40 PÅ JOBB: Cathrine Møystad (t.v.) og Brynhild Marit Berger Møllersen har like mange kolleger som før, selv om de har gått gjennom nedskjæringer. Foto: Birgit Dannenberg
Mer pes på Elverum
ELVERUM (Journalisten): De løper fortere, de gjør mer. Men finanskrisen merkes ikke i Østlendingen i form av færre journalister.
I dag er det 36 NJ-organiserte i redaksjonsklubben i Østlendingen. Medregnet sjefene er antallet redaksjonelle medarbeidere rundt 40. Helt nøyaktig tall er vanskelig å få, men både klubbleder og ledelsen mener det er omtrent samme antall medarbeidere som for fem år siden, kanskje en eller to flere.
Riktignok har de hatt sparetiltak og vedtatt tiltak for å kutte kostnader i Østlendingen også, men antall stillinger har ikke endret seg.
– Nei, vi er vel ikke færre, men vi gjør jo veldig mye mer. Før utga vi avis seks dager i uken. I løpet av de siste fem årene har det skjedd en veldig utvikling av papiravisen. Og så driver vi nett og radio i tillegg, sier Brynhild Marit Berger Møllersen og Cathrine Møystad, henholdsvis leder og nestleder i redaksjonsklubben.
Endringer på papir
De store endringene i Elverum de siste fem årene har i første rekke skjedd på gammeldags, trykt papir. Det startet med eget lørdagsbilag med vekt på feature og lett helgestoff. Deretter kom ukebilaget Elverumsingen med super-lokalstoff på dialekt fra Elverum. Deretter Solungavisa og ytterligere utbygging av lokale utskiftingssider i hovedavisen for Tynset og Trysil. Webavisen ostlendingen.no ble spritet opp med egenproduserte nettsaker. Samtidig startet man egne radiosendinger.
– Alle disse endringene har vi i stor grad gjort uten å få økte redaksjonelle ressurser, men ved å jobbe hardere, sier Møllersen.
Finne veien videre
Nå er Østlendingen inne i en prosess for å finne veien videre. Det største grepet for konsernet Østlendingen var nedbyggingen av Hamar Dagblad fra 24 medarbeidere og daglig avis til tre medarbeidere som lager en ukentlig gratisavis.
I avisen på Elverum ble lørdagsbilaget lagt ned fra 1. januar, men den annonserte reduksjonen med 6-7 årsverk har foreløpig ikke skjedd. Det spares inn ved naturlig avgang, mindre vikarbruk og overtidsstopp.
Lørdag skal redaksjonen har storsamling for å drøfte hva avisen egentlig skal satse på framover. En rekke forslag til endringer og besparelser er på bordet, alt fra tynnere avis til dyrere avis. I mai skal styret behandle innspill og forslag.
Vonde erkjennelser
– Det er tiden for de vonde erkjennelsene. Vi merker en kraftig svikt i annonseinngangen, og vi er sårbare på grunn av de klare resultatmålene fra Edda. Men dersom vi skal kutte stillinger og ressurser, må vi samtidig ha klart for oss hva vi skal velge bort. Skal vi fortsette som mediehus i flere kanaler? Skal vi skrelle bort?, spør klubblederen.
– Hvor er dere om fem år?
– Vi er kanskje like mange som i dag, men vi gjør nok litt andre ting. Det er kraftig vekst her i Elverum, og vi har tro på papir og lokalstoff. Det går heller ikke an å spare seg til suksess. Jeg kommer fra en fotballinteressert familie og vet at skal du vinne, må du ha fullt lag, sier Brynhild Marit Berger Møllersen.