Aftenposten ikke felt for Ozempic-sak: – Må få velge vinkling selv

Marte Vike Arnesen
pfu_live_juni24 nyhetsstudio

Aftenposten er klaget inn til PFU for artikkelen: «Reseptjuks eller Robin Hood? Legene som har feilforskrevet Ozempic, forteller hvorfor de ikke fulgte myndighetens regler».

Klager er selv intervjuet i saken og mener Aftenposten har brutt følgende punkter i Vær varsom-plakaten (VVP) : 3.2 om kildekritikk og opplysningskontroll, 3.3 om å klargjøre premissene for intervjuet, 4.1 om saklighet og omtanke, 4.4 om dekning for overskrift og henvisninger og 4.14 om samtidig imøtegåelse.

Klager skriver at hun har opplevd det belastende å bli «hengt ut» av Aftenposten i denne saken, og mener blant annet på at premissene for intervjuet ikke var klargjort tilstrekkelig og at vinkelen ble annerledes enn forespeilet.

Hun reagerer også på bruken av ordene «juks»,«svindel» og «medvirkning til svindel» som er brukt i artikkelen.

Aftenposten skriver i sitt tilsvar at de forstår at artikkelen er belastende for klager, men avviser brudd på VVP.

Dette er den andre klagen utvalget behandler mot avisa i dag. De konkluderte med at premissene for intervjuet var tydelige da legen ble intervjuet av Aftenposten og at avisa ikke har brutt god presseskikk.

PFU-medlem for redaktørene, Khronos Tove Lie, mener Aftenposten har håndtert saken ryddig.

– Jeg forstår at det er belastende for klager å ende på fronten av avisa, men det er sånt som skjer. Avisa må få velge vinklingen selv, sa hun.

En interessant sak, mente PFU-leder Anne Weider Aasen og kom med en oppfordring til media:

– Vi ser ofte at kilder blir skuffet når de ser en artikkel på trykk, det tenker jeg mediene kan være bevisste på generelt. Har de virkelig forklart for de som stiller opp hvordan dette blir seende ut?

– Det kan være forvirrende for kildene å se for seg hvordan sakene blir. Det har vært en gjenganger i saker vi har hatt, der det er tydelig at det ikke har vært en god opplevelse for kilden selv om det ikke ender med et brudd på presseetikken.

Les hele klagen her

Powered by Labrador CMS