Norsk Journalistlags landsmøte skal 2017. Illustrasjonsbilde / Journalisten
Norsk Journalistlags landsmøte skal 2017. Illustrasjonsbilde / Journalisten

I dag begynner Norsk Journalistlags landsmøte - dette må du vite

145 delegater samles på Fornebu.

Publisert

Tirsdag starter Norsk Journalistlag (NJ) sitt landsmøte, som holdes hvert andre år.

Her samles i år 145 delegater fra fagforeningas lokallag, konsernlag, klubber og landsstyre, for å avgjøre fagforeningas politikk og retning for den neste toårs-perioden.

Landsmøtet skal diskutere endringer i NJs vedtekter, NJs politiske program – som er den overordnede politikken til fagforeninga, og NJs tiltaksplan – som er de prioriterte områdene fagforeninga skal jobbe med i perioden.

Her finner du landsstyrets forslag til endringer:

Landsstyrets forslag til endringer av NJs vedtekter

Landsstyrets forslag til NJs tiltaksplan 2019-2021

Landsstyrets forslag til endringer i NJs program

Engasjement rundt klima

Før landsmøtet har klubbar og lag sendt inn forslag til landsmøtet, og landsstyret har jobbet med forslagene og kommet med sin innstilling på de forslagene de har tatt med.

Delegatene på landsmøtet står også fritt til å fremme forslag om prioriterte områder for de neste to årene i tiltaksplanen.

En av sakene som har engasjert tillitsvalgte og medlemmer i forkant av landsmøtet, er NJ Møre og Romsdals forslag om at NJ bør ta et større klimaansvar, som resten av organisasjons- og arbeidslivet i Norge, som Journalisten skrev i forrige uke.

De mener NJ bør kartlegge sine klima-utslipp, for så å redusere disse. Landsstyret er enig i intensjonen i forslaget, men har ikke kommet med konkrete tiltak i forslaget sitt i tiltaksplanen. Under overskrifta «Organisasjonsbygging» foreslår de at dette føres inn:

  • Norsk Journalistlag skal i perioden søke å redusere sitt miljøavtrykk

Tariff-endring

En annen av sakene som ifølge NJ-leder Hege Iren Frantzen har skapt mye engasjement før møtet, er forslaget om at NJs skal jobbe for at de lokale lønnsoppgjørene skal avspeile verdiskapningen i den enkelte bedrift.

Det er konsernlagene NJ i Amedia og NJ i Polaris, samt lokallagene NJ Vestfold, NJ Telemark og NJ Østfold, som står bak forslaget.

De ønsker altså at medlemmene skal merke på lønna om mediebedriften de jobber i går bra økonomisk.

Dette kommer inn under avsnittet om arbeidsliv og tariffarbeid, i kulepunktet der det fra før står at NJ skal «Jobbe for å styrke de lokale klubbenes forhandlingskraft».

Her er alle innkomne forslag til saker som landsmøtet skal behandle tirsdag, onsdag og torsdag.

Nytt landsstyre

Landsmøtet skal velge et landsstyre som består av 15 medlemmer og åtte varamedlemmer. For et par uker siden ble de 28 aktuelle kandidatene presentert. 16 av kandidatene er nye, de resterende 12 stiller til gjenvalg.

Her er landsstyret som har sittet i perioden 2017-2019.

Det nyvalgte landsstyret i NJ 2017. Foto: Martin Huseby Jensen.
Det nyvalgte landsstyret i NJ 2017. Foto: Martin Huseby Jensen.

De nye kandidatene som stiller:

Hege Fagerheim (NRK Kultur), Ann-Kristin Hanssen (Fremover), Audun Hasvik (frilanser), Annette Hobson (NRK Dokumentar og Samfunn), Ole-Ottar Karlsen Høgstavoll (Vikebladet Vestposten), Kyrre Lien (Frilanser), Brian Cliff Olguin (frilanser), Silje Bratland Roksvåg (Agderposten), Tor-Erling Thømt Ruud (VG), Espen Amundrud Solhaug (Oppland Arbeiderblad), Margrethe Håland Solheim (TV 2), Leslie Tangen (TV 2), Marita E. Valvik (Aftenposten), Oda Stine Viken (NRK Troms) og Even Skårberg Aarnes (NRK Telemark).

Kandidatene som stiller til gjenvalg:

Kjersti Fikse (Adresseavisen), Hege Iren Frantzen (NJ-leder, permisjon fra NRK Nyheter), Henrikke Helland (TV 2), Pål Hellesnes (Klassekampen), Rolf Johansen (NRK Nyheter), Lars Døvle Larssen (Tønsbergs Blad), Britt-Ellen Negård (Glåmdalen), Sonja Evelyn Nordanger (Aller Media), Christer Pedersen (iTromsø), Dennis Ravndal (NRK Nyheter), Jathushiga Bridget Rajah (LO Media) og Dag Idar Tryggestad (nestleder i NJ, permisjon fra Bergens Tidende).

Landsmøtet velger også kontrollkomité og valgkomité for neste periode.

Delegatene skal også vedta overordnede økonomiske mål for NJ, samt fastsette medlemskontingenten. Her anbefaler landsstyret at kontingentsystemet videreføres i perioden med 1.6 prosent av fast lønn, og ellers de samme ordningene som forrige periode.

Prisutdeling

To priser deles ut på landsmøtet. Prisen for Årets avistegning blir delt ut hvert andre år og skal synliggjøre tegninga som et eget journalistisk uttrykk i trykte medium og på nett. I 2017 var det Christian Bloom som vant prisen, for sin tegning av USAs president Donald Trump som baby.

Trym-prisen – eller Trygve Moes pris, deles også ut under landsmøtet, til NJ-medlemmer som har gjort en spesielt stor innsats for Norsk Journalistlag.

Powered by Labrador CMS