Relatert innhold
Siri Kristiansen med ny podkast
De siste 15 årene har radioprofilen Siri Kristiansen gitt råd, løst konflikter og underholdt nordmenn i blant annet NRKs «Lørdagsrådet» og Radio Norges «Siri & De Gode Hjelperne».
Etter at sistnevnte program hadde siste sending i fjor, gjør hun nå «comeback» med podkasten «Det alle snakker om – med Siri og Kim», som hun vil fronte samme med medprogramleder Kim Dahl, kjent fra «Morgenklubben» på Radio Norge
Den nye podkasten gir folk alt de trenger for å henge med i samtalene om reality-TV, kjendisrykter, musikk og kultur, ifølge en pressemelding fra Bauer Media.
– Vi snakker om det alle andre snakker om, men sier også det andre ikke tør å si, sier Dahl.
Kristiansen legger til:
– Når du har hørt ukas episode, skal du ha god oversikt over alt det unyttige vi elsker å bry oss om – og fått deg en god latter på kjøpet.
Danske journalister krever mer lønn og pensjon
Mandag startet forhandlinger mellom Dansk Journalistforbund (DJ) og Danske Mediers Arbeidsgiverforening. Journalistforbundet krever mer lønn og pensjon, en såkalt fritvalgsordning og en rammeavtale for frilansere.
– Vi mener at arbeidsgiverne skylder oss på alle tre punkter, sier nestleder i DJ og medlem av forhandlingsdelegasjonen, Allan Boye Thulstrup, til Journalistforbundet.dk.
En fritvalgsordning innebærer at arbeidsgiveren jevnlig setter av en prosentandel av de ansattes feriepengegrunnlag på en valgfri konto eller spareordning.
DJ har tidligere ikke klart å få en rammeavtale for frilanserne, men Thulstrup tror det vil bli annerledes i år.
– Takket være våre mange tillitsvalgte og frilanserrepresentanter, som har gjort en kjempejobb med å skrive et utkast til en rammeavtale for frilansarbeid, vil det bli veldig vanskelig for arbeidsgiverne å unngå å se på vilkårene for frilansere, sier han.
Danske Journalisten omtalte saken først.
Cirka 4000 journaliststillinger forsvant
Jobbkutt i journalistbransjen i Storbritannia og USA ble halvert i 2024 sammenlignet med året før, ifølge en analyse fra Press Gazette.
Minst 3875 oppsigelser og nedbemanninger i aviser, kringkastingsselskaper og digitale medieselskaper ble offentlig kunngjort eller rapportert i 2024.
Året før ble det registrert 8000 stillinger som forsvant.
Går vi tilbake til 2022 var det imidlertid kun snakk om cirka 1400 stillinger som forsvant i USA og Storbritannia, ifølge Press Gazette.
Den største andelen (1576) av jobbkuttene i 2024 kom i årets første kvartal, før situasjonen roet seg i andre kvartal (300 kutt) og deretter tok seg opp igjen i både tredje kvartal (887) og fjerde kvartal (1112), skriver Press Gazette.
Lizbeth Osnes er ny journalist i Nett No
Nettavisa Nett No har ansatt Lizbeth Osnes som journalist.
Det melder Nett No på sine sider.
Etter at tidligere Nett.no-redaktør Kjetil Haanes døde i 2023 har redaksjonen, som dekker samfunns- og næringsliv i 20 kommuner på Nordvestlandet, bestått av Ogne Øyehaug og Marius Rosbach, i tillegg til daglig leder Eirik Staurset og markedskoordinator Magnus Myklebust.
Osnes, som kommer fra en stilling i Skipsrevyen der hun har spesialisert seg på maritime bransjer, starter i den nye stillingen 1. februar.
Russisk avis melder at journalist er drept i Ukraina
Den russiske avisen Izvestija melder at en av deres frilansjournalister er drept i et ukrainsk droneangrep nær den russisk-okkuperte byen Donetsk i Øst-Ukraina. Moskva har anklaget Ukraina for bevisst å ha gått etter journalisten Alexander Martemyanov. Ukrainske myndigheter har ikke kommentert saken.
Det statlige russiske nyhetsbyrået Ria hevder at en av deres journalister, og fire andre mediefolk ble såret i angrepet.
I mai blokkerte EU, blant flere andre, de to russiske mediene Izvestija og Ria, fordi de «sprer og støtter russisk propaganda og aggresjonskrigen mot Ukraina». Ifølge Committee to Protect Journalists (CPJ) er minst 15 journalister drept i Ukraina siden invasjonen i februar 2022. Samme tall fra Den internasjonale journalistføderasjonen (IFJ), er 21 drepte journalister.
Varsler oppsigelser i Washington Post
Washington Post forventes å si opp flere titalls ansatte denne uken, melder nyhetsbrevet Status.
Redaksjonen skal i denne omgang ikke rammes, men flere medier, blant annet Puck, har tidligere skrevet at man også må regne med nedbemanninger i redaksjonen i år.
Magasinet New York meldte mot slutten av fjoråret av avisen lå an til å tape nærmere 80 millioner dollar i 2024. Omtrent i størrelsesorden med hva avisen tapte i 2023.
I forbindelse med at avisens eier, Jeff Bezos, stoppet en lederartikkel hvor avisen ville ha anbefalt leserne å stemme på Kamala Harris i presidentvalget, protesterte 250.000 abonnenter med å si opp sitt abonnement. Det er imidlertid grunn til å tro at avisen har klart å hente inn i noen av disse.
Indisk journalist funnet drept i septiktank
Den indiske journalisten Mukesh Chandrakar ble fredag funnet drept i en septiktank i den indiske delstaten Chhattisgarh etter å ha vært savnet siden nyttårsaften.
Det var etter å ha sporet telefonen til Chandrakar at politiet fant kroppen i en septiktank på eiendommen til en lokal entreprenør.
Obduksjonen viste at journalisten hadde omfattende skader.
Chandrakar som er kjent i India for sin kritiske rapportering om korrupsjon i offentlige byggeprosjekter, samt for Youtube-kanalen «Bastar Junction», hadde nylig publisert flere artikler som avslørte påstått korrupsjon i veibyggingsprosjekter.
Ifølge BBC har presserådet i India krevd en grundig etterforskning av saken.
Charlie Hebdo markerer med religionssatire-spesial
Ti år etter angrepet på den franske satireavisa Charlie Hebdo, markerer avisa med en spesialutgave fylt med religionssatire.
Utgaven skal også inneholde vinnerbidragene fra en konkurranse om å lage den morsomste og slemmeste «gudsspottende» satiretegningen.
Tolv mennesker ble drept da to islamister angrep redaksjonslokalene 7. januar 2015, etter at avisa hadde publisert Muhammed-karikaturer.
Amedia-sjefen: Avgjørende med felles plattform
Konsernsjef i Amedia, Anders Opdahl, mener at det er avgjørende at alle avisene konsernet eier eller har eierinteresser i, etter hvert kommer over på samme teknologisk plattform.
– Nå må vi klare å forene oss og bruke felles krefter på å utvikle og bygge dette videre. Klarer vi det, er mye gjort. På lang sikt er det helt avgjørende at vi har en felles nyhetsplattform som anvendes både i Norge, Sverige og Danmark. Det vil faktisk øke den journalistiske konkurransekraften, sier Opdahl til Kampanje.
I desember kjøpte Amedia danske Berlingske Media. Fra før eier Amedia 20 prosent av svenske Bonnier News Local.
– Vi leverer i en digital tidsalder der alle konkurrerer med det beste av brukeropplevelser fra de globale gigantene. Kravene fra brukerne er nådeløse enten du har et opplag på tre tusen aviser eller 100.000.
Dagbladet ansetter vitenskapsreporter
Adrian Sollund (23) fra Fauske er ansatt som vitenskapsreporter i Dagbladet knyttet til et prosjekt, mens Masha Dundic (39), opprinnelig fra Bosnia og bosatt i Oslo, er ansatt som på innsiden-reporter, også det knyttet til et prosjekt, skriver Dagbladet i en pressemelding.
– Jeg ser veldig fram til å gå i gang med et spennende prosjekt. Dagbladet Pluss er en fantastisk redaksjon med fantastiske folk, sier Sollund.
Han har vært praksisstudent og vikar i Dagbladet. Sollunds oppgave som vitenskapsreporter blir å sørge for at Dagbladet leverer på viktig, ny vitenskap innenfor ulike felt, opplyser redaktør i Dagbladet Pluss og papir, Bjørn Carlsen.
Masha Dundic har tidligere jobbet i blant annet Smaalenenes avis, VG og NRK. Hun kom til Dagbladet i mai 2024. I Dagbladet Pluss får hun i oppgave å komme på innsiden av ukjente og ofte lukkede miljøer, skriver Dagbladet i pressemeldingen.
– Jeg har aldri før gledet meg så mye til januar som jeg gjør nå, når jeg vet at jeg skal begynne å jobbe hos Pluss. Det er en ære å få være «på innsiden»-reporter for avdelinga det neste året, og formidle historier om miljøer og mennesker som kan belyse mangfoldet i samfunnet - noe Pluss allerede gjør godt, sier Dundic.
Redaksjonssjef Trond Rasmussen gleder seg over nyansettelsene:
– Adrian har vist stor stå-på-vilje og allsidighet den tiden han har vært hos oss. Vi har stor tro på at han kommer til å levere mye godt innhold som vitenskapsreporter. Og så blir det spennende å få inn Masha, som skal gi leserne våre dypdykk i spennende miljøer.
Til opplysning: Masha Dundic er vararepresentant i Journalistens styre.
Dagbladet ansetter ny pluss-journalist
Eirik Hågensen (36) fra Harstad er fast ansatt som journalist i Dagbladet Pluss, opplyser redaktør i Dagbladet Pluss og papir, Bjørn Carlsen, i en pressemelding.
Hågensen har vært vikar i Dagbladet siden februar i fjor. Han har jobbet allround, men mye med helsestoff.
– Min kjære morfar i Harstad var avismann, og som guttunge banket hjertet litt ekstra hardt hver gang han kom hjem med fersktrykket Dagbladet til oss. Derfor er det en stor ære å nå kunne kalle meg en del av mannskapet på den kule tabloid-skuta som Dagbladet er, sier Hågensen i pressemeldingen.
Redaksjonssjef Trond Rasmussen er storfornøyd med ansettelsen:
– Eirik tok oss med storm fra første dag. Han løser enhver oppgave med bravur og skjønner virkelig kodene bak betalingsjournalistikk. I tillegg er han en ordentlig trivelig kar som bidrar til et godt arbeidsmiljø. Det er viktig for oss.
Fredrik Virtanen gjør comeback
I midten av desember ble det kjent at Vestmanlands Läns Tidning (VLT), hvor Fredrik Virtanen siden 2022 hadde vært frilansspaltist, hadde sagt opp avtalen.
Det var økonomiske årsaker til dette, fortalte sjefredaktør Daniel Nordström til svenske Journalisten.
Men i dag kan Dagens Media fortelle at Virtanen har inngått en leveringsavtale med tre svenske lokalaviser, alle eies av Stampen Media.
De tre avisene er Partille Tidning, Mark-Posten og Härryda-Posten.
– Dette føles kjempegøy! Partille Tidnings sjefredaktør Csaba Bene Perlenberg tok kontakt med meg. Du må ikke glemme: Jeg er jo tross alt et geni, så det er klart at de tar kontakt når de vet at jeg har tid til overs, svarer Virtanen humoristisk når Dagens Media tar kontakt.
Ifølge den svenske bransjeavisen jobber han også med et nytt podkastprosjekt.
Den tidligere Aftonbladet-profilen og spaltisten ble persona non grata i svensk mediebransje i mange år etter metoo-avsløringer i 2017. Han ble også beskyldt for voldtekt, noe han hele tiden har benektet.
Blir leder i tre aviser
Etter et snaut år i fast jobb, får Bertha Natalie Nettelhorst Hognestad en ny rolle i Eikerbladet. Fra og med nyåret har 24-åringen gått inn i rollen som redaksjonsleder i Eikerbladet - i tillegg til Sande Avis og Svelviksposten.
– Det er utrolig spennende, og en stilling jeg gleder meg til å utvikle meg i. Jeg er veldig takknemlig for å få den tilliten og sjansen så tidlig i karrieren, sier Hognestad i en pressemelding.
Ansvarlig redaktør for de nevnte avisene, Edvard Muli Langen, sier han er glad for at Hognestad har sagt ja til mer ansvar.
– Hun er en svært talentfull journalist som har tatt Eikerbladet med storm. Med tanke på min egen trippel-rolle er det helt naturlig å ha en «nummer to» som også holder et øye med alle tre avisene.
Hognestad er utdannet fra NLA-høyskolen i Kristiansand. Tidligere har hun vært innom Dagbladet og Drammens Tidende, før hun fikk fast jobb i Eikerbladet.
Nå ser hun fram til å bli enda bedre kjent med Sande og Svelvik.
– Jeg er en del av et godt lag, og jeg ser frem til å utvikle både meg selv og teamet videre.
Dagbladet ber om beklagelse
«Tenk om staten skulle ha en rett til å forhåndsgodkjenne journalistikk, for eksempel denne lederartikkelen. Noen mener faktisk det», skriver Dagbladet på lederplass.
Lederen fortsetter:
«Derfor er det på sin plass at regjeringen høyt og tydelig erklærer at dette er noe de ikke kan. De kan gjøre det samtidig som de på vegne av staten beklager den ulempe de modige bidragsyterne til Dagbladets prisbelønte reportasjeserie «En syk skinasjon» er påført.»
Lederen tar videre for seg avisens konflikt med Nasjonal forskningsetisk komité for medisin og helse (NEM), som etter publiseringen av «En syk skinasjon» mente at Dagbladets journalistiske arbeid var helseforskning, dermed omfattet av helseforskningsloven og at Dagbladet derfor skulle innhentet forhåndssamtykke fra den regionale komiteen for medisinsk og helsefaglig forskningsetikk.
Helsetilsynet avviste for snart ett år siden dette, men saken ble igjen aktuell etter at advokatene Halvor Manshaus og Thomas Horn i Advokatfirmaet Schjødt, på oppdrag fra Norsk Redaktørforening, Dagbladet, Dagbladets stiftelse og Norsk Presseforbund, konkluderte med at helseforskningsloven ikke gir hjemmel til å forby eller straffe journalistikk som skjer uten forhåndsgodkjenning.
I sin utredningen argumenterer advokatene også for at NEM har handlet i strid med pressens rettigheter etter Grunnloven og Den europeiske menneskerettskonvensjonen (EMK).
«Advokatene peker også på hvor lite som skal til før innblanding fra myndighetene får en nedkjølingseffekt på journalistikken», skriver Dagbladet videre i sin lederartikkel.
Avisen trekker fram at advokatene også peker på at staten har «en positiv forpliktelse til å klargjøre overfor NEM at NEM ikke har jurisdiksjon over pressens arbeidsmåte».
Dagbladet avslutter lederen:
«Det bør skje, i kombinasjon med en beklagelse for dette klare bruddet på ytringsfrihetsprinsipper. Ikke for Dagbladets eller for presseorganisasjonenes del, men for medienes kilder, for befolkningen generelt og for vissheten om at mediene på en fri og uavhengig måte fortsatt skal kunne undersøke kritikkverdige forhold i samfunnet.»
Ber Iran løslate italiensk journalist
Pressefrihetsgrupper og medieorganisasjoner oppfordrer Iran til å løslate den italienske journalisten som ble arrestert noen dager før jul, skriver Voice of America.
Cecilia Sala, som jobber for den italienske dagsavisen Il Foglio og programleder for en populær podkast, ble arrestert 19. desember og holdes i Irans beryktede Evin-fengsel.
Den 29 år gamle journalisten arbeidet i Iran på et journalistvisum og skulle returnere til Italia 20. desember.
«Salas arrestasjon er en kraftig påminnelse om de daglige truslene som møter dem som rapporterer i og om Iran, og hun og alle andre som er urettmessig fengslet av Iran bør løslates umiddelbart», sier administrerende direktør Jodie Ginsberg i Committee to Protect Journalists i en uttalelse
Forlater journalistikken
Maren Wilberg Rostad har begynt som innholdsleder i Hegnar Media, skriver Medier24.
Hun kommer fra stillingen som journalist i Avisa Oslo. Tidligere har hun jobbet i blant annet VG og Her og Nå.
– Det er veldig spennende og nytt for meg. Jeg har jobbet lenge som journalist, men nå skal jeg jobbe på kommersiell side. Jeg kjente at det var på tide å kaste seg ut i noen nye utfordringer, sier Rostad til Medier24.
VG kom i mål med nedbemanningen
Etter at de VG-ansatte i november 2023 fikk beskjed om at mediehuset måtte nedbemanne, kan avisen i dag opplyse at den er i mål med nedbemanningen, skriver Medier24.
De ansatte hadde hele 2024 til å søke om sluttpakke.
Målet har vært å kutte kostnadene med 40 millioner kroner.
Dansk Amedia-avis topper «verstingliste»
Berlingske, sammen med Sjællandske Nyheder, topper lista over medier som i 2024 har fått kritikk flest ganger av Pressenævnet, den danske versjonen av Pressens Faglige Utvalg.
Begge avisene fikk i 2024 kritikk tre ganger, ifølge danske Journalisten.
Dette er fjerde gang på fem år at Berlingske topper lista. I 2023 fikk Berlingske kritikk fem ganger av Pressenævnet.
Søsteravisen B.T., som også utgis av Amedia-eide Berlingske Media, fikk kritikk to ganger i 2024.
IFJ: 122 journalister og mediearbeidere drept i 2024
Ifølge den internasjonale føderasjonen for journalister IFJ ble 122 journalister og mediearbeidere drept i løpet av 2024. Tallene ble offentliggjort på fjorårets siste dag.
Committee to protect Journalists (CPJ) opererer med litt andre tall og rapporterer om 103 drepte journalister og mediearbeidere i 2024.
Ifølge IFJs tall er det i Midtøsten, og spesielt i Palestina, flest journalister er blitt drept. 77 journalister og mediearbeidere er blitt drept i Midtøsten i løpet av 2024, ifølge tallene.
I Asia og Afrika er tallene henholdsvis 22 og 10 drap, 9 journalister er drept i Amerika, mens det i Europa rapporteres om 4 drepte journalister.