Majoran Vivekananthan. Foto: Tracey Lavalette

Mener innvandrere også bør brukes som kilder

Utrops redaktør kommenterer ny rapport som viser massiv muslimomtale.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Integrerings- og mangfoldsdirektoratet offentliggjorde tirsdag sin årsrapport for 2009, med innvandrere i norske medier som tema. Der har de søkt svar på spørsmål som hvorvidt innvandrere fremstilles som ressurser eller problem, og om det etniske mangfoldet speiles i mediene.

Hyppig omtalt

Medieforskere, journalister og redaktører har bidratt med artikler til rapporten. Et av funnene er at temaet muslim/islam ble omtalt 77.000 ganger. 70 prosent av innvandringssakene er problemfokuserte.

Majoran Vivekananthan, ansvarlig redaktør i den flerkulturelle avisen Utrop har bidratt til rapporten. Han mener innvandrere bør få uttale seg i flere saker, ikke bare bli omtalt i kritikkverdige forhold.

– Det er ofte et ensidig kildevalg. Det er mange der ute som vil bli intervjuet, men som aldri blir det.

Unngår innvandrere

Vivekananthans artikkel, «Flerkulturell journalistikk i praksis», tar blant annet for seg journalistenes kildevalg. Der skriver han at innvandrere sjelden brukes som kilder i stoff som ikke spesifikt omhandler innvandrerspørsmål. Han mener ikke at mediene aktivt skal velge innvandrerkilder fremfor etnisk norske, men at de skal slutte å bevisst unngå innvandrere.

– Det som skjer er at journalistene bevisst velger norske kilder, fordi de tror at leserne ellers kan bli forvirrede og stille spørsmål ved om saken har noe med innvandrere å gjøre.

Vivekananthan trekker fram et nytt eksempel. Han hevder lignende situasjoner oppstår når NRK drar til den nærmeste barneskolen på Marienlyst hver gang de skal intervjue barn.

– Der er 90 prosent hvite, mens det er helt annerledes her på Grønland. Det handler om hvilket bilde man presenterer – det som er nærmest en selv eller det som er virkelig.

Dårlig håndverk

Vivekananthan mener mye av journalistikken som gjøres med innvandring som tema karakteriseres av dårlig håndverk.

– Vi i Utrop mener at man skal våge å ta opp problemer, det er jo et grunnprinsipp i journalistikken. Det som er viktig er at det journalistiske håndverket er godt. Når en journalist ikke klarer å skille mellom en flyktning og en asylsøker, da er det ille.

Powered by Labrador CMS