Relatert innhold
Skup-prisen til TV 2
Foto: Ingvild Fjelltveit, Skup-styret TV 2 stakk av med kveldens hovedpris, selveste Skup-prisen, under Skup-konferansen i Tønsberg lørdag kveld.
TV 2 vinner for prosjektet «Russerhyttene», blant 47 nominerte prosjekter.
I prosjektet har TV 2 avslørt at utenlandske statsborgere fritt har kunnet kjøpe hus og hytter i Norge, helt uavhengig om personene kommer fra land som utgjør en etterretningstrussel, eller om eiendommene ligger nær strategisk viktige anlegg og installasjoner, beskriver Skup-juryen.
«Redaksjonen har jobbet systematisk og grundig, og tatt i bruk et bredt spekter av metoder for å fremskaffe fakta. Journalistene har utviklet et system som har evnet å finne og identifisere russiskeide eiendommer i Norge, og har benyttet seg av russiske offentlige registre for å finne detaljer og identifisere forbindelsene mellom hytteeiere og russisk etterretning. Godt hjulpet av eksilrussiske journalistkolleger i Dossier Center. Metodene gir grunnlag for læring og gjenbruk i andre redaksjoner», står det videre i begrunnelsen.
Samme kveld har Bergens Tidende, NRK og Nordlys mottatt Skup-diplomer.
Tidligere på kvelden ble IR-prisen også delt ut, i år til Anders Sømme Hammer.
Skup-diplomer til BT, NRK og Nordlys
Under lørdagens prisutdeling på Skup-konferansen kunne Bergens Tidende, NRK og Nordlys motta hvert sitt Skup-diplom.
BT får diplom for prosjektet «Det ingen skulle vite om helikopterberedskapen», NRK for «Instukids» og Nordlys for «Fristbrudd».
Senere ble det TV 2 som stakk av med hovedprisen, Skup-prisen, for prosjektet «Russerhyttene».
IR-prisen til Anders Hammer
Foto: Privat Anders Sømme Hammer vinner IR-prisen 2025, ble det klart da prisen ble delt ut på Skup-konferansen i Tønsberg lørdag Kveld.
Hammer vinner for fremstillingen av Talibans kupp i Kabul gjennom dokumentaren «The Takeover», og mottar dermed IR-prisen for tredje gang.
Hederlig omtale går til Per Kristian Aale for Aftenposten-reportasjen «Putin forbereder russiske barn på krig» og NRK-korrespondent Vegard Tjørhom for reportasjen «Kameruns fiende nr.1».
– I en usikker verden er få ting viktigere enn kunnskap og etterrettelig informasjon, også fra land og regioner som ofte havner i medieskygge. Slik kunnskap tar det lang tid å bygge opp, og det krever tilstedeværelse på bakken. Årets vinner og hederlige omtaler viser, på hver sin måte, verdien av møysommelig kildearbeid og langsiktighet i den journalistiske tenkningen, uttaler juryleder Anne Hege Simonsen.
I år ble 38 bidrag fra åtte redaksjoner nominert til prisen. De store redaksjonene dominerte. Det gjorde også reportasjer om Ukraina, Midtøsten og USA.
– Vi fikk inn svært mange gode reportasjer i år. Mange har sterke møter med mennesker som rammes direkte av krig og de store politiske omveltningene som preger tiden vi lever i, uttaler styreleder i IR, Vilde Skorpen Wikan.
NRK-sak «klar favoritt» i Skup Fantasy League
Foto: Nils Martin Silvola - I år er det en klar favoritt blant folket, sa VG-journalist og Skup Fantasy Leauge-primus motor Markus Tobiassen under en sceneversjon av podkasten Mediebobler, få timer før Skup-prisen deles ut i Tønsberg.
Det er NRKs «Norge i rødt, hvitt og grått», om omfanget av inngrep i norsk natur de siste årene, som flest Fantasy-tippere har troen på som Skup-vinner.
Tobiassen nevnte også Aftenpostens «Kode 6-barna», E24s «Jaktskandalen i Norsk Industri» og TV 2s «Russerhyttene» som tre prosjekter som lå langt framme i feltet.
Og han understreket at det de siste årene har vært «cirka femti-femti» på om Fantasy-favoritten samsvarer med den faktiske Skup-vinneren.
Forteller om «Gutten med spikerbomba»
Foto: Marte Vike Arnesen Lørdag formiddag, under Skup-konferansen i Tønsberg, forteller NRK-journalist Gry Veiby om podkastserien «Gutten med spikerbomba».
I serien går hun inn i historien til en daværende mindreårig gutt som ble stoppet med en hjemmelaget spikerbombe på Grønland i Oslo. Han har senere blitt tvangsflyttet ut av landet.
Journalisten intervjuet Veiby om arbeidet før Skup, les intervjuet her.
Kritisk til PFUs Se og Hør-fellelse: - Ble helt borte i diskusjonen
Advokat Halvard Helle mente PFUs fellelse av Se og Hør i forrige ukes møte er den foreløpig siste kontroversielle avgjørelsen i utvalget, da han ledet Skup-sesjon om presseetikk i PFU og domstolene lørdag morgen
Se og Hør ble felt på Vær varsom-plakatens punkt 3.2 siden PFU mente kildegrunnlaget ble for tynt i en artikkel der Durek Verrett ble anklaget for overgrep i forbindelse med behandling.
Men Helle mente spesielt to ting ikke ble vektlagt nok som del av Se og Hørs kildegrunnlag for saken: Den tidligere omtalte klientkontrakten der berøringer er et punkt, samt det faktiske innholdet i imøtegåelsen fra Verretts talskvinne.
Helle påpekte at uttalelsen fra Verretts side ikke inneholdt en faktisk benektelse.
- Hvilket svar den personen som blir konfrontert gir, er en viktig del av kildegrunnlaget, men det ble helt borte i diskusjonen, sa Helle.
Også Se og Hør-redaktør Ulf André Andersen har kritisert fellelsen, og diskuterte nylig PFU-behandlingen med utvalgsleder Anne Weider Aasen i VGs Mediebobler.
«Partiet»-forfatterne har sendt PFU-klage mot VGs «Mediebobler»
Jørgen Gilbrant og Steinar Suvatne i samtale med Sarah Sørheim under Skup. Foto: Nils Martin Silvola På den tradisjonsrike «Late Night»-sesjonen fredag kveld, inviterer Skup-konferansen mennesker som på ulike måter har havnet i medienes søkelys.
Den lengste delen av kveldssesjonen ble viet Dagbladet-journalistene Jørgen Gilbrant og Steinar Suvatne, som i fjor høst ble gjenstand for massiv medieomtale og -kritikk etter utgivelsen av sakprosaboka «Partiet».
Fra scenen fortalte makkerparet, som er på vei over til nye jobber i Nettavisen, at de fredag sendte klage til Pressens Faglige Utvalg mot VGs mediepodkast «Mediebobler», der sjefredaktør Gard Steiro er medprogramleder.
Dermed har Gilbrant og Suvatne gjort som de varslet overfor NRK før jul. Da viste de til at de mente en podkastepisode om boka inneholdt en rekke uriktige påstander som de aldri fikk anledning til å svare på på forhånd.
Den gang avviste VGs politiske redaktør Frøy Gudbrandsen presseetiske overtramp i den aktuelle podkastepisoden.
– Suvatne og Gilbrant står selvsagt helt fritt til å klage VG inn for PFU, men vi er uenige at det er begått noe presseetisk overtramp her. Av respekt for PFU kommenterer vi ikke detaljer i saker som skal behandles av utvalget, sa Gudbrandsen til NRK.
Det er ikke kjent om VG-klagen blir tatt opp til full behandling hos PFU, men Medier24 har omtalt at utvalget skal behandle klage mot både Bergens Tidende og TV 2 fra samme hold.
Under samme kveldsøkt intervjuet Sarah Sørheim også influensersøstrene Vita og Wanda Mashadi, som uttalte seg om medietrykket etter at de kritiserte restauranten Grotto i Oslo.
Tre av journalistene fra NRK-suksessen «A-laget» gjestet også scenen til stormende applaus, blant dem Julie Brurberg som Journalisten intervjuet før premieren på serien.
Podkaster, iNyheter-redaktør og forfatter Ole Asbjørn Ness dukket også opp for å kommentere helomvendingen sin i synet på Donald Trump.
Sender alle NRKs redaktører gjennom nytt program
Foto: Nils Martin Silvola For ett år siden var det medieoppbud på Skup da NRK la fram internrapport om hva de mente gikk galt i Bamsegutt-saken og tiltak de skulle i gang med.
Fredag stilte kringkastingssjef Vibeke Fürst Haugen opp igjen, i litt roligere former på en av konferansens mindre scener, for å fortelle hva NRK faktisk gjør annerledes ett år senere.
I samtale med Astrid Randen sa Haugen at hun er sikker på at NRK kommer til å gjøre feil igjen, men at det ikke skal skje på samme måte som i Bamsegutt-saken.
Blant tiltakene er en storopprydding i redaktørtitler og ansvarslinjer, og Haugen fortalte at NRK i løpet av året skal være nede i 40-50 ansatte med redaktørtittel.
Disse skal også sendes gjennom et nytt redaktørprogram med tre samlinger der forventninger til redaktørene, etiske dilemmaer og krisehåndtering blir blant temaene.
Når krevende saker melder seg skal NRK alltid utforme et etikkdokument, slik de har gjort for dekningen av den pågående Ingebrigtsen-saken i Sør-Rogaland tingrett.
Haugen erkjente at arbeidet tok tid, og fortalte at nylige innsparingsprosesser i NRK har påvirket framdriften fordi de ble prioritert hos organisasjonsdivisjonen rundt årsskiftet.
Fortalte om skandale-pressekonferanse
Jeannette Platou intervjuet Jim Acosta på Skup. Foto: Nils Martin Silvola Da den tidligere CNN-profilen Jim Acosta besøkte Skup-scenen fredag, ble den beryktede seansen mellom ham og Donald Trump i 2018 - under Trumps første presidentperiode - tema.
Acosta mistet presseakkrediteringen etter at Trump ble kraftig provosert i løpet av pressekonferansen, og ordstyrer Jeannette Platou trakk linjer til behandlingen av nyhetsbyrået AP, som mistet tilgang til Det hvite hus tidlig i Trumps andre periode i år.
Acosta forklarte hvorfor han valgte å ikke sette seg ned på Trumps kommando:
- Når han angriper folk på den måten, er min refleks at man må sette et eksempel med at man står opp mot bøllen. Han kan kalle meg hva han vil, men det kommer ikke til å skje at jeg setter meg før han har besvart spørsmålene mine, sa Acosta.
Acosta forlot CNN i januar i år, og publiserer for tiden egenproduserte sendinger via abonnent-tjenesten Substack.
- Veksten til uavhengige og non-profit-medier i USA er en av de sunneste medieutviklingene i landet akkurat nå. Det er noe de store konsernene og medieeierne merker, sa han fra scenen.
Skup 2025 er i gang
Fungerende Skup-styreleder Synnøve Åsebø åpner årets konferanse i Tønsberg. Foto: Nils Martin Silvola - Ingen tvil om at det har vært et spesielt og krevende år for stiftelsen, sa fungerende Skup-styreleder Synnøve Åsebø da hun åpnet årets konferanse i Tønsberg fredag ettermiddag.
Få uker etter fjorårets konferanse døde John Bones, som hadde vært daglig leder for konferansen i flere år.
- For mange var han bare «Mr Skup». Det er sårt og rart å være her uten John, sa Åsebø.
Hun kunngjorde at John Bones' pris for internasjonal gravejournalistikk skal deles ut for første gang under Data-Skup til høsten.
- Prisen blir delt ut til et prosjekt der internasjonalt samarbeid har vært en vesentlig del av arbeidet, sa Åsebø.
Design-heder til Dagbladets papirutgave
Dagbladets papiravis stakk av med åtte diplomer for «enestående avisdesign» under årets utdeling av European Newspaper Award, en av verdens største og mest prestisjefylte konkurranser for avisdesign.
– Dagbladet har holdt designfanen høyt i alle år, for vi vet hvor viktig vårt visuelle uttrykk er for opplevelsen av papiravisa, sier printsjef Roy Wahlstrøm til egen avis.
Han legger til:
– Et fallende printmarked globalt påvirker selvsagt også Dagbladet, som betyr at vi i dag må lage papiravisa med færre ressurser – men god design hegner vi om så godt vi kan. Disse prisene viser at vi fortsatt henger med i europeisk toppklasse på avisdesign, men så huser vi også noen av de beste designere som finnes der ute.
Han får støtte av Bjørn Carlsen, redaktør for Dagbladet Pluss, papir og Magasinet.
– Når mange avishus nå tvinges til å legge ned papiravisene sine eller redusere antall utgivelsesdager, så er det ekstra gøy at vi i Dagbladet fortsatt klarer å hente hjem priser i konkurranse med Europas største aviser.
Denne dobbeltsiden, skrevet Dagbladet-veteranen Jan-Erik Smilden, fikk diplom for godt avisdesign. Faksimile Dagbladet Magne Storedal blir redaktør-vikar i Lofot-Tidende
Når Mariell Tverrå Løkås tiltrer som ny ansvarlig redaktør og daglig leder i Bodø Nu 1. mai, konstitueres Magne Storedal i en tilsvarende stilling i Lofot-Tidende, skriver Amedia i en pressemelding.
Storedal er for tiden konstituert som toppleder i Bodø Nu.
Magne Storedal. Arkivfoto: Morgane Fauconnier – Lofot-Tidende er en spennende lokalavis med en tydelig ambisjon om å være den ledende nyhetsformidleren i sitt nedslagsfelt. I Lofoten er det sterk konkurranse mellom to aviser, der Lofot-Tidende er i en utfordrerposisjon. Nå gleder jeg meg til å bidra i denne konkurransen sammen med den dyktige gjengen som jobber i avisa, sier Storedal i pressemeldingen.
Den omreisende redaktør-vikaren har bred erfaring som avisleder. Før han i fjor kom til Bodø Nu, ledet han avisa Hadeland i en periode. Han har tidligere vært ansvarlig redaktør i Amedias største avis, Romerikes Blad og i Avisa Oslo. Han har også bakgrunn fra Dagens Næringsliv og VG, der han hadde ulike lederroller.
– Nå får vi bedre tid til å finne riktig person som kan lede avisa videre, sier styreleder Ole Morten Ona Ringdal.
Han er svært tilfreds med at Storedal har sagt ja til å lede Lofot-Tidende inntil det er foretatt en permanent ansettelse av en ny leder.
– Magne er en svært erfaren avismann, og har bred erfaring som leder i mange norske aviser. Han kan mye om hvordan en lokalavis drives. Han vet hva det innebærer å være i en utfordrerposisjon. Han står for redaksjonell kvalitet og kraft, er nyskapende og engasjert og har stor integritet. Han er uten tvil rett person til å lede Lofot-Tidende i en periode framover.
Tips oss gjerne
Journalisten er selvsagt til stede på årets Skup-konferanse. Har du tips, tilbakemeldinger eller bare vil slå av en prat? Ta gjerne kontakt.
Stopper Radio Free Europe-sendinger på russisk
Sjefen for Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL), Stephen Capus, uttalte torsdag ifølge nyhetsbyrået AFP at den amerikanske regjeringen har slått av en satellitt som sendte russiskspråklige programmer inn i Russland.
Avgjørelsen påvirker den døgnkontinuerlige russiskspråklige TV-kanalen «Current Time». Kanalen som driftes av RFE/RL, sender til Russland, Ukraina, Sentral-Asia, Øst-Europa og andre regioner fra sin base i Praha.
Blir fast nyhetsredaktør i Medier24
Etter å ha vært konstituert i stillingen i en periode, er Martin Fjellheim (29) nå fast ansatt som nyhetsredaktør i Medier24.
– Jeg er veldig heldig som får fortsette å være med på å lede det jeg mener er landets beste mediejournalister, og ser frem til å kunne fortsette å utvikle redaksjonen sammen. Det ansvaret tar jeg på alvor, sier Fjellheim i en pressemelding.
Fjellheim ble ansatt i Medier24 i februar 2023 som frontsjef.
– Martin er et stort talent med stødig presseetisk kompass, høy fart og sterk analytisk evne. Han har allerede vært essensiell i strategiarbeidet vårt, og jeg er trygg på at han blir en nøkkelperson i det vi skal bygge videre, sier ansvarlig redaktør Erik Waatland i pressemeldingen.
Martin Fjellheim. Foto: Torill Henriksen / Medier24 Khrono-sjefen har bedt om avløsning
Ansvarlig redaktør og daglig leder i Khrono, Tove Lie, har bedt om avløsning, skriver Khrono i dag.
Hun fortsetter til ny redaktør er på plass.
– Det kjennes ut som et riktig tidspunkt å gi stafettpinnen og ansvaret videre nå, selv om det på en måte aldri helt passer å gå av som sjefredaktør, sier Lie til egen avis.
Når ny toppsjef er på plass, går Lie over i en nyopprettet stilling som politisk redaktør i Khrono.
Tove Lie. Foto: Leikny Havik Skjærseth / Khrono VG-kommentator fikk ikke jobben
Altinget kan i dag fortelle at Statsministerens kontor har ansatt diplomaten Øyvind Stokke (62) i stillingen som taleskriver og kommunikasjonsrådgiver.
Det fikk oppmerksomhet da Altinget avslørte at VG-kommentator Hans Petter Sjølie hadde søkt på stillingen uten å informere VG-ledelsen, og at han hadde fortsatt med å kommentere norsk politikk etter at han hadde sendt inn søknaden.
Sjøli erkjente at dette var ubetenksomt av ham.
– Habilitetsutfordringer skal man alltid ta på alvor. Jeg fortalte ikke VG-ledelsen om at jeg hadde søkt stillingen. Det var ubetenksomt av meg, sa han til Altinget i februar.
Han påpekte samtidig at det var snakk om en byråkratisk-administrativ stilling som ikke er knyttet til hvilke partier som sitter i regjering.
I samme intervju med Altinget sa Sjølie at han tok en pause fra å kommentere norsk politikk mens søknadsprosessen pågikk.
Nettavisen-journalist Thomas Paust og Aftenposten-journalist Torgeir Strandberg hadde også søkt på stillingen.
Fra verdensrommet til Nordiske Mediedager
Norges første astronaut, Jannicke Mikkelsen, gjester Nordiske Mediedager når mediefestivalen går av stabelen i Bergen i mai.
Mikkelsen befinner seg akkurat nå i verdensrommet, som fartøysjef på et SpaceX-fartøy som ble sendt opp 1. april.
Mikkelsen, som har bakgrunn som filmskaper med spesialisering i produksjoner gjort i ekstreme forhold under vann og i luftfart skal fortelle om sin vei til banebrytende filmproduksjon i verdensrommet, omtaler NMD selv.
Forslag: Dette kan bli NJs nye «regjering»
Foto: Marte Vike Arnesen Det nyvalgte landsstyret i Norsk Journalistlag samles for første gang tirsdag 8. april, og skal blant annet oppnevne nytt arbeidsutvalg.
Det mektige arbeidsutvalget fungerer som en «regjering» i organisasjonen. De jobber med å kvalitetssikre alle sakspapirer som legges frem for landsstyret og avgjør selv om de vil gi innstilling i disse sakene. I noen typer saker kan utvalget også fatte endelig vedtak.
Forslaget fra NJs politiske ledelse for nytt arbeidsutvalg er:
NJ-leder Dag Idar Tryggestad, NJ-nestleder Margrethe Håland Solheim, NJ i NRK-leder Anne Berit Larsen og NJ i Amedia-leder Eirik Løkkemoen Bjerklund.
1. vara: NJ i Aller Media-leder Mina Helene Knudsen, 2. vara: NJ i NRK-nestleder Atle Bjurstrøm.
Journalistlagets politiske ledelse har også foreslått nytt styre for Journalisten.
Til opplysning: Journalisten eies og utgis av Norsk Journalistlag.