Relatert innhold
Rune Ytreberg er Årets netthode
Årskonferansen til Norwegian Online News Association (Nona) på Pressens hus i dag, ble avsluttet med utdeling av Nona-prisene.
Prisen for Årets netthode, gikk i år til Rune Ytreberg, dataredaktør i iTromsø.
Juryen beskriver Ytreberg som en «uredd leder som stuper med hodet først inn i ukjent terreng som andre vegrer seg for å gå løs på.»
Videre heter det:
«Årets netthode får med seg kollegaene i egen redaksjon og samarbeider både i og utenfor bransjen, noe som løfter ambisjonen og resultatene flere hakk. I tillegg deles det raust og med stor entusiasme!
Juryen er spesielt imponert over at vinneren ikke bare går i spissen for norsk mediebransje, men har satt norsk KI-utvikling på kartet internasjonalt. Og det fra et lite lokalaviskontor i Nord-Norge.»
Ytreberg var også en av tre nominerte til prisen i 2023.
Det ble også delt ut priser for den beste digitale journalistikken i året som har gått, her ble vinnerne:
Årets digitaljournalistikk (lokal-/regional-/fagpresse-redaksjon)
Bergens Tidende for «De usynlige helikoptrene»
«Teamet rekonstruerte en fullskala redningsaksjon til sjøs ved hjelp av datafangst og solid, digital presentasjonsteknikk. Vinneren ligger helt i front på sensor-journalistikk, en metode vi vil se mer av fremover! Slik avslørte de kritikkverdig systembrist hos Hovedredningssentralen. En sensor-sjonell vinner», skriver juryen.
Årets digitaljournalistikk (nasjonal redaksjon)
NRK: «Instukids»
«Årets beste digitaljournalistikk treffer oss rett i magen. Sakskomplekset er rått og direkte og avdekker et samfunnsproblem som har vært lite belyst. Prosjektet har mange detaljer som gjennom sterk og enkel visuell historiefortelling, balanserer sårbare kilder og blottlegger barnevernsinstitusjoner fulle av narkotika», skriver juryen.
Årets innovasjon
VG: «Drap i Norge»
«Med nøysom dataregistrering og avansert bruk av AI, har vinnerprosjektet gitt befolkningen tilgang til informasjon som myndighetene selv ikke har klart å samle. Prosjektet er et prakteksempel på hvordan journalistikk kan drive frem åpenhet, debatt, innsikt og endring», konkluderer Nona-juryen.
Lanserer KI- og mediedagen
Institutt for journalistikk (IJ), NTB og Pressens hus lanserer KI- og mediedagen. En årlig dagskonferanse for alle som er interessert i kunstig intelligens (KI) i journalistikken.
Det kommer fram i en pressemelding.
– Kunstig intelligens, teknologigantenes makt og desinformasjonsbølgen stiller nye krav til utviklingstakt og kunnskap i mediene. I dialog med bransjen ser vi behov for en møteplass der vi kan dele erfaringer, heve kompetansen om KI og diskutere veivalg og konsekvenser på et kritisk tidspunkt i medieutviklingen, sier IJ-leder Siri Skaalmo.
En av dem som kommer til KI- og mediedagene, er David Caswell, kommer til konferansen. Han var sentral i BBCs utvikling av KI-løsninger for personalisert nyhetsformidling, har jobbet i Yahoo og har nylig skrevet rapporten «AI in Journalism Futures».
– Generativ KI er en helt ny evne som direkte påvirker den grunnleggende funksjonen til vårt informasjonsøkosystem, spesielt innen journalistikk. Samfunn vil lære å bruke KI for å samle inn, bearbeide og formidle informasjon, og journalistikken må velge om den vil lede denne transformasjonen eller følge etter, sier Caswell.
Tidspunkt for KI- og mediedagen er 13. februar 2025.
Klassekampen-journalist kan vinne influenser-pris
Journalist i Klassekampen, Jo Skårderud, er semifinalist i Vixen Awards, skriver Klassekampen.
Han kan bli «årets influenser» i kategorien kunnskap.
Skårderud lager Tiktok-videoer på sin private konto under navnet Surjournalist.
På Facebook skriver Skårderud – gjengitt i Klassekampen - at han ikke visste at han var nominert, og at Vixen Awards er en ny og fremmed verden for ham.
Andre kjente navn fra den redaktørstyrte medieverdenen som er nominert i samme kategori, er Aftenposten-journalist Ingeborg Senneset og Andreas Wahl, kjent fra blant annet Folkeopplysningen på NRK.
Vixen Awards er en kåring av Norges beste influensere og sosiale medie-profiler i 17 ulike kategorier.
Rasmus Emborg blir ny ansvarlig redaktør for Watch Medier
Rasmus Emborg overtar rollen i danske Watch Medier som ansvarlig redaktør fra Anders Heering, som forrige uke ble utnevnt til ny konserndirektør i JP/Politikens Hus.
Emborg kommer fra en stilling som editorial director hos både Watch Medier og JP/Politikens Erhvervsmedier, hvor konsernets portefølje av næringslivsmedier er samlet, skriver JP/Politikens Hus i en pressemelding.
– Watch Medier har siden sin fødsel demonstrert en unik evne til å utvikle og følge et skarpt redaksjonelt konsept med et kompromissløst fokus på å skape verdi for en veldefinert målgruppe, sier Stig Ørskov, administrerende direktør for JP/Politikens Hus og styreleder i Watch Medier.
Han legger til at Emborg gjennom flere år har vært en helt sentral figur i utrullingen av suksessen.
– Han har Watch-konseptet i ryggraden og er dessuten en sterk og erfaren medieleder. Rasmus er ikke bare det naturlige, men også det helt riktige valget.
I sin nye rolle får Emborg det øverste ansvaret for innholdet på Watch Mediers 16 danske nisjemedier, og han fortsetter med å ha det overordnede ansvaret for implementeringen og gjennomføringen av Watch Mediers konsept i Norge, Sverige og Tyskland.
Watch Medier utgir i dag syv medier i Norge, to i Tyskland og ett i Sverige. Totalt sysselsetter mediebedriften cirka 150 redaksjonelle medarbeidere.
Den norske delen ledes av ansvarlig redaktør og landssjef Kristin Stoltenberg.
– Det er både med ydmykhet og kjempestor begeistring at jeg har tatt imot tilbudet om å bli ansvarlig redaktør etter Anders Heering, som både som ansvarlig redaktør og administrerende direktør har stått i spissen for en av de største mediesuksessene i Danmark de senere årene, sier Emborg.
– Jeg vil ha fullt fokus på fortsatt å sikre høy kvalitet og utvikling av våre eksisterende medier i både Danmark og utlandet, og vi vil fortsatt sondere mulighetene for å få nye medier i vår portefølje.
Parallelt med den nye rollen som ansvarlig redaktør for Watch Medier, fortsetter Emborg som editorial director for JP/Politikens Erhvervsmedier. Han kommer til å rapportere til den nye direktøren for Watch Medier og JP/Politikens Erhvervsmedier, som det er igangsatt en rekrutteringsprosess for å finne.
Svegaarden slutter i VG etter 34 år
VGs sportskommentator Knut Espen Svegaarden har takket ja til gavepensjon, og har nå levert sin siste kommentar som fast ansatt i avisen, skriver Medier24.
– Jeg fikk et tilbud som var såpass bra at jeg valgte å gjøre det. Det var et greit tidspunkt. Jeg har jobbet i VG i 34 år og gjort det meste, sier Svegaarden til Medier24.
VGs drapsoversikt fikk innovasjons-pris
På en intern konferanse denne uken hyllet Schibsted Media journalistikken som konsernets mediehus har skapt det siste året ved å dele ut sine årlige The Power of Journalism Awards.
– Uavhengig journalistikk er en styrke for våre samfunn, og noe vi skal være stolte av og beskytte, sa Siv Juvik Tveitnes, konserndirektør for Schibsted Media i forbindelse med utdeligen.
Dette er vinnerne:
Vinner av beste innovasjon
VG: Drap i Norge, DrapsoversiktenJarle Brenna, Jonas Nilsson, Marianne Vikås, Christina Quist, Hilde Kristine Misje og Øyvind Engan
Juryens begrunnelse:
Vinnerne har med innovasjon og banebrytende design vist hvordan data og journalistisk håndverk kan gå hånd i hånd. Resultatet er en innovativ løsning i verdensklasse.
Vinner av beste samarbeid
Bergens Tidende: BTs BreakingBotAnders Grimsrud Eriksen og Halvard Alvheim Vegum, samt datajournalister og utviklere i VG/Aftenposten
Juryens begrunnelse:
Vinnerne har skapt samarbeid på tvers av flere deler av Schibsted ved å forbedre og forenkle nyhetsdekningen i Bergens Tidende, noe som også har kommet VG og Aftenposten til gode. Verktøyet har åpnet for bedre samarbeid og informasjonsdeling ved store nyhetshendelser. Samarbeidet har videreutviklet boten med nye funksjoner som lydtranskribering og søk på registreringsnumre.
Vinner av beste historiefortelling
Aftenposten: Kristoffer Ingebrigtsen om faren: – Jeg følte at han skulle drepe megAndreas Bakke Foss, Tonje Egedius, Synne Søhoel og Marte Gundersen
Juryens begrunnelse:
Vinneren har med unik kildepleie og nøye redaksjonelt arbeid skapt en fortelling med et imponerende samspill mellom tekst og lyd. Resultatet er en sterk og svært aktuell historie, fortalt på aller beste måte, med dybde og relevans.
Vinner av beste skup
Aftonbladet: Anna Kinberg Batras lappOlof Svensson og Fredrik Björkman
Juryens begrunnelse:
Når undersøkende journalistikk er på sitt beste, fungerer den som demokratiets vakthund og avdekker kritikkverdige forhold som noen ønsker å holde skjult. Årets vinnere har avslørt nepotisme og en nonchalant holdning som kontrollmekanismene ikke fanget opp. Journalistene har kombinert klassiske undersøkende metoder med nyskapende kreativitet. Resultatet er et scoop som ga gjenklang over hele Sverige og fikk store konsekvenser.
Den eksterne og uavhengige ekspertjuryen for prisutdelingen bestod av Olle Lidbom, medieanalytiker; Pia Rehnquist, forretningsområdesjef i Bonnier News Local; Lars Kristiansen, redaktør og leder for undersøkende journalistikk i NRK; Kerstin Brunnberg, tidligere administrerende direktør for Sveriges Radio og Linn Thorkildsen, leder for Skup.
Kategoriene beste skup, beste innovasjon og beste historiefortelling belønnes med 100.000 norske kroner.
Lyngdals Avis legger ned papiravisen
Fra nyttår er det slutt, da vil ikke lenger Lyngdals Avis gis ut på papir, melder avisen selv.
Lyngdals Avis ble etablert som en ren nettavis i 2011, men har siden 2014 kommet ut med en ukentlig papirutgave.
Avisen har cirka 1500 abonnenter.
– Av de 380 komplett-abonnentene som Lyngdals Avis har, så er det nå kun 80 som ikke bruker nettavisen, sier konstituert redaktør Kristen Munksgaard.
Avisen eies av Amedia.
NJ må betale over en halv million for Bodø Nu-saken
«Bodø Nu-saken», der to studenter trakk avisa Bodø Nu for retten over det de anså som brudd på åndsverksloven i en sitatsak, møtte sin endelige slutt torsdag.
Da avviste et ankeutvalg at anken skulle fremmes for Høyesterett.
Norsk Journalistlag har representert studentene Marie Staberg og Embla Viktoria Rostad Lillegaard gjennom hele saken, og også tatt på seg å betale saksomkostningene. De vant fram i tingretten, men tapte i lagmannsretten og kom altså ikke videre til Høyesterett.
Nå blir lagmannsrettens avgjørelse om sakskostnader rettskraftig: Der ble Bodø Nu tilkjent 156.208 kroner for tingrettssaken og 345.041 kroner form lagmannsrettsrunden.
I tillegg tilkjente Høyesteretts ankeutvalg Bodø Nu ytterligere 49.000 kroner i saksomkostninger.
Totalregningen for NJ: 550.249 kroner.
Journalistlagets egne utgifter til arbeidet med saken er mindre konkrete, siden egne ansatte advokater har blitt brukt til å føre saken.
Til opplysning: Journalisten eies og utgis av Norsk Journalistlag.
Flertall for å bevare «medieskolen» Skjeberg FHS
Skjeberg folkehøyskole i Østfold ligger an til å videreføres likevel, skriver Sarpsborg Arbeiderblad torsdag.
Journalisten har tidligere omtalt at folkehøyskolen som siden 60-tallet har hatt flere medielinjer, var truet av nedleggelse når Østfold fylkeskommune skulle gjøre innsparinger.
Skolens rektor appellerte med at skolen selv kunne ta på seg utgifter og betale leie for å overleve.
Nå har et klart flertall i fylkesutvalget i Østfold stemt for å legge ned to videregående skoler i Sarpsborg, men videreføre Skjeberg i fylkeskommunal regi, «mot at skolen selv tar ansvar for sine driftskostnader og arbeider for å bli en mer aktiv ressurs i Østfold».
Fylkestinget tar endelig avgjørelse 4. desember.
Forbudt å gjengi Marius-avgjørelsen
«Retten har forbudt offentlig gjengivelse av hele avgjørelsen jf. domstolloven § 130 første ledd», er påskrevet rettsavgjørelsen fra Oslo tingrett onsdag kveld der Marius Borg Høiby varetektsfengles.
Dermed kan ikke medier, eller andre, lovlig gjengi rettens begrunnelse for å avgjøre én ukes varetektsfengsling av Borg Høiby. Kun selve slutningen i avgjørelsen er offentlig.
Også gårsdagens fengslingsmøte gikk for lukkede dører.
Politiet ba om to ukers varetektsfengsling, men retten innvilget altså én uke fengsling av kronprinsesse Mette Marits sønn, som nå er siktet for flere ulike straffbare forhold.
Vardøens DN-klage skal nå behandles av PFU
Førstkommende onsdag – 27. november – er det klart for november-møtet til Pressens Faglige Utvalg (PFU).
13 saker får full behandling på dette møtet. Sak nummer 1 og 13 blir behandlet bak lukkede dører.
Blant sakene som skal behandles i den åpne delen, er Jan Vardøens klage mot Dagens Næringsliv.
«DN har over lang tid og i en lang rekke reportasjer fremsatt påstander og skapt et inntrykk av offentlige midler jeg har søkt på og fått tilkjent, ikke er brukt riktig. Dette er nå blitt gransket, og konkludert med at ikke stemmer – midlene er brukt riktig», skriver Vardøen i klagen som Journalisten tidligere har omtalt.
DN er av en annen oppfatning, og avviser brudd på god presseskikk.
– Vi er ikke overrasket over at Vardøen er misfornøyd med våre artikler, sa DNs featureredaktør Gry Egenes til Journalisten i sommer.
Her er sakslista:
- NN mot Bergens Tidende
- Vidar Schei mot Fredriksstad Blad
- Jan Vardøen mot DN
- Espen Aubert mot Kapital
- Espen Aubert mot Finansavisen
- Anders Haaby mot Rakkestad avis
- Snekkergruppen Ålesund AS mot Vikebladet Vestposten
- Snekkergruppen Ålesund AS mot Sunnmørsposten
- Morten Angelil mot Dagbladet
- Rune Nilsson mot Finansavisen
- Tony Burner mot Drammen Live24
- Sian mot Drammens Tidende
- Advokat Lill Kristin Nilsen på vegne av klient mot Telemarksavisa
Journalisten strømmer de åpne sakene. Den åpne delen av møtet startet cirka klokka 9.30, etter at PFU har ferdigbehandlet første sak.
Beholder avisabo i trange tider
Nordmenn holder fast ved avisabonnementene tross økonomiske utfordringer.
Det kommer fram i rapporten «Betaling for nyheter» som Mediebedriftenes Landsforbund (MBL) la fram i dag.
I rapporten kommer det også fram at 71 prosent av befolkningen over 18 år har tilgang til avisabonnement i husstanden.
Dette skjer til tross for at 4 av 10 nordmenn rapporterer om en merkbart strammere økonomi.
– Det er godt med stabilitet i brukermarkedet når annonseøkonomien er så krevende, for vi jobber fortsatt for å finne en bærekraftig modell for å finansiere journalistikken, sier Randi S. Øgrey, administrerende direktør i MBL.
Noen hovedpunkter fra rapporten:
- 7 av 10 mener det er viktig å være oppdatert på nyhetsbildet til enhver tid
- Kvalitetssikrede nyheter er en av de viktigste grunnene til å abonnere på norske nettaviser
- Andelen som synes norske avisabonnent er for dyre har økt over tid
- Blant ikke-abonnenter får rundt halvparten dekket nyhetsbehovet via gratis kilder på nett
- NRKs nettside har blitt en stadig viktigere nyhetskilde, mens riksdekkende aviser har gått tilbake
- Bare 5 prosent har sosiale medier som viktigste nyhetskilde
Undersøkelsen viser også at abonnenter ønsker mer fleksibilitet og innhold for pengene. Over halvparten foretrekker å kunne velge en kombinasjon av produkter selv. Digital tilgang til flere aviser og strømmetjenester for TV/film og musikk er mest attraktivt å få inkludert i et avisabonnement.
Når det gjelder kunstig intelligens (KI) i nyhetsproduksjon, er nordmenn generelt skeptiske. 55 prosent sier de har sett nyheter i norske medier som er helt eller delvis laget ved hjelp av KI. Nesten halvparten av disse stoler mindre på slikt innhold. Likevel har 11 prosent benyttet chatbots for å oppdatere seg på nyhetsbildet.
Les hele rapporten her.
Martin Blekkerud forlater Dagbladet
1. mars neste år forlater journalist Martin Blekkerud Dagbladet for å begynne som spesialrådgiver i Kreftforeningens kommunikasjonsavdeling. Det melder Blekkerud selv på Facebook.
«Jeg er svært glad for muligheten og takknemlig for tilliten jeg får. Det arbeidet Kreftforeningen gjør er av enorm betydning, det har både familien og jeg selv fått merke på kroppen de siste årene. En ekstra stor takk til Dagbladet Pluss-gjengen for flere år med mye moro, unikt samhold og nye vennskap», skriver Blekkerud på Facebook.
Dansk TV 2 politianmeldes etter «Den sorte svane»
Dansk TV 2 er blitt politianmeldt for å angivelig ha brutt straffeloven i forbindelse med produksjonen av dokumentaren «Den sorte svane». Det melder danske Journalisten, som henviser til Berlingske.
Det er advokat Anders Riisager som har anmeldt mediehuset, og han sier til Berlingske at TV 2 muligens har brukt informanten Amira Smajic til å fremprovosere kriminalitet, som blant annet inkluderer hvitvasking og svindel med forurenset jord.
I dokumentarserien brukes det skjulte opptak for å avsløre kriminalitet, der blant andre Lise Roulund blir filmet. Advokat Riisager representerer nettopp Roulund som er tiltalt for hvitvasking av 2,4 millioner kroner, samt å ha forsøkt å hvitvaske ytterligere 6,75 millioner.
Riisager påpeker overfor Berlingske at Roulunds tiltale er basert på opptakene fra dokumentaren, og han mener det er avgjørende å få klarhet i hvilken rolle TV 2 har hatt.
Berlingske har forsøkt å få kommentar fra TV 2, men har ikke fått svar.
Ti ansatte tar sluttpakke
Som Journalisten tidligere har omtalt, har TU Media hatt som mål å inngå frivillige sluttpakker med ti medarbeidere innen jul. Nå er mediehuset i mål med dette, forteller ansvarlig redaktør Tor M. Nondal til Medier24.
– Vi jobber kontinuerlig med å øke lønnsomheten. Heldigvis har vi eiere som gir oss forutsigbarhet i en omstillingsfase de neste årene. Vi trenger også ny kompetanse slik at vi kan øke lønnsomheten og styrke posisjonen til Tu.no og Digi.no med dagsordensettende nyheter og journalistikk om teknologi og innovasjon, sier Nondal til Medier24.
Magasinet Psykisk helse fyller 30 år
– Det viktigste vi har gjort er å endre journalistikken på et felt som fullstendig manglet dekning, sier Magasinet Psykisk helses første redaktør, Bente Riise.
Dagens redaktør, Cathrine Th. Brundell, legger til i en leder i jubileumsutgaven:
– Vi mener i all beskjedenhet at vår journalistikk på feltet er og har vært en viktig brikke i avstigmatisering og alminneliggjøring av psykiske lidelser.
Denne uka kom magasinet med sin 30-årsjubileumsutgave.
«Ambisjonene var klare fra start: åpne opp et felt som var tilnærmet lukket med kritisk og grundig journalistikk, og - gi en stemme til dem som manglet den. Alle kilder skulle stå åpent fram med navn og bilde», oppsummerer bladet i en pressemelding.
Det var også fra starten en ambisjon om å påvirke andre medier:
«Hver utgave skulle ha minst én sak som var så god at den ble snappet opp av andre medier.»
– Da Magasinet Psykisk helse ble lansert i 1994, var ikke psykiske lidelser noe man var åpen om. Det var det gode grunner til. Utstøting og marginalisering fulgte med psykiske diagnoser. Personer med rusavhengighet hadde ikke rett til helsehjelp. Selvmord og selvmordsforsøk skulle ikke omtales i pressen. Mange mente også at journalister skulle avholde seg fra å intervjue psykisk syke. Men gradvis slapp flere stemmer frem, ikke minst i dette magasinet, skriver Brundell i sin leder.
Hun legger til:
– Det er ingen skam å ha angst lenger.
Utgiver er Rådet for psykisk helse, og magasinet redigeres etter Redaktørplakaten.
Redaksjonen består i dag av én redaktør, to journalister i hver sin 60 prosent stilling og én uttegner i 50 prosent stilling.
Ida Falch-Olsen blir ny TV2.no-sjef
Derek Bjølgerud går av som sjef for TV2.no, melder Medier24.
Bjølgerud blir nå leder for redaksjonell utvikling og strategi. Ny nettsjef er Ida Falch-Olsen, som de siste årene har vært desksjef på TV2.no.
– Jeg ble veldig glad og stolt over at TV 2 har tillit og ser potensial i meg, sier Falch-Olsen til Medier24.
Ny Schibsted-rapport: – For lite produktutvikling og innovasjon
Schibsted Media la i dag fram en ny rapport som viser hvordan mediene har fått langt mindre innflytelse på Europas demokratier, og trekker frem behovet for innovasjon og politisk handling som mottiltak.
Rapporten, som bærer navnet «Editorial media as defenders of democracies – an analysis of the relationship between free media and democracies in Europe», drøfter hvordan de redaksjonelle mediene påvirker Europas liberale demokratier, og hvordan denne påvirkningen har endret seg de siste 15 årene.
– Det pågår en debatt om svekkelsen av de liberale demokratiene i Europa og over hele verden, og hva som kan gjøres for å gjenvinne noe av det tapte. Den nylig gjenvalgte lederen for EU-kommisjonen, Ursula von der Leyen, har lansert det hun kaller et European Democracy Shield og vår rapport er et høyst aktuelt apropos, sier Petra Wikström, sjefen for Public Policy i Schibsted, i en pressemelding.
Hun sier at rapporten er ment som en wake-up-call både til det politiske miljø og til bransjen selv, og at politikere som er svært opptatt av å kjempe mot desinformasjon, kanskje får mer igjen av å kjempe for de redaksjonelle mediene.
Ved hjelp av fire store datasett og en rekke ekspertintervjuer sannsynliggjøres de viktigste trendene i relasjonen mellom demokratier og redaksjonelle medier de siste årene.
– På alle de områdene der vi har data ser vi en negativ utvikling de siste 10-15 årene, sier konsernredaktør Einar Hålien, som har utarbeidet rapporten.
Han legger til:
– De liberale demokratiene i EU-området er svekket, mediemangfoldet er svekket, områdene uten redaksjonell dekning - spesielt på landsbygda - er blitt større og det er bare tre av 29 land som har hatt en fremgang når det gjelder mediefrihet de siste 10-15 årene.
Hålien mener mediene i Europa har fått langt mindre innflytelse i denne perioden og at de taper kampen om oppmerksomheten mot manipulerende og illiberale ledere som utnytter sterk misnøye i befolkningen.
I rapporten blir mye av ansvaret for denne utviklingen lagt på mediene selv. Medieøkonomien er under sterkt press, tilliten til mediene i Europa har falt, og en stadig større del av befolkningen - særlig de unge og folk i sosiokulturelt utsatte områder - velger bort de redaksjonelle mediene.
– Med slike utfordringer er det oppsiktsvekkende hvor lite produktutvikling, testing av nye formater og annen innovasjon de tradisjonelle europeiske mediebedriftene ser ut til å drive, fastslår Hålien.
Pressen får ikke se videomateriale i Frosta-saken
Trøndelag tingrett hadde først bestemt at pressen skulle få se alle beviser, også beslaglagt videomateriale, som legges fram når en tidligere kommuneoverlege står tiltalt for voldtekt av 87 kvinnelige pasienter.
Men nå har retten snudd, omtaler NRK.
Pressen får være til stede, men ikke se videoene legen selv filmet fra gynekologiske undersøkelser.
Videoene blir ikke spilt på storskjerm i retten, av hensyn til de fornærmede i saken, skal dommer Espen Haug ha opplyst.
Videoer skal spilles av på skjermer synlige for advokater, dommere, tiltalte og fornærmede. Pressen kan høre lyden fra opptakene, og skal også få en rapport som beskriver innholdet i videoene, skriver NRK.