NRKJ-leder Hege Iren Frantzen er flau over arbeidsgiveren sin. Foto: Jan Jørg Tomstad
NRK brøt likestillingsloven
– NRK burde skamme seg, sier NRKJ-leder.
I en kjennelse fra midten av mars får NRK i klare ordelag fra Likestillings- og diskrimineringsombudet.
Bakgrunnen er ansettelser av vikarer i NRK Møre og Romsdal. Distriktskontoret lyste i oktober 2008 ut to helårsvikariat og et vikariat over seks måneder. Blant søkerne til disse var Janne-Marit Myklebust Falch som siden 2005 hadde vært tilknyttet tre forskjellige distriktskontorer.
Vikariat
Da distriktskontoret i Ålesund lyste ut vikariatene, søkte Falch. Hun hadde fram til slutten av april 2008 vært i vikariat ved kontoret. Da det var ferdig gikk hun ut i foreldrepermisjon som gikk ut året etter.
Fra distriktssjefen i Møre og Romsdal, Hallstein Vemøy fikk hun beskjed om at hun ikke var den best kvalifiserte til vikariatene. Da påpekte Falch at hun har jobbet med TV, noe en av de som ble ansatt i vikariatene ikke har. Da fikk Falch til svar fra Vemøy: «Forstår du er skuffa, men dette var vikariat utløyst av behov for allereie frå nyttår. Slik eg har forstått det var du ikkje klar på nokre månader enno, og det stemde ikkje med våre behov no».
Nettopp dette argumentet er ikke Likestillings- og diskrimineringsombudet enig i. I sin kjennelse viser de til at dersom Vemøy mente at Falch ikke var klar faglig på det aktuelle tidspunktet, så ville hun heller ikke være det noen måneder senere.
«Ombodet meiner e-postkorrespondansen gir en klar indikasjon på at NRK har lagt negativ vekt på at Falch var i foreldrepermisjon, og dermed ikkje kunne tiltre frå nyttår.»
På dette grunnlaget mener ombudet at NRK har brutt likestillingslovens paragraf 4 om indirekte diskriminering.
Lovbrudd
Ombudet viser videre til i sin konklusjon at NRKs argumentasjon om at Falch ikke var like godt kvalifisert, som med direktesendt fjernsyn og nettkompetanse, ikke holder mål.
«NRK Møre og Romsdal handlet i strid med forbodet mot indirekte forskjellsbehandling i likestillingsloven.»
Ombudet viser videre til at likestillingsloven gir arbeidssøkere som er blitt behandlet i strid med loven har rett til å kreve oppreisning uten hensyn til arbeidsgivers skyld. Selv om ombudet ikke håndhever erstatning oppfordres det i uttalelsen til at NRK gir Falch oppreisning og erstatning for eventuelle økonomiske tap i tiden hun gikk uten arbeid.
– Vi fikk konklusjonen i midten av forrige uke, og vi har bare så vidt fått gått inn i den og studert den. Vi vurderer nå hva vi skal gjøre. Ombudet har kommet med en anbefaling til oss om å gi oppreisning, samtidig som vi også har muligheten til å anke kjennelsen til Likestillings- og diskrimineringsnemda, forteller Vemøy.
– Jeg har hele tiden stått fast på at det er faglige vurderinger som ligger bak tilsettingen og det står jeg på. Utover dette har jeg ingen kommentar.
Flaut
Det har derimot NRKJ-leder Hege Iren Frantzen. Hun forteller hun er flau over arbeidsgiveren sin og forteller at hun forventer at NRK gir Falch oppreisning for perioden hun ble gående uten arbeid.
– Det er flaut av NRK, måten de behandler sine ansatte på. Det skal ikke ha konsekvenser for deg når du er i foreldrepermisjon. Man skal ikke være redd for slikt. Jeg mener NRK burde skamme seg over å bli felt av Likestillings- og diskrimineringsombudet for å ha brukt foreldrepermisjon som begrunnelse for å velge en annen vikar – og det i 2010! Man burdekunne forvente av en profesjonell arbeidsgiver, som NRK, at de vet at det ikke er lov å ta hensyn til at noen er i foreldrepermisjon når de ansetter.
Ny jobb
Falch arbeider i dag i avisa Møre i Volda. Hun er lettet over at ombudet har konkludert slik.
– Utgangspunktet da jeg begynte med den saken var at jeg var veldig lei meg og skuffet da jeg ikke fikk jobben. Og så føler jeg det er kjempeviktig at de konkluderer med at de har brutt loven, for det føles ikke godt. Til alt hell har jeg fått ny jobb