Dagbladet ber om beklagelse

Roger Aarli-Grøndalen
dagbladet nyhetsstudio

«Tenk om staten skulle ha en rett til å forhåndsgodkjenne journalistikk, for eksempel denne lederartikkelen. Noen mener faktisk det», skriver Dagbladet på lederplass.

Lederen fortsetter:

«Derfor er det på sin plass at regjeringen høyt og tydelig erklærer at dette er noe de ikke kan. De kan gjøre det samtidig som de på vegne av staten beklager den ulempe de modige bidragsyterne til Dagbladets prisbelønte reportasjeserie «En syk skinasjon» er påført.»

Frode Hansen, ansvarlig redaktør Dagbladet.

Lederen tar videre for seg avisens konflikt med Nasjonal forskningsetisk komité for medisin og helse (NEM), som etter publiseringen av «En syk skinasjon» mente at Dagbladets journalistiske arbeid var helseforskning, dermed omfattet av helseforskningsloven og at Dagbladet derfor skulle innhentet forhåndssamtykke fra den regionale komiteen for medisinsk og helsefaglig forskningsetikk.

Helsetilsynet avviste for snart ett år siden dette, men saken ble igjen aktuell etter at advokatene Halvor Manshaus og Thomas Horn i Advokatfirmaet Schjødt, på oppdrag fra Norsk Redaktørforening, Dagbladet, Dagbladets stiftelse og Norsk Presseforbund, konkluderte med at helseforskningsloven ikke gir hjemmel til å forby eller straffe journalistikk som skjer uten forhåndsgodkjenning.

I sin utredningen argumenterer advokatene også for at NEM har handlet i strid med pressens rettigheter etter Grunnloven og Den europeiske menneskerettskonvensjonen (EMK).

«Advokatene peker også på hvor lite som skal til før innblanding fra myndighetene får en nedkjølingseffekt på journalistikken», skriver Dagbladet videre i sin lederartikkel.

Avisen trekker fram at advokatene også peker på at staten har «en positiv forpliktelse til å klargjøre overfor NEM at NEM ikke har jurisdiksjon over pressens arbeidsmåte».

Dagbladet avslutter lederen:

«Det bør skje, i kombinasjon med en beklagelse for dette klare bruddet på ytringsfrihetsprinsipper. Ikke for Dagbladets eller for presseorganisasjonenes del, men for medienes kilder, for befolkningen generelt og for vissheten om at mediene på en fri og uavhengig måte fortsatt skal kunne undersøke kritikkverdige forhold i samfunnet.»

Powered by Labrador CMS