Magasinet Psykisk helse fyller 30 år

Roger Aarli-Grøndalen
nyhetsstudio

– Det viktigste vi har gjort er å endre journalistikken på et felt som fullstendig manglet dekning, sier Magasinet Psykisk helses første redaktør, Bente Riise.

Dagens redaktør, Cathrine Th. Brundell, legger til i en leder i jubileumsutgaven:

Fra venstre: Lise Myhre (layout), Liz Buer (journalist), Marit Sunnanå Aalrust (journalist) og Cathrine Th. Brundell (redaktør).

– Vi mener i all beskjedenhet at vår journalistikk på feltet er og har vært en viktig brikke i avstigmatisering og alminneliggjøring av psykiske lidelser.

Denne uka kom magasinet med sin 30-årsjubileumsutgave.

«Ambisjonene var klare fra start: åpne opp et felt som var tilnærmet lukket med kritisk og grundig journalistikk, og - gi en stemme til dem som manglet den. Alle kilder skulle stå åpent fram med navn og bilde», oppsummerer bladet i en pressemelding.

Det var også fra starten en ambisjon om å påvirke andre medier:

«Hver utgave skulle ha minst én sak som var så god at den ble snappet opp av andre medier.»

– Da Magasinet Psykisk helse ble lansert i 1994, var ikke psykiske lidelser noe man var åpen om. Det var det gode grunner til. Utstøting og marginalisering fulgte med psykiske diagnoser. Personer med rusavhengighet hadde ikke rett til helsehjelp. Selvmord og selvmordsforsøk skulle ikke omtales i pressen. Mange mente også at journalister skulle avholde seg fra å intervjue psykisk syke. Men gradvis slapp flere stemmer frem, ikke minst i dette magasinet, skriver Brundell i sin leder.

Hun legger til:

– Det er ingen skam å ha angst lenger.

Utgiver er Rådet for psykisk helse, og magasinet redigeres etter Redaktørplakaten.

Redaksjonen består i dag av én redaktør, to journalister i hver sin 60 prosent stilling og én uttegner i 50 prosent stilling.

Powered by Labrador CMS