NRK og iTromsø vant Dataskup-prisen

Roger Aarli-Grøndalen
nyhetsstudio

Lørdag kveld ble Dataskup-prisen delt ut under en festmiddag på Pressens hus i Oslo

Dataskup-prisen for liten redaksjon gikk til iTromsø for «X-rAI», en artikkelserie hvor avisen gransket ressursmangel ved Universitetssykehuset i Nord-Norge.

«Prosjektet kombinerer særlig avanserte og moderne teknikker med klassisk krav om innsyn. Ved å utvikle et verktøy spesielt for den store granskningen har man kunnet ta til seg store mengder ustrukturert informasjon og gitt journalistene mulighet til å finne fortellinger og historier fra forskjellige deler av samfunnsapparatet som man gransker», skriver juryen om iTromsø-prosjektet.

NRK Dokumentar og samfunn fikk prisen for stor redaksjon for «Norge i rødt, hvitt og grått», hvor redaksjonen har kartlagt inngrep i norsk natur.

Om dette prosjektet skriver juryen:

«Prosjektet kombinerer dataanalyse og visualisering på en sjeldent tiltalende måte. Man setter lyset på et problem som ikke tidligere er skildret på denne måten. Journalistene bruker avanserte og moderne tekniske metoder, inkludert kunstig intelligens, men kombinerer dette med kildekritikk og manuelle kontroller for å sikre at data er pålitelig. Ved å analysere over 44 000 satellittbilder og presentere resultatene både i tekst, visualisering og video, har man vist hvordan store mengder natur går tapt hver dag.»

I tillegg fikk VG diplom for prosjektet «En søsters kamp». Det andre diplomet gikk til NRK graveredaksjon sørøst og Brennpunkt for «Instukids».

Det var 19 bidrag som deltok i konkurransen.

Juryen har vært ledet av svenske Helena Bengtsson. Sammen med seg har hun hatt programsjef Trine Smistrup fra Dataharvest og NTBs utviklingsredaktør Kåre Henriksen.

Powered by Labrador CMS