefter hver plassering.

Dermed er det enormt mye arbeid og ressurser som legges ned for å avsløre noe som blir offentliggjort kanskje under ett døgn etter den komplette listen er publisert. Legg også til at dette arbeidet skjer parallelt i mange konkurrerende redaksjoner og medier.

Som redaktør vet jeg at for hver sak man lager er det en annen sak som ikke blir laget. Litt forenklet, men likevel.

Et spørsmål det er naturlig å stille er hvem lager vi disse sakene for? Sikkert gøy for leserne og seerne som er over gjennomsnittet opptatt av politikk og spillet som følger med, men det er ikke «folk flest». Og selv for denne nisjen er det også andre saker som fremstår som viktigere. Saker som nå kanskje aldri blir laget.

Og til alle dem som beskylder mediene for å kun jakte klikk: Klikkvinnere er sjelden disse «bingo»-sakene.

Moro med nye jobber. De nye statsrådene på Slottsplassen torsdag denne uka. Fra venstre Hadia Tajik (Ap), Jonas Gahr Stre (Ap), Trygve Slagsvold Vedum (Sp), Ola Borten Moe (Sp) og Bjørnar Skjæran (Ap).

Den ultimate testen

Nå er det ikke en spesielt original tanke å stille seg undrende til disse prioriteringene. På Twitter er det en som denne uka like godt retvitrer sin egen twittermelding fra 2019, hvor han spør hvorfor det er så viktig å offentliggjøre «regjeringskabalen» før den er offentlig.

En av dem som svarer er Mathias Fischer, tidligere politisk journalist og kommentator, og nå avgått statssekretær.

«Det er først og fremst bare en intern konkurranse mellom redaksjoner. Den ultimate testen på hvem som har best kilder», skriver Fischer – og han påpeker også som jeg var innom innledningsvis, at «det [er] jo sånn det skal være, at journalister har lyst til å vite og formidle ting som politikere holder hemmelig.»

For egen del var jeg i gang med å skrive en kommentar tilsvarende denne i 2019. Hvor jeg lurte på det samme. Det ble imidlertid prioritert bort, noe som kanskje er like greit, for jeg har endret syn. Delvis.

For ja, det er en intern konkurranse. En konkurranse som for mange kan virke meningsløs, i hvert fall for dem som ikke er i denne bransjen. Litt sånn som gleden ved å sende en push-melding noen sekunder før konkurrenten. Ok, det er kanskje teitere, selv om jeg har vært med på å juble for akkurat det også.

Lover godt

Men jeg tenker at vi kan se på dette som en lovnad. En lovnad om noe som kommer. For de samme kildene kan nå brukes til å lage viktig(ere) journalistikk. For TV 2 - og de andre mediene som fulgte tett i hælene på dem - har vist hva de kan få til. Har vist hvor langt inn de kan penetrere partiene som nå har dannet regjering.

Så vil de neste månedene og årene avsløre hva de virkelig kan få ut av det systematiske kildearbeidet som ligger til grunn for årets statsråd-bingo. Er man best på å fortelle om hvem som blir landets nye statsråder, bør man også være best på å fortelle om den nye regjeringens indre liv. På både godt og vondt. Ofte i motsatt rekkefølge.

Ekstra spennende er det også at dagens politiske avdeling i TV 2, som ble opprettet så sent som høsten 2019, kom i mål på topp. Det er ikke tilfeldig at TV 2 nå kjemper der oppe, men et resultat av hardt arbeid kombinert med enkelte spennende (og noen mer kontroversielle) rekrutteringer.

Sammen har dette kanskje bidratt til å endre maktbalansen mellom de politiske avdelingene noe. Det var ikke slik at TV 2 ikke dekket politikk før 2019, men det er noe med fokuset.

Bommet skikkelig

Når det er sagt: Da TV 2 publiserte «Kilder til TV 2: Disse ligger an til å bli Støres første statsråder» for cirka en uke siden, også som tv-innslag, bommet de på veldig mye. I ettertid fremstår saken som nesten bare tull. Nå kan det selvsagt være at det var slik situasjonen så ut for en uke siden.

Saken ligger ute slik den var. Ingen forsøk på skjule egne bommerter her. Men for ettertiden kan det jo se ut som om statsråd-bingoen til tider har vært nettopp ... bingo.

I sin hovedsak, der hvor de fikk full klaff, har TV 2 imidlertid en eksemplarisk endringslogg som forklarer hva som har endret seg de siste dagene.

Så mest ros, litt ris og en halv kilo kaffe til årets bingo-vinner: TV 2.

Powered by Labrador CMS