Relatert innhold
Trump utestengt AP-journalist for navnevalg
En journalist fra nyhetsbyrået Associated Press (AP) ble utestengt fra et arrangement i Det hvite hus.
Bakgrunnen for at journalisten ble nektet adgang, skal vær at nyhetsbyrået har valgt å omtale havområdet mellom USA, Mexico og Cuba som Mexicogolfen – og ikke bruke Amerikagolfen, som er det nye navnet president Donald Trump har gitt dette området.
I en uttalelse fra Aps sjefredaktør Julie Pace i går, heter det:
«Som en global nyhetsorganisasjon informerer Associated Press milliarder av mennesker rundt om i verden hver dag med faktabasert, upartisk journalistikk.
I dag ble vi informert av Det hvite hus om at hvis AP ikke tilpasset sine redaksjonelle standarder til president Donald Trumps presidentordre om å omdøpe Mexicogolfen til Amerikagolfen, ville AP bli nektet adgang til et arrangement i Det ovale kontor. Denne ettermiddagen ble APs reporter blokkert fra å delta på en signering av en presidentordre.
Det er alarmerende at Trump-administrasjonen ville straffe AP for sin uavhengige journalistikk. Å begrense vår tilgang til Det ovale kontor basert på innholdet i APs ytringer hindrer ikke bare offentlighetens tilgang til uavhengige nyheter alvorlig, det bryter åpenbart med grunnlovens første tillegg.»
Dansk medietopp inn i Amedia-ledergruppe
Anders Krab-Johansen, konsernsjef i Amedia-eide Berlingske Media, går inn i Amedias ledergruppe.
Det skriver mediekonsernet i en pressemelding.
Anders Krab-Johansen. Foto: Stine Heilmann / Berlingske Media Ny i ledergruppa er også Alexandra Beverfjord, som forlater jobben som konserndirektør i Aller Media.
– Amedia har på få år gått fra å være Norges største utgiver av redaktørstyrte medier til å bli et ledende mediekonsern i Norden. Med vår tilstedeværelse i Norge, Sverige og Danmark har denne veksten skapt behov for en ny, mer integrert lederstruktur. Derfor gjøres disse organisatoriske endringene nå, i tråd med vår strategi «Sterkere sammen», sier konsernsjef Anders Opdahl i pressemeldingen.
Etter endringen består Amedias konsernledelse av:
- Anders Opdahl, CEO (konsernsjef)
- Gisle Torheim, CFO og COO (finans, strategi og kommersiell drift)
- Alexandra Beverfjord, CPO (innhold, produkt og teknologi)
- Morten Nilsen, EVP News Media (nyhetsmedier, Norge)
- Anders Krab-Johansen, EVP News Media (nyhetsmedier, Danmark)
- Ingrid Skogrand, EVP News Media (nyhetsmedier, Norge)
- Marte Ingul, EVP Public Affairs and Communications (samfunn og kommunikasjon)Petter Høiseth, Chief of Staff (stabsfunksjoner)
Fredrik Solvang debatteres i «Debatten»
I kveld er det programleder Fredrik Solvang som skal i ilden, skriver Dagbladet Børsen.
Som vikar for å lede den delen av «Debatten» hvor Solvang debatteres, har NRK hentet inn Espen Aas.
Utgangspunktet for kveldens tema, er at Solvang har fått mye kritikk for at han i en tidligere sending utfordret den nye barne- og familieministeren Lene Vågslid (Ap) på at hun flere ganger skal ha takket nei til å delta i programmet på grunn av familieforpliktelser.
Gammeldags, fastslo kritikerne som også beskyldte ham for å spille på kjønnsstereotypier.
Solvang har i ettertid forsvart spørsmålstillingen i sosiale medier og intervjuer.
I kveld møter han Anette Trettebergstuen (Ap) og Ida Lindtveit Røse (KrF) til debatt.
Fredrik Solvang. Foto: Julia Marie Naglestad / NRK VGs Hans Petter Sjøli slutter å kommentere politikk
Debattansvarlig og kommentator i VG, Hans Petter Sjøli, Nettavisen-journalist Thomas Paust og Torgeir Strandberg i Aftenposten, har alle søkt på stillingen som taleskriver og kommunikasjonsrådgiver ved Statsministerens kontor (SMK).
Etter søknadsfristen 30. januar har alle tre fortsatt å produsere redaksjonelt innhold om statsminister Jonas Gahr Støre. Det melder Altinget.
Sjøli publiserte flere kommentarer i VG om Støre og regjeringen etter sin søknad, uten å informere ledelsen.
– Derfor har jeg i samråd med mine ledere i VG bestemt meg for ikke å kommentere norsk politikk mens den videre søknadsprosessen pågår, sier Sjøli til Altinget.
Paust intervjuet Støre etter søknadsfristen, men Nettavisenredaktør Gunnar Stavrum sier til Alltinget at d e ikke vurderer dette som en habilitetsutfordring, siden stillingen ved SMK er administrativ.
Strandberg bidro til en artikkel om Støres tale på Arbeiderpartiets landsstyremøte.
– Medarbeidere i Aftenposten står fritt til å søke jobber, og i dette konkrete tilfellet ser vi ikke at det gir noen utfordringer med tanke på habilitet, skriver nyhetsredaktør Tone Tveøy Strøm-Gundersen i en uttalelse til Altinget.
Stillingsutlysningen beskriver rollen som en kommunikasjonsstilling med ansvar for taler, mediekontakt og krisekommunikasjon for statsministeren og SMK.
Ny oppdatering for Schibsted Media-ansatte onsdag
Onsdag vil ledelsen i Schibsted Media komme med en oppdatering om kuttene som ble annonsert for snaue tre uker siden. Det uttaler kommunikasjonssjef i Schibsted Media, Bjørn-Martin Bache Norby, til Journalisten.
I et allmøte 22. januar informerte konsernsjef Siv Juvik Tveitnes om at antall ansatte vil bli redusert med rundt 350 årsverk i 2025.
Det tilsvarer rundt 13 prosent av de 2800 årsverkene i konsernet.
Bache Norby sier til Journalisten at det ikke er så mye nytt å melde fra sentralt hold
– Nå har prosessene først og fremst pågått lokalt i ulike organisasjoner, og informasjon vil dermed også bli gitt per organisasjon, opplyser han til Journalisten.
Foto: Marte Vike Arnesen NRK-planforslag har fått inn 117 bemerkninger
Planforslaget for det nye NRK-bygget på Ensjø var til offentlig ettersyn mellom 16. desember 2024 og 2. februar 2025.
I løpet av de syv ukene kom det ifølge Plan - og bygningsetaten i Oslo (PBE) inn hele 117 uttalelser til offentlig ettersyn.
I et bemerkningsmøte som er planlagt 5. mars vil PBE gå gjennom forslagstillers, Rodeo arkitekter på vegne av NRK, og PBEs vurderinger av bemerkningene.
Illustrasjon Rodeo / Nordic / Visulent AB Forslagsstiller får også anledning til å gi tilbakemelding på PBEs vurdering og konklusjon ved utleggelse til offentlig ettersyn.
Det er til syvende og sist PBE som konkluderer med hvilke bemerkninger som skal tas til følge eller ikke.
NRK skal, etter planen, flytte inn i nytt hovedkontor på Ensjø i 2029.
Espen Moe Breivik slutter i VG
Espen Moe Breivik slutter etter nesten syv år som journalist i VG og VGTV.
Han deler nyheten i et innlegg på Facebook.
Der skriver han blant annet:
«Breaking news: Etter snart sju år med eventyr i VG og VGTV leiter eg no etter andre utfordringar. Ja, det betyr at eg sluttar i jobben som journalist og reporter i mediehuset.»
Han påpeker videre at dette har vært et vanskelig valg, ikke minst fordi det har vært en arbeidsplass med mange dyktige og engasjerte kolleger.
«Likevel meiner eg det er sunt å bytte beite innimellom, og kjenne på nye utfordringar. I første omgang for min del kastar eg meg ut på djupt vatn med nokre eigne prosjekt, som frilanser. Men eg er også veldig open for samarbeid med andre som vil få til kule ting!»
Espen Moe Breivik på jobb for VG. Foto: Ola Vatn / VG Schibsted Media inngår samarbeid med OpenAI
Schibsted Media og OpenAI inngår et strategisk partnerskap, melder mediekonsernet i en pressemelding.
Foto: Marte Vike Arnesen Partnerskapet innebærer at OpenAI kan integrere nyhetsartikler i realtid fra utvalgte Schibsted Media-merkevarer, blant annet VG, Aftenposten, Aftonbladet og Svenska Dagbladet, i sine produkter, inkludert ChatGPT.
Innholdet fra Schibsted Media-avisene skal bli presentert med en tydelig kildehenvisning.
– Dette partnerskapet er en del av Schibsted Medias overordnede strategi for å integrere KI på måter som støtter og styrker journalistikken. Ved å kombinere vår redaksjonelle ekspertise med OpenAIs teknologi og innsikt, fortsetter vi å tilpasse oss og sørge for at journalistikken utvikler seg i takt med teknologiske fremskritt, sier Siv Juvik Tveitnes, konsernsjef i Schibsted Media, i pressemeldingen.
Varun Shetty, leder for mediepartnerskap i OpenAI, legger til:
– Vårt samarbeid med Schibsted Media styrker vår ambisjon om å støtte kvalitetsjournalistikk og forbedre ChatGPT-opplevelsen, slik at brukerne får tilgang til relevant og oppdatert nyhetsinnhold. Dette er en del av vår overordnede strategi for å gi både utgivere og publikum fordeler av avansert KI-teknologi.
Tveitnes påpeker at avtalen tilfører ekstra ressurser som er øremerket innovasjon og kunstig intelligens-utvikling i redaksjonene.
Det opplyses ikke i pressemeldingen hva OpenAI betaler for å få tilgang til artiklene fra Schibsteds mediehus.
Bahare Viken tar over sex-podkast
Foto: Kristoffer Kumar / VGTV Journalist og programleder Bahare Viken tar over VGTV-podkasten som før het «Høvla øve» og ble ledet av komiker Martha Leivestad.
Nå skal podkasten bare hete «Høvla», men fremdeles være basert på profilerte gjesters «ærlige historier om alt fra første, beste og verste historier i senga til pinlige situasjoner – med mye latter og åpenhet underveis».
– Jeg gleder meg til å snoke i nattbordsskuffen til kjente gjester, men også til å utfordre meg selv på å vise en side som jeg ikke har gjort tidligere, sier Viken ifølge pressemeldingen.
Onsdag denne uka kommer første episode.
Skal vikariere som Bok365-redaktør
Når Bok365-redaktør Nora Steenberg går ut i foreldrepermisjon, stepper frilansjournalist Gabrielle Solaké Sanneh Graatrud inn som vikar.
– Jeg har egentlig vært en veldig fornøyd frilanser, og ikke vurdert å få en fastere jobb på mange år. Men jeg kunne ikke si nei da denne muligheten bød seg i Bok365. Jeg ser det som en unik mulighet til å dyrke de to feltene jeg er mest opptatt av, kultur og ledelse, sier Graatrud til Bok365.
Hun legger til:
– Jeg tar imidlertid over redaktørroret med en slags ærefrykt. Jeg besøker alltid Bok365 for både informasjon og inspirasjon, og synes redaksjonen har levert utrolig mye og godt stoff med få ressurser. Det blir både spennende og utfordrende å få lov til å passe på skuta mens Nora er i mammapermisjon.
Gabrielle Solaké Sanneh Graatrud. Foto: Anna Stjern Se lista: 11 nye forlater NRK
Foto: Mats Greger «Disse 65 har signert sluttavtale med NRK», kunne Journalisten fortelle denne uka. Oversikten gjaldt inngåtte sluttpakker i rikskringkasteren fra 25. november til 25. januar.
Nå har NRK utlevert en oppdatert oversikt over inngåtte sluttavtaler. Der framkommer 11 nye navn.
Oppdatering: NRKs liste inneholdt ved oversending to navn som ikke tilhører lista, mens ett annet manglet. Antallet er 11, ikke 12.
- Tom Arne Moe
- Elsa Anita Hultgren
- Svein Haaland
- Vendla Black Ndiaye
- Tone Berge
- Siri Bjelland Berven
- Bjørn Olav Skjæveland
- Siv Fossåskaret
- Øystein Antonsen
- Berit Ytrehus
- Per Harald Breivik
Hanne Skartveit med podkast-comeback
VG-redaktør Hanne Skartveit er tilbake med ny sesong av sin podkast, der hun inviterer gjester for å gi innsikt i aktuelle temaer, skriver VG i en pressemelding.
Hanne Skartveit. Foto: Janne Møller-Hansen / VG Første gjest er kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun, som deler sine tanker om norsk skole, samfunnsutvikling og sosialdemokratiets rolle i Norge og Europa.
Blant de kommende gjestene er Inga Bejer Engh, i dag nestleder i PST, tidligere barneombud og aktor i rettssaken mot ABB. Oslo politimester Ida M. Øystese vil også gjeste podkasten for en samtale om ungdomskriminalitet, forebygging, svenske tilstander, beredskap og sikkerhet i en stadig mer urolig verden.
– Egentlig er det tilfeldig at alle de første gjestene er kvinner. Etter hvert kommer det nok noen menn også, det lover jeg, sier Skartveit – og legger til:
– Dette er ikke en intervjupodkast der vi snakker om menneskene bak, men en podkast om temaene de kan noe om. Vi skal gå i dybden og sørge for at lytterne sitter igjen med en klarere forståelse av det som skjer rundt oss.
Retten sa nei: Får ikke tilgang til råopptak fra «Den sorte svane»
Politiet nektes tilgang til råopptak fra dokumentarserien «Den sorte svane». Det har dansk rett nå slått fast, melder nyhetsbyrået Ritzau.
Tilgang til journalisters kommunikasjon med «muldvarpen» Amira Smajic, sto også på politiets ønskeliste, men retten sa nei til dette også.
Michael Nørgaard, redaktør for dokumentar og dagsorden i dansk TV 2, skriver i en epost:
«Når politiet ønsker tilgang til journalisters notatblokker og råopptak, er vi inne på et svært prinsipielt spørsmål. Det skal være en armlengdes avstand mellom offentlige myndigheter og den frie pressen, hvis fremste oppgave er å kontrollere disse myndighetenes handlinger.»
Amira Smajic i «Den sorte svane» Foto: Dansk TV 2 / NRK Cecilie Ellingsen blir etikkrådgiver i NRK
NRKs har ansatte Cecilie Ellingsen som en av sine nye etikkrådgivere, skriver Medier24. Ellingsen skal jobbe sammen med etikksjef Per Arne Kalbakk.
Ellingsen har blant annet lang erfaring fra Brennpunkt-redaksjonen.
«Dette blir et løft for arbeidet med presseetikk og journalistisk kvalitetssikring i NRK, vi gleder oss!», står det i en infomelding på NRKs intranett, gjengitt av Medier24.
Hun begynner i sin nye stilling 1. april.
Intervjuet pårørende, klaget inn til yrkesetisk nemnd
Svenske Aftonbladet publiserte tirsdag et intervju med en nær slektning av den antatte drapsmannen i masseskytingen i Örebro.
I det korte intervjuet kommer det frem at den pårørende under samtalen ikke var klar over hva som hadde skjedd.
Deler av intervjuet, som senere ble avpublisert, ble også gjengitt av flere norske medier – som i likhet med Aftonbladet har fjernet disse sitatene fra sine artikler.
I ettertid er 60 klager på denne artikkelen sendt inn til Journalistförbundets yrkesetiska nämnd, melder svenske Journalisten.
Denne nemnden håndterer og fatter vedtak om klager mot svenske journalister angående brudd på de yrkesetiske reglene.
Klagen går dermed direkte på journalistens utførelse av arbeidet, og ikke avisens publisering.
Sveriges svar på Pressens Faglige Utvalg (PFU), Mediernas Etiknämnd, håndterer i likhet med PFU klager mot mediene, og det er da mediene som eventuelt felles for brudd på god presseskikk, ikke journalisten(e) som har arbeidet med saken.
– Det er det verste som kan skje en reporter i en situasjon som denne, å måtte bære støyten for en publisering som til syvende og sist er ansvarlig redaktørs ansvar, sier Cecilia Vaccari, leder for redaksjonsklubben i Aftonbladet.
Hun peker også på at det er en rekke andre personer enn journalisten som har tatt avgjørelser knyttet til publiseringen.
Røros-avis profilerer seg på samisk
Lokalavisa Fjell-Ljom markerer 6. februar med samiske farger i både logo og profilering på de redaksjonelle sidene, i tillegg til seks sider i papiravisa med reportasjer med sørsamiske profiler, forteller ansvarlig redaktør Liv Maren Mæhre Vold.
Faksimile – Fjell-Ljom har tradisjonelt ikke vært en «samisk» avis, men vi har valgt å feire nasjonaldagen tydelig både på nett og trykk fordi vi tross alt ligger i et sørsamisk distrikt og det er på tide at det anerkjennes i større grad at Røros er en tospråklig kommune med en viktig kulturarv å ta vare på, skriver hun til Journalisten.
Fjell-Ljom er lokalavis for kommunene Røros og Holtålen i det sørsamiske distriktet Gåebrien sijte.
59 eksterne produksjoner hos NRK i 2024
I 2024 ble det publisert 59 NRK-produksjoner fra eksterne leverandører, viser en oversikt Journalisten har fått tilsendt.
43 tv-produksjoner spenner fra dokumentarserier som «Leo og de farlige», produsert av Novemberfilm, til underholdning som Maskorama, produsert av Monster.
16 lydproduksjoner omfatter alt fra barnepodkast om Brannbamsen Bjørnis, produsert av Aschehoug, til talkshowet «Norsken, svensken og dansken» fra Både Og og Hilde Sandvik AS.
Se hele katalogen her (pdf).
Fem millioner kroner til forskning på medier
Medietilsynet har fordelt over 5,3 millioner kroner til forskning på medier og dataspill. Tolv prosjekter får støtte.
– Det var mange store og gode forskningsprosjekter blant søknadene i år, og flere søkere ønsket maksimal støtte, som er 800.000 kroner. Dermed er det få prosjekter som kan få støtte. Vi gir midler til flere spennende forskningsprosjekter som vil gi nyttig innsikt både om mediemangfold og kritisk medieforståelse, sier Hanne Sekkelsten, avdelingsdirektør i Medietilsynet, i en pressemelding.
En av dem som får støtte, er Ragnhild Kristine Olsen ved Oslo Met. Hun får 792.625 kroner i støtte til prosjektet «Nyskapende nettverk og mediemangfold».
Prosjektet handler om Samarbeidsdesken, som drives av Landslaget for lokalaviser (LLA), NRK og Senter for undersøkende journalistikk (SUJO).
Studien skal undersøke hvilken betydning Samarbeidsdesken har for mangfold, innovasjon og kvalitet i lokaljournalistikken.
Se alle støttemottakerne her.
Søksmål kostet New York Times 112 millioner kroner
Mens en rekke mediekonsern har inngått avtaler med ulike KI-selskaper for lisensiering av innhold, valgte New York Times i desember 2023 å saksøke OpenAI, som står bak ChatGPT, for brudd på opphavsretten. Microsoft ble også saksøkt.
Da New York Times la fram tall for fjerde kvartal 2024 onsdag denne uka, ble det klart at dette søksmålet, som ikke er avgjort i retten ennå, så langt har kostet mediehuset 10,8 millioner dollar, drøyt 112 millioner kroner.
Til sammenligning har mediekonsernet Dotdash Meredith, som blant annet utgir magasiner som People og InStyle, opplyst at lisensavtalen de har inngått med OpenAI, gir dem cirka 16 millioner dollar i året i ekstra inntekter, skriver Hollywood Reporter – som samtidig peker på at New York Times, som nå har over 11 millioner abonnenter, er et av få mediekonsern som har råd til et slikt søksmål.
Oppdatering: Tittelen oppga først 112 millioner dollar, dette er rettet til kroner.