NRK-ja til Muhammed-tegning

NRK har i dag omgjort sin tidligere avgjørelse om ikke å vise Muhammed-karikaturen. Nå er det fritt fram, dersom det er «journalistisk begrunnet».

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Vedtaket ble fattet på Direktørmøtet, med NRKs øverste ledelse tidligere i dag. I en mail til sine ansatte skriver NYDI-direktør Gro Holm blant annet at «Tegningen av Muhammed med bombe i turbanen og de andre tegningene som var en del av den opprinnelige striden kan brukes. Dette gjelder både fjernsynet og nettet».

– Utgangspunktet for vår revurdering er den konkrete drapstrusselen mot avistegner Kurt Westergaard. Med fokus på denne saken, vil publisering av Westergaards tegning kunne være med på å forklare den situasjonen som har oppstått, sier Gro Holm. Hun presiserer at bruk av tegningen må være journalistisk begrunnet, og at hensikten er å dokumentere, ikke provosere.

Ytringsfriheten viktigst

Da NRK i forrige omgang besluttet å ikke publisere tegningen, ble det samtidig presisert at avgjørelsen kunne bli endret, for eksempel om kolleger ble utsatt for drapstrusler. Og det er det som nå har skjedd, påpeker Gro Holm.

– Med konkrete planer om å ta livet av tegneren har vi fått en situasjon som forsvarer en revurdering av vårt syn. Nå er det på tide å la andre hensyn vike til fordel for forsvaret av ytringsfriheten.

Hvorvidt avgjørelsen betyr at tegningen kan dukke opp i Dagsrevyen eller andre nyhetsinnslag på NRK i dag, kan ikke Gro Holm si noe om. Men på sine egne nettsider har nrk.no allerede publisert en sak hvor tegningen med Muhammed med bombe i turbanen kommer klart fram.

Riktignok har ikke NRK gjengitt tegningen alene, men saken er illustrert med en bildecollage med dagens danske avisoppslag. Og der er tegningen klart synlig.

TV 2 har vist Muhammed flere ganger

TV 2s nyhetsredaktør Kjell Øvre Helland påpeker at TV 2 har vist tegningen flere ganger de siste par årene, uten at de - eller noen andre - har gjort noe poeng av det.

– I 2006 hadde Dokument 2 et program hvor man oppsummerte hele konflikten. Da viste vi bildene omfattende, men hele tida redaksjonelt integrert. Det ville vært umulig å vise det programmet uten å vise bildene, sier Øvre Helland og tilføyer at de følger den samme linja i dag.

– I fjor høst hadde vi innslag om den svenske kunstnerens tegning av Muhammed som hund, og både i går og i dag har Westergaards tegning vært med i flere nyhetsinnslag. De er viktige som dokumentasjon for det som nå skjer.

Powered by Labrador CMS