Relatert innhold
Siste sending fra NRK-programmet «Utakt»
Etter 16 år på lufta er det slutt for det populære P1-programmet «Utakt», skriver NRK i en pressemelding. Siste sending blir 24. februar.
Programlederduoen Per Øystein Kvindesland og Bjørn Olav Skjæveland har ledet radioprogrammet fra NRK Rogalands studioer i Stavanger siden 2009.
Årsaken til at det nå er slutt, er at Skjæveland fikk innvilget sluttpakke og dermed forlater NRK.
– Det er et imponerende stykke arbeid gutta har lagt ned over mange år for å underholde lytterne sine. Og når jeg sier «sine», så mener jeg også det på et vis. For de har bygget seg opp en gjeng, som har slått på radioen når de har vært på, sier Bjørn Tore Grøtte, P1-sjef i NRK, i pressemeldingen.
Svært kritiske til regjeringsutnevnt medieombud i Danmark
Et stort flertall i Medieansvarsutvalget i Danmark anbefaler å opprette en offentlig finansiert, uavhengig medieombudsmann. Det kommer frem i en rapport danske Journalisten har fått tilgang på.
Ombudsmannen foreslås å få juridiske fullmakter til å føre straffesaker, delta i sivile saker og bringe saker inn for Pressenævnet, som er den danske ekvivalenten til PFU. Ombudsmannen skal også kunne gi pålegg til bloggere og influensere, skriver Journalisten.
Flere utvalgsmedlemmer fra massemediene er imidlertid sterkt imot at ombudsmannen skal kunne føre saker mot mediene. Stig Ørskov, administrernde direktør i JP/Politikens hus, er blant dem i utvalget som har tatt dissens.
«Jeg kan støtte en medieombudsmann etter svensk modell, der ombudsmannen er uavhengig av staten og finansiert av mediene selv, slik vi ser med det velfungerende Pressenævnet. Men jeg er sterkt bekymret over en statlig utpekt medieombudsmann», skriver Ørskov ifølge danske Journalisten.
Han mener uavhengighet fra staten ikke bør gis opp, og at det i Danmark er høy tillit til mediene.
«En statlig medieombudsmann risikerer å undergrave denne tilliten», fortsetter han.
Tidligere DJ-leder Mogens Blicher Bjerregaard advarer også. I et debattinnlegg i Politiken skriver han at Danmark kommer til å rase ned pressefrihetsindeksen, dersom ombudsmannsembetet blir virkelighet.
«Autoritære regimer i Europa vil kikke begeistret til Danmark hvis vi får en regjeringsutpekt medieombudsmann, som attpåtil har rett til å føre straffesaker.»
Rapporten anbefaler også en privat sertifiseringsordning for massemedier og foreslår at regjeringen presser på for å øke ansvaret hos digitale plattformer som Tiktok og Youtube.
NRK og TV 2 lurt av CIA: – Ubehagelig
NRK kan i dag avsløre at dokumentarer og reportasjer Bjørn Hallstrøm har laget for NRK og TV 2, ser ut til å være delvis finansiert av CIA.
Hallstrøm leverte saker fra en rekke krigsområder og lukkede miljøer rundt om i verden.
I en NRK-dokumentar i seks episoder som ble publisert i dag, forteller han for første gang om koblingene til CIA.
NRK skriver at Hallstrøm skulle:
- Filme og utgi seg for bare å være en dokumentarist.
- Skulle infiltrere, gå inn i nettverk og finne ut blant annet hvem som var i posisjon til ledelse og beslutningsprosesser.
- I tillegg skal etterretningstjenesten ha spurt om han kunne få reportasjene og dokumentarene sendt på TV.
En rekke mediehus kjøpte dokumentarer av Hallstrøm. I Norge, NRK og TV 2. I våre naboland, SVT, TV Syd og YLE. Flere aviser trykket stoff og ga ham og programmene omtale, skriver NRK.
– Det er ubehagelig å tenke på at vi og alle andre ble lurt på denne måten den gangen, sier NRKs etikksjef Per Arne Kalbakk til nrk.no.
– Sett med dagens øyne, med tanke på rutinene vi har for tilsvarende produksjoner i dag, ser det jo ikke helt bra ut. Man kan ikke i dag komme vandrende inn til en TV- eller avisredaksjon og si at man har vært i et eller annet fjernt land hvor det er en krig, og levere innhold uten at noen stiller spørsmål rundt hvordan det er finansiert.
Trygve Rønningen, programredaktør i TV 2, legger til:
– Hvis dette er riktig, er det helt ugreit.
RSF anmelder Lukasjenko for forbrytelser mot menneskeheten
Søndag vant Aleksandr Lukasjenko «valget» i Belarus for syvende gang. Like før Lukasjenko fikk 87,6 prosent av stemmene anmeldte Reportere uten grenser (RSF) presidenten til Den internasjonale straffedomstolen (ICC) for forbrytelser mot menneskeheten.
Årsaken er at Lukasjenko siden 2020 systematisk har angrepet journalister i landet, skriver RSF, som mener regimets propaganda fremstiller uavhengige medier som ekstremister, og at flere fengslede journalister er blitt tvunget til å fremstå angrende i manipulerte TV-opptak.
«Spesielt alvorlige tilfeller har blitt analysert av RSF, innenfor ICCs vedtekter og juridiske rammeverk, og de utgjør helt klart forbrytelser mot menneskeheten med fengsling, forfølgelse og tvangsflytting av belarusiske journalister på grunn av arbeidet deres», sier RSFs direktør for politisk påvirkning og bistand Antoine Bernard, på egne nettsider.
RSF har sendt bevis og statistikk til ICC som blant annet slår fast at det i Belarus er foretatt 589 vilkårlige arrestasjoner rettet mot 397 journalister og 43 journalister sitter fortsatt fengslet. Landet har verdens høyeste antall fengslede journalister per capita, og mellom 500 og 600 journalister er tvunget i eksil, ifølge RSF.
Ingvil Aan Torpe slutter som redaktør i Hordaland
Ingvil Aan Torpe har sagt opp sin stilling som ansvarlig redaktør og daglig leder i Hordaland.
– Eg trivst veldig godt i Hordaland, og har sånn sett ikkje hatt noko ynske om å gjera noko anna. Men så har det dukka opp ei moglegheit der eg kan vera med på å starta opp noko nytt – og få vera litt gründer, sier Torpe til egen avis.
Torpe har hatt stillingen siden 2022, da tok hun over etter Guro Valland, som gikk til en tilsvarende stilling i BA.
Seks hemmelige gjester på Hellkonferansen
Inkludert foredragsholdere og det Hellkonferansen omtaler som «seks hemmelige gjester», er det 271 personer som skal delta på journalistkonferansen som arrangeres 7. til 9. februar i Trøndelag.
Blant dem som skal holde foredrag på årets konferanse, er danske Mads Brügger, som kommer for å snakke om arbeidet med dokumentarserien «Den sorte svane».
Andre som skal opp på scenen denne helga, er VGs sjefredaktør Gard Steiro og hans Se og Hør-kollega Ulf André Andersen. De to skal blant annet debattere dekningen av straffesaken mot Marius Borg Høiby og om «Se og Hør er helt konge».
I denne debatten deltar også Kristin Clemet.
VG rammet av flere DDoS-angrep
Både lørdag og søndag hadde VG tekniske problemer. Til Medier24 forteller utviklingsredaktør Øyvind Brenne at avisen ble rammet av flere DDoS-angrep.
– Dette medførte beklageligvis noe nedetid på lørdag og søndag, men teknikerne våre sørget for at vi var oppe igjen etter få minutter, sier Brenne.
Et DDoS-angrep, som står for Distributed Denial of Service (distribuert tjenestenektangrep), er et forsøk på å gjøre en nettside, server eller nettverkstjeneste utilgjengelig ved å oversvømme det med en enorm mengde trafikk eller forespørsler, som overbelaster systemet og hindrer normal drift.
Dette er de nominerte til Årets bilde
I dag offentliggjorde Pressefotografenes klubb hvem som er de nominerte til Årets bilde 2024. Prisen deles ut 14. mars.
De nominerte:
FOTO:
- Anders Minge, Stavanger Aftenblad
- Aleksander Myklebust, frilans/TV 2
- Andrea Gjestvang, Panorama Nyheter
- Anniken C. Mohr, Klassekampen
- Beate Oma Dahle, NTB
- Bjørn Steinar Delebekk, VG
- Christopher Olssøn, Klassekampen
- Eskil Wie Furunes, NRK
- Espen Rasmussen, VG
- Fredrik Solstad, VG
- Gina Grieg Riisnæs, Aftenposten
- Johan Arnt Nesgård, Trønder-Avisa
- Jonas Sandboe, Hallingdølen
- Joel Marklund, Bildbyrån
- Jørn H. Moen, Dagbladet
- Kristian Jacobsen, Stavanger Aftenblad
- Mariann Dybdahl, Adresseavisa
- Martin Slottemo Lyngstad, Aftenposten
- Matthis Kleeb, frilans/Morgenbladet
- Ole Berg Rusten, NTB
- Per Kristian Aale, Aftenposten
- Richard Sagen, Adresseavisa
- Stig B. Hansen, Aftenposten
- Silje Robinson, frilans/Bergens Tidende
- Sindre Deschington, frilans
- Thomas Nilsson, VG
- Tomm Wilgaard Christiansen, Aftenposten
- Øyvind Tveter, Aftenposten
VIDEO:
- Anders Hammer og Charlotte Cook, Field of Vision/VGTV
- Afshin Ismaeli og Soran Qurbani, Aftenposten
- Christian Breidlid, Kristin Thrane, Geir Stray Andreassen, Elin Beate Møxvold, Per Kristian Hyldmo, Mohammed Abdus-Samee, NRK
- Eskil Wie Furunes og Sara Victoria Rygg, NRK
- Frode Fjerdingstad og Kari Skeie, NRK
- Mohammed Alayoubi, Jebril Abu Kmeil, Ahmed Abu Kmeil og Anja Strønen, NRK
Årets jury har bestått av:
FOTO:
- Roger Turesson, fotojournalist i Dagens Nyheter (Sverige)
- Anders Rye Skjoldjensen, fotojournalist i Information (Danmark)
- Marthe Amanda Vannebo, frilansfotograf
- Aleksander Nordahl, daglig leder for Reflections og dykkende fotograf
- Kari Margrethe Sabro, daglig leder ved Fotografihuset
VIDEO:
- Signe Rosenlund Haugli, filmskaper
- Eirik Gjesdal, videojournalist
- Bjarte Mørner Tveit, dokumentarfilmprodusent
The Guardian opplever «Trump bump»
The Guardian erfarer en skikkelig «Trump bump». Avisen som ikke har innført digitalt abonnement, men ber leserne om å donere, opplever at støtten strømmer inn etter det amerikanske presidentvalget.
En talsperson for The Guardian sier til Semafor at de hadde en økning på 250 prosent i donasjoner i forrige uke. Siden mange av donasjonene ikke er engangsbeløp, men penger som gis over tid, har avisen fått løfter om fire millioner dollar i støtte fra leserne, mot 1,6 millioner dollar i samme periode i fjor.
The Guardians største innsamlingsdag var 21. januar, dagen etter Donald Trumps innsettelse, da artikler om Trumps presidentordrer og Elon Musk førte til en betydelig økning i trafikk, skriver Semafor.
Syrisk fotograf skutt og drept
Den syriske fotografen Ibrahim Ajaj ble funnet drept i byen Hama 22. januar. Det melder Den internasjonal journalist-føderasjonen IFJ.
Ifølge familien ble Ajaj bortført hjemme av væpnede menn. Kroppen hans ble funnet med flere skuddskader, melder IFJ. Ajaj jobbet for det regjeringskontrollerte mediet SANA siden før Bashar al-Assads regime falt i desember.
Den syriske overgangsregjeringen fordømmer drapet og uttaler at de samarbeider med innenriksdepartementet “for å raskt avdekke omstendighetene rundt forbrytelsen og holde gjerningspersonene ansvarlige”, skriver IFJ.
Generalsekretær i IFJ, Anthony Bellanger, sier de er sjokkerte over det opprørende drapet på kollegaen deres.
– Overgangsregjeringen må forplikte seg til å beskytte livene og sikkerheten til alle journalister i Syria, ved å etterforske forbrytelsen og stille gjerningspersonene for retten, sier Bellanger.
Podme: Målet er svarte tall i år
Lydsatsingen Podme har vært kostbar for Schibsted. I 2023 endte podkastselskapet med et negativt driftsresultat på 42 millioner kroner. 2024-tallene er ikke klare ennå, men også de vil være røde.
Men så skal det snu, ifølge administrerende direktør Martina Göransson.
– I løpet av 2025 vil underskuddet vårt reduseres, og målet er å vise svarte tall i år, skriver hun i en epost til Medier24.
Får fotografere i Jonas-saken
Ringerike, Asker og Bærum tingrett har gitt NTB tillatelse til å fotografere under deler av hovedforhandlingene når rettssaken mot de fire som er tiltalt for å ha drept Jonas Aarseth Henriksen, starter 25. februar.
Det er Norsk Redaktørforening som melder om dette i sitt nyhetsbrev.
«Tillatelsen til fotografering gjelder når retten settes første dag, presentasjon av partene og aktørene, avklaring av habilitet, opplesning av tiltalebeslutningen, aktors innledningsforedrag, forsvarernes og bistandsadvokatenes merknader, avsluttende prosedyrer og domsavsigelsen, såfremt denne finner sted i rettsmøtet», skriver NR.
NTB får ikke lov til å fotografere under de tiltaltes forklaringer, og i utgangspunktet heller ikke under vitneavhørene.
Når det gjelder de rettsoppnevnte sakkyndige vitnene, så åpner retten for at det kan bli gitt tillatelse til å fotografere dem under deres forklaringer, men det vil man komme tilbake til, ifølge NR.
Nyhetsbyrå vil ikke bruke «Amerikagolfen»
Nyhetsbyrået Associated Press (AP) kommer ikke til å omtale havområdet mellom USA, Mexico og Cuba som Amerikagolfen, men fortsette å bruke Mexicogolfen, skriver Deadline.
En av Donald Trumps første presidentordre var å endre navnet på Mexicogolfen til Amerikagulfen. AP begrunner sitt valg om å ikke brune navnet med at Trumps ordre kun har myndighet i USA. Mexico, så vel som andre land og internasjonale organer, trenger ikke å anerkjenne navneendringen, påpeker AP.
Som et internasjonalt nyhetsbyrå er det viktig for dem å bruke navn som publikum også utenfor USA forstår, argumenterer AP videre.
Trump har også endret tilbake navnet på fjellet Denali i Alaska til Mount McKinley, navnet fjellet hadde fra 1896 og 2015.
AP begrunner dette med at Alaska er et amerikansk område, og at president Trump har autoritet til å endre navn her.
PFU: Fire NRK-saker på neste møte
13 klager skal behandles når Pressens Faglige Utvalg (PFU) møtes førstkommende onsdag. Fire av klagene er mot NRK, mens to klager er mot Finansavisen.
Med unntak av én sak, som blir delvis lukket, får alle de andre sakene åpen behandling.
Tre av klagene er fra Nammo. Og Dagbladet er klaget inn av duoen Marcus og Martinus.
Disse sakene skal behandles:
- Harald Jacobsen mot Nettavisen (delvis lukka behandling, diskusjonen om punkt 4.7).
- Harald Jacobsen mot NRK
- Nammo mot NRK
- Nammo mot Aftenposten
- Nammo mot Harstad Tidende
- Norgesdemokratene mot NRK
- Kirkenes Havn ved havnesjef Terje Jørgensen mot NRK
- Nina K. Lillebo med samtykke mot Finansavisen
- Espen Teigland mot Finansavisen
- Håkon Økland Kinsarvik og Linda Økland Kinsarvik mot Dagen
- Lars Christensen pva varslet mo Budstikka
- Advokat Live Sjuve Johansen på vegna av klient mot Dagens Næringsliv
Journalisten strømmer den åpne delen av behandlingen. Møtet starter cirka klokka ni.
Tøft år for Aller Media
Aller Media Nordic, som nå omfatter Aller-konsernets samlede medieaktiviteter i Danmark, Sverige, Norge og Finland, har opplevd et fall i omsetningen på over en kvart milliard danske kroner, ned til 2,4 milliarder kroner, skriver danske MediaWatch.
Omregnet i norske kroner tilsvarer det en omsetningsdropp på cirka 400 millioner.
Driftsresultatet (ebitda) endte på syv millioner danske kroner, ned fra 30 millioner året før.
Det er særlig papirmagasinene som tynger regnskapet.
I Norge eier Aller blant annet Dagbladet, Se og Hør og KK.
Tidligere i år ble de fire landenes ledelse slått sammen til én felles nordisk ledelse. Konsernledelsen forventer at de organisatoriske endringene vil føre til en «betydelig forbedring» av driftsresultatet i det kommende regnskapsåret, heter det i årsrapporten.
Flere hundre mister jobben i CNN
CNN planlegger å si opp flere hundre denne uka, melder flere amerikanske medier. Medieselskapet har i dag rundt 3500 ansatte over hele verden.
Oppsigelsene kommer i forbindelse med at CNN omorganiserer sine lineære TV-sendinger og bygger ut digitale abonnementsprodukter.
Antall lineære TV-seere har falt kraftig de siste årene. Under innsettelsesseremonien til Donald Trump mandag, hadde CNN cirka 1,7 millioner seere. Da Joe Biden ble innsatt som president januar 2021, hadde CNN cirka 10 millioner seere.
NBC News planlegger også nedbemanninger. Her skal det være snakk om cirka 50 medier.
DRs politiske redaktør går av
Michael Elsborg slutter i stillingen som DRs politiske redaktør. Det skriver danske Journalisten. I en post på Facebook forklarer Elsborg at han ønsker å bli i DR, men at han vil være tettere på journalistikken.
«Etter 15 år på Borgen, mer enn halvparten av tiden som politisk redaktør eller leder for DRs redaksjon i kjelleren, har jeg kommet frem til at det er på tide å prøve noe annet», skriver han.
Jon Gelius klar med podkast om en av Norges største bedragerisaker
Som ung reporter dekket Jon Gelius saken for Dagsrevyen. Nå 30 år senere har han laget en podkast om en av Norges største bedragerisaker.
Det skriver Gelius i en pressemelding.
«Prinsen av Gautefall» utspiller seg i bygda Drangedal i Telemark og handler om en mann som får innpass i den lokale bankfilialen til Kreditkassen i Porsgrunn. Han lurer banken trill rundt og får ut svimlende 250 millioner kroner i lånegarantier.
– Det er en spinnvill historie om sjarm, svindel og svik, sier Jon Gelius.
I podkasten forteller flere av de berørte om hvordan det hele startet og hvordan det hele endte for dem personlig.
To bankansatte ble tiltalt og måtte møte i retten.
-Jeg er glad for at noen av dem som ble hardest rammet, har vært villig til å berette om sine personlige opplevelser. Det er aldri lett å rippe opp i gamle historier man helst vil glemme. Jeg er takknemlig for at de har vist meg tillit, skriver Gelius.
«Prinesen av Gautefall» er produsert av NRK. Dette er den andre podkasten Gelius har laget. Den første kom i fjor og handlet om «Seriemorderen Arnfinn Nesset».
Podkasten ble en lyttersuksess med godt over en halv million nedlastinger.
Tinius-styreleder: Ikke vært pådriver for kutt
I går ble det kjent at Schibsted Media skal redusere bemanningen med 350 årsverk. I et intervju med Kampanje forteller styreleder i Stiftelsen Tinius, Ole Jacob Sunde, at spareplanene er drevet frem av ledelsen i Schibsted med støtte fra styret, og at stiftelsen – som eier Schibsted – selv ikke har vært en pådriver.
– Det er selvfølgelig ergerlig at Schibsted nå må foreta nedskjæringer, men vi respekterer beslutningen ledelsen og styret har fattet, sier Sunde til Kampanje.
Sms-svindel med VG som avsender
VG omtaler onsdag kveld at en rekke personer har mottatt en tekstmeldingen som tilsynelatende er fra VG, hvor det står at en ny e-faktura fra VG med forfall 22. januar er klar for godkjenning. I meldingen er det også en lenke.
– Dette er svært uheldig, men dessverre ikke er uvanlig fenomen, sier sikkerhetssjef i VG, Einar Otto Stangvik, til egen avis.
Han forteller videre at VG med jevne mellomrom ser forsøk på misbruk av VGs merkevare til svindel.
– Spesielt for sms og e-post er det svært lett å forfalske avsender, så det er beklageligvis slik at man ikke uten videre kan tro på avsendernavn og nummer.