Olav Juven er klubbleder i NRK Østlandssendingen. Foto: Kathrine Geard
Protesterer mot flytting
NRK-journalistene mobiliserer mot rapportforslag.
Rapporten «Morgendagens Mediehus» inneholder forslag til en rekke dyptgripende endringer i NRK. Torsdag leverte NRKs Journalistlag (NRKJ) et notat til kringkastingssjef Hans-Tore Bjerkaas med bemerkninger til 16 av punktene i spareplanen. Forslag om nedleggelser, utsetting, kutt og endringer får sterk kritikk. Det fremgår også av NRKJs notat at det foreslås flere flyttesjauer som vekker motstand.
– Hodeflukt i Østlandssendingen
NRKJ er blant annet bekymret over forslaget om å flytte Østlandssendingen fra dagens tilholdssted på Torshov til Marienlyst.
Fagforeningen frykter at flytting vil medføre «hodeflukt». Klubbleder Olav Juven sier gjennomtrekk av medarbeidere er et problem i dag, og at terskelen for å hoppe over kan bli enda lavere hvis de flytter.
– Er det så fristende for medarbeidere i Østlandssendingen å jobbe i andre deler av NRK?
– Ja, erfaring viser det.
Identitet og egenart
Journalistlaget frykter at distriktskontoret skal bli «slukt» av det store NRK og miste sin identitet og egenart. Hvis Østlandssendingen blir flyttet, er det ifølge NRKJ viktig at de får et sammenhengende lokale på Marienlyst: «Dette-er-oss-følelsen gjør rett og slett
produktet bedre, tror vi.»
– Dersom vi flyttes til Marienlyst må det bygges opp en tro kopi av distriktskontoret slik det er i dag. Vi må ha vår egen infrastruktur. Vi kan ikke ha det slik at andre redaksjoner kan beite på våre medarbeidere.
Juven stiller spørsmål ved om Marienlyst får plass til dem. Østlandssendingen teller i dag et sted mellom 70 og 80 medarbeidere.
– Dramatisk for dokumentar
Det fremgår også av notatet at avdelingen for dokumentar og samfunn foreslås flyttet fra Marienlyst til Bergen. NRKJ kaller det et «dramatisk og kostnadskrevende tiltak», og tror det vil få sterkt negative konsekvenser: » Tiltaket vil sanere dagens kompetanse innenfor sjangeren, og ødelegge en rekke av NRKs fremste journalistiske produkter.»
Ifølge NRKJ vil få av medarbeiderne kunne flytte, og man risikerer dermed å få over 100 overtallige ansatte i Oslo. Det vil også påløpe betydelige utgifter til infrastruktur, utstyr og lokaler.
Journalistlaget stiller spørsmål ved hvilke argumenter som ligger til grunn for å iverksette dette tiltaket: «Forslaget i rapporten mangler en drøfting av valg av avdeling (hvorfor Dokumentar og samfunn?) og geografisk plassering (hvorfor Bergen?)..».
– Uheldig for barneradio
NRKs radiokanal for barn mellom tre og syv år, «Radio Super», foreslås flyttet fra Marienlyst til Tyholt. Det mener NRKJ vil få uheldige konsekvenser for fagmiljøet i Oslo, og svekke samarbeidet mellom Radio Super og Barne-TV.
De skriver også at kompetansen på å lage radio for barn i denne aldersgruppen i dag er i Oslo, og ville måtte bygges opp fra bunnen på Tyholt.
NRKJ skal ha flere møter med ledelsen i NRK fremover, og det blir ikke gjort noen endelige bestemmelser før 6. desember. Neste drøftingsmøte blir på onsdag.