NRK:

Kringkastingssjefen møtte NRK-journalistene på bortebane på Klækken. Foto: Glenn Slydal Johansen

Opptil 300 stillinger i fare

KLÆKKEN: Kringkastingssjefen forbereder seg på et stortingsflertall som fryser lisensen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ni år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Dersom Stortinget går inn for regjeringens forslag om å fryse lisensen på dagens nivå, må NRK kutte mellom 200 og 300 stillinger av totalt 3.600 ansatte. Det varslet kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen da han møtte tillitsvalgte på årsmøtet i NRKJ i nærheten av Hønefoss onsdag. 

- Det var et grovt anslag. Men det er mye annet vi kan gjøre også, sier Eriksen til Journalisten.

Millionutgift

Han ønsker blant annet å endre allmennkringkasterens pensjonsordning som i dag er ytelsesbasert i løpet av seksårsåremålet han har fire år igjen av.

- Det har jeg som ambisjon, ja, sier Eriksen på direkte spørsmål.

I innledningen under årsmøtet sa kringkastingssjefen at pensjonsforpliktelsene til NRK er på flere hundre millioner kroner. Og kostnaden øker med 100 millioner kroner bare fra i år til neste år. 

Eriksen sier det allerede er tatt initiativ til å forhandle om pensjonen. Avtaleverket for NRK sier at den gjeldende avtalen ikke kan endres uten at de tre største fagforeningene er enig. På spørsmål om hvordan kringkastingssjefen skal klare å få med seg de ansatte på å endre ordningen, viser han til de fleste bedrifter i Medie-Norge og selskaper som Posten allerede har klart det.

- Det er ikke bare jeg som bør være bekymret dersom vi ikke gjør noe med den. Og det er ikke sånn at det er en dårlig pensjonsordning vi skal ha i NRK.

Pensjon viktig

Leder Sidsel Avlund i NRKJ sier at pensjonen er en viktig del av de ansattes lønnsbetingelser.

- Vi ligger 100.000 kroner under de 11 største mediebedriftene i lønn. Pensjon er kjempeviktig for oss. Vi er i løpende dialog med NRK om pensjon gjennom et partsammensatt pensjonsstyre, sier Avlund.

- Det høres ut som pensjon blir et tema også framover, sier hun.

Ukjent tall

At 200 til 300 stillinger står i fare dersom Stortinget vedtar frys av lisensen, var ukjent for henne.

- Det var helt nytt for meg, men ikke uventet. Det vil gå utover innholdet dersom det vedtas. Vi må bare be til Stortinget om at vi får penger.

Flere eksternproduksjoner

Under innledningen sa Eriksen at andelen eksternproduksjoner også må ventes å øke i framtiden.

- Når det er et bredt politisk ønske om å øke den litt, er ikke det så dramatisk. Det er et tydelig ønske. Og det er ikke noe bare norske politikere har funnet på. Dette skjer ute også, sa Eriksen til de frammøtte.

I år bruker NRK rundt en kvart milliard kroner på eksterne produksjoner av drøyt fire milliarder kroner i inntekter. Dette mener Eriksen kan økes med opp mot 100 millioner kroner. 

Powered by Labrador CMS