Kidnappede journalister satt fri

Én fortsatt savnet. Mange medieofre i krigen mellom meksikanske narkotikabander.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Ifølge den nasjonale menneskerettighetskommisjonen i Mexico forsvant de fire journalistene forrige mandag. Bortføringen førte til sterke reaksjoner og protester blant kolleger i Mexico, og fra journalistorganisasjoner i inn- og utland.

Ble satt fri

BBC og andre medier melder mandag at tre av de fire savnede journalistene nå er tilbake i god behold. Meksikansk politi skal ha bekreftet at to kameramenn, Javier Canales og Alejandro Hernandez, ble satt fri over helgen. En annen journalist, Hector Gordoa, ble satt fri fredag. Det er fortsatt uklart om de tre mennene ble løslatt av sine fangevoktere eller reddet av sikkerhetsstyrker.

Journalisten Oscar Solis er fortsatt savnet.

Narkotikarelatert

Bortføringen av de fire journalistene skjedde i kjølvannet av en demonstrasjon ved fengselet i byen Gomez Palacio nord i landet. Demonstrantene, blant dem innsatte, skal ha protestert mot at ledelsen løslot enkelte fanger, slik at de kunne utføre drap som knyttes til krigen mellom ulike narkotikakarteller i Mexico.

Det er mistanke om at kidnapperne tilhører en annen narkobande, som ønsket å presse journalistenes arbeidsgivere til å publisere avslørende nyhetsstoff om konkurrentene.

Livsfarlig land

67 journalister er blitt drept i Mexico siden 2000, de fleste av dem skal være ofre for narkotikakrigen i landet. 11 journalister har forsvunnet siden 2003.

For journalister er Mexico det farligste landet på den vestlige halvkule. Mexico ligger på 137. plass av totalt 175 land på frihetsindeksen til Reportere uten grenser.


View Larger Map

Powered by Labrador CMS