Aftenposten-journalist Vegard Venli stiller seg kritisk til journalister som går på nachspiel med politikere, og utdyper hvorfor i podkasten Tut & Mediekjør.

Politisk journalistikk

Mener journalister må ha pressekortet rundt halsen på nachspiel

Politiske journalister må ta et oppgjør med sine metoder og oppførsel, mener Vegard Venli.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

– Jeg tror nok dessverre at en del av de politiske journalistene fortsatt synes det er kjempekult å feste med politikere. Det er kanskje på tide at de tar et lite oppgjør med seg selv.

Det sier Aftenpostens Vegard Venli i fredagens episode av podkasten Tut & Mediekjør, der han var invitert for å utdype et innlegg i Journalisten.

Etter det mye omtalte nachspielet på Fremskrittspartiets landsmøte i mai, gikk Venli ut med kritisk holdning til journalister som fester med politikere. 

Andre, som Dagbladets Martine Aurdal, har gått til forsvar for kildemøter i uformelle settinger, som på nachspiel.

I podkastepisoden forteller Venli at han mener at journalister som fester med politikere må begynne å opplyse om bindinger, interessekonflikter og bakenforliggende forhold, i tråd med Vær varsom-plakatens punkt 2.2 og 2.3

– Det er spørsmålet som det er på høy tid at politiske journalister selv stiller seg, sier han.

Pressekortet rundt halsen

At journalister er i stand til å bygge relasjoner og lage gode saker uten at fest og alkohol er i bildet, er ikke Aftenposten-journalisten i tvil om, sier han i podkasten.

Venli mener heller ikke at det nødvendigvis er uforenlig med presseetikken å ta en øl med en kilde, men han er lei av argumentet om at det å gå på nachspiel med politikere gir bedre saker, forteller han i episoden. 

Og om journalister skal være til stede på slike arrangementer, mener Venli at det er en viktig forutsetning at man har pressekortet rundt halsen hele tiden.

– Bokstavelig talt, sier han, og utdyper:

– Hvis man tenker seg en tradisjonell nachspiel-setting hvor de fleste er ganske fulle og koser seg med vennene eller partifellene sine, skal det være åpenbart for alle i rommet – selv når man har drukket seks halvlitere – at han karen som sitter borte i hjørnet er journalist på jobb.

– Visker ut rolleklarheten

Venli mener journalister som ikke gjør det helt klart hvem de er og hva de gjør, kommer opp i en annen presseetisk kinkig situasjon, nemlig at premissene er uklare for hvorfor man er der.

– Hvem er det egentlig som har lyst til å ha en klink edru journalist til stede i rommet? Det er et veldig godt spørsmål, og det er nettopp derfor jeg reagerer.

Behovet for å være til stede er med på å viske ut rolleklarheten til journalister, opplever Venli. Han mener det blir uklart om man egentlig er journalist eller om man er en i gjengen.

– Dra gjerne på nachspiel, vær klink edru og send regningen for både timebruk og drikke til redaktøren din. Og hvis redaktøren godkjenner det og alle er happy, så er jeg også happy.

Til opplysning: Tut & Mediekjør og Journalisten har ikke et redaksjonelt samarbeid.

Powered by Labrador CMS