Polen vil ha bort norsk avisleder

Konflikt mellom eierne Mecom og den polske stat i storavisen Rzeczpospolita.

Publisert   Sist oppdatert

Statens eierselskap PW Rzeczpospolita, som eier 49 prosent av storavisen, har signalisert at de ønsker å blokkere Mecoms Truls Velgaards videre ledelse av avisselskapet. Fagforeningen Solidarnosc uttrykker full støtte til Velgaard, og sier til Journalisten at dette er en del av en større konflikt.

Dårlige resultater

– Staten sier blant annet at våre økonomiske resultater ikke er gode nok, men det er til dels fordi vi kjøpte en Warszawa-basert avis i fjor og fordi vi har redesignet og gått over til nytt kompaktformat, sier Piotr Koscinski, representant for Solidarnosc i Rzeczpospolita.

– Velgaard er en veldig god leder og har et godt forhold til fagforeningene og lederne, så vi vil gjerne beholde han, sier Koscinski, som sier fagforeningen har bedt om et møte med Mecom-sjef David Montgomery og den polske finansministeren for å avklare situasjonen. Statseide selskaper ligger under finansdepartementet i Polen.

Mecom har en driftsmargin på 9 prosent i Polen, hvor de i tillegg til deleide Rzeczpospolita (51 prosent) blant annet også eier Media Regionale, den nest største utgiveren av regionaviser i Polen.

Politisk konflikt

Det har over lengre tid, også under Orkla, vært konflikter mellom den polske stat og majoritetseieren. I dag er avisen, som har en posisjon et sted mellom Dagens Næringsliv og Aftenposten, i stor grad i opposisjon til den polske regjeringen.

Konserntillitsvalgt i Mecom, Marianne Østlie, ser konflikten først og fremst som en kamp om avisens framtid og dens redaksjonelle linje.

– Mecom er en garantist for at ideene om en fri presse ivaretas i storavisen. Mecoms publisistiske prinsipper ble offentliggjort i årsrapporten som ble lagt fram i april. Prinsippene baserer seg på pressefrihet og redaktørens uavhengige rolle i forhold til innblanding fra både eiere og regjeringer, sier Østlie på nettsiden til de tillitsvalgte i Edda Media.

Neste møte mellom ledelsen i de to partene, Mecom og PW Rzeczpospolita, finner sted mandag 23. juni.