Morgenrutinen:
Mats Rønning under besøket i Det hvite hus nylig. Foto: Heiko Junge/NTB scanpix
Den nye lederen i Presselosjen – Mats Rønning – vil helst intervjue Vladimir Putin
På Stortinget vil han hegne om de gode arbeidsvilkårene for journalistene.
I spalten Morgenrutinen stiller Journalisten de samme spørsmålene til en rekke personer som er tett på mediebransjen.
Mats Rønning er politisk journalist i NTB, og ble nylig valgt til ny leder for Presselosjen på Stortinget.
– Kaffe eller te?
– Kaffe!
– Hva har du på nattbordet?
– Det er bare kona som har nattbord hjemme hos oss, men hvis dette er en variant av Dagens Næringslivs berømte spalte, så er jeg straks ferdig med Olaug Nilssens «Tung tids tale». Før den leste jeg Carl Frode Tillers «Begynnelser» og straks skal jeg i kast med «Reiser i skriptoriet» av en personlig favoritt, nemlig Paul Auster. Ellers går det i høytlesning av Harry Potter. Bøkene låner jeg gjerne på biblioteket!
– Hvilke medier må du innom før morgenmøtet?
– Klassekampen og Aftenposten kommer i postkassa, men med to smågutter som skal avsted til skole og barnehage, så blir det mer blafring enn lesing på morgenkvisten dessverre. Da er NTB-appen god å ha. Ellers har jeg NRKs morgensending gående i alle rom, med Politisk kvarter som en absolutt nødvendighet.
– Hvilken overskrift skulle du ønske du så på trykk i dag?
– «Fred i Syria» eller «Enighet om tostatsløsning i Midtøsten». «Endelig opprykk for Leeds United» hadde ikke vært så verst det heller.
– Hvor leter du etter gode saker?
– I samtaler med informerte kilder, for eksempel i de politiske partiene. Komitésidene på Stortinget gir også god oversikt over saker som er til behandling. Å lese seg bakover ved å søke i NTB-arkivet kan være en effektiv metode, ikke minst for å følge opp løfter som politikerne har gitt tidligere.
– Du ble nylig leder for journalistene på Stortinget. Hvordan er arbeidsvilkårene for journalistene der?
– Generelt er arbeidsvilkårene for norske journalister på Stortinget veldig gode. Tilgangen som norske journalister har til landets nasjonalforsamling er noe nær unik, og viktig å hegne om.
– Hva vil du gjøre som nyvalgt leder for presselosjen?
– Sammen med resten av styret skal jeg gjøre det jeg kan for å bidra til at vilkårene for redaksjonell virksomhet på Stortinget er så gode som mulig. Det er til det beste for den offentlige debatten.
– Om du kunne velge hvem som helst: Hvem har du mest lyst til å intervjue ansikt til ansikt og hvorfor?
– Putin har jo mye å svare for, så kanskje det måtte bli ham? Et møte med Kinas nye «keiser» Xi hadde også vært et skup. Skulle nervene svikte tar jeg gjerne en øl eller fem med de gamle Leeds-heltene Gordon Strachan eller Gary McAllister i stedet. Peter Lorimer har jeg alt møtt.
– Hvilket spørsmål er det viktigste for en journalist?
– «Hvorfor?» Ikke bare fordi det kan være effektivt i en intervjusituasjon, men først og fremst fordi nysgjerrighet er en dyd i journalistikken.
– Hva er ditt viktigste verktøy i jobben?
– Telefon, blokk og penn.
– Når sist så du journalistikk som inspirerte deg og hva var det?
– Jeg ser daglig journalistikk som inspirerer og slår gjerne et slag for den klassiske og grundige nyhetssaken - den litt lavmælte og skikkelige. Aftenpostens Solveig Ruud er noe av et forbilde i så måte, men vi er velsignet med en rekke dyktige politiske journalister i dette landet. Av større rigg så kan jeg nevne A-magasinets sak om norske overgripere. Den traff meg som en knyttneve i magen.
– Hva irriterer deg aller mest med norske medier?
– Den nærmest programmatiske mangelen på selvkritikk som journalister og redaktører utviser, for den tror jeg går på tilliten løs. Jeg tror vi kan stå oss godt på å uttrykke offentlig den tvil vi alle burde kjenne på, når vi står overfor etiske avveininger i krevende saker.
– Hva blir viktig for utførelsen av journalistyrket framover?
– Å stå imot forsøk på omorganiseringer som ikke setter hensynet til journalistikken øverst. Nyvinninger og teknologiske motegrep er fristende å ty til, men kloke redaktører husker også å investere i sine ansatte.
– Hva er mediebransjens største utfordring akkurat nå?
– Inntjening, først og fremst. Dernest den tillitskrisen som tradisjonelle medier opplever i enkelte miljøer.
– Hvilket bilde/video fikk deg sist til å stoppe opp?
– Det er et utrolig høyt nivå på norske fotografer, og jeg har mange dyktige kolleger i NTB scanpix. Det er et vell av spektakulære bilder og videoer å velge blant. Personlig liker jeg ekstra godt bilder som fanger klart opp hva saken dreier seg om. Blinkskuddet av Carl I. Hagen i diplomatlosjen under Nobel-voteringen i Stortinget før jul er et slikt eksempel.
– Hva er det lengste du har klart å være uten mobilen?
– Det kan gå flere dager faktisk, men bare når vi er på hytta i Lillerøåsen i Engerdal. Der er dekningen sporadisk og trivselen konstant. Iallfall når vann er hentet og det er varme i peisen.
– Når logger du av for kvelden?
– Vi har jo et par små morgenfugler i heimen, så rundt klokka 23 er det stort sett mørkt hos oss.