Blikk felt for leserinnlegg om «transnegativt språk»

Mats With Greger
pfu_live_juni24 nyhetsstudio

Klager er moren til en gutt med kjønnsinkongruens, som også var omtalt i en reportasje i VG. Reportasjen handlet om relasjonen mellom moren og gutten. 

PFU konkluderte med at Blikk har brutt god presseskikk på Vær varsom-plakatens punkt 4.1.

I to leserinnlegg som Blikk publiserte ble forholdet mellom mor og sønn blant annet beskrevet som «psykisk uhelse forkledd som moderlig omsorg». Forfatteren slår blant annet fast at moren trenger behandling. 

Klageren opplever leserinnlegget som en krenkelse som forsøkte «å delegitimere» hennes erfaringer. Hun mener innlegget hadde feilaktige og stigmatiserende påstander om private forhold, som hun mener burde bli gitt samtidig imøtegåelse.

Blikk har i løpet av klageprosessen innrømmet at god presseskikk kan være brutt, og at klager burde ha fått samtidig imøtegåelse. Blikk innrømmet også at redaksjonen kunne vist mer omtanke overfor klager.

Avisen fjernet på eget initiativ flere setninger etter å ha mottatt PFU-klagen. Innlegget handlet ikke først og fremst om klager, men om VGs artikkel og «transnegativt språk», ifølge Blikk.

– De innrømmer i svar nummer to brudd på 4.1 og 4.14. Å utsette en mor for slike beskyldninger og fjerndiagnostisering av det meste, det er forferdelig grovt, sa PFU-medlem Gunnar Kagge.

Flere i utvalget mente innlegget aldri skulle ha vært publisert, fordi karakteristikkene var usaklige.

PFU 29.03.2023 Asle Toje, Stein Bjøntegård og Gunnar Kagge
Powered by Labrador CMS