Vekst med identifiserte nettdebattanter
Men noen troll opplever også Dagsavisen.
Siden lanseringen i slutten av september i fjor, har Dagsavisens Nye Meninger sett antall sidevisninger og debattanter øke radig.
Ifølge debattredaktør Halvor Finess Tretvoll hadde nettstedet 83.000 sidevisninger i uke sju. Før jul var gjennomsnittet mellom 40.000 og 50.000 visninger.
– Dette er en god indikasjon på at man kan få til en debatt på digitale plattformer som har kvalitet, sier han.
Nye muligheter
Hos Nye Meninger må brukerne registrere seg med fullt navn og verifisere dette gjennom mobiltelefon. Torsdag gjorde redaktør Anders Nyland i Bergensavisen det klart at han har sett seg lei av trollene i nettdebatten og ønsker å få verifiserte navn i sin debatt. BA har i snitt 1000 innlegg i uken, og Nyland forventer et midlertidig fall i debatten dersom han krever fullt navn fra folk som deltar i debatten.
Hos Nye Meninger er det nå 1.950 registrerte brukere. Ifølge debattredaktøren øker dette tallet med rundt ti nye brukere hver dag. Finess Tretvoll anslår at de får i overkant av 50 innlegg og kommentarer samlet hver dag.
Nye innlegg
Selv om de krever fullt navn, så hender det at Tretvoll likevel må inn og slette innlegg.
– Jeg synes det er lite trolling, og jeg mener kravet om fullt navn har virket etter intensjonen. Når man vet hvem man diskuterer med, og alle andre kan se deg, så tenker man seg om en ekstra gang før man publiserer meningene sine. Men fra tid til annen er jeg innom og sletter. Jeg prøver også å være til stede i tråder som jeg av erfaring vet har lett for å skli ut, forteller Tretvoll.
I slike tråder ligger det ofte temaer knyttet opp mot verdispørsmål som Vestens forhold til islam, eller innvandring og integrering. Der har det hendt at debattredaktøren har måttet be folk tone ned karakteristikkene sine. Han mener at ved å være til stede bidrar man til å skape et klima som er attraktivt for alle å debattere i.
Nye brukere
– Dette skal også være et åpent sted. Det skal være mulig for brukerne å ytre seg. Nye Meninger fungerer som en møteplass mellom en elitepreget papiravisoffentlighet og nettets mer åpne offentlighet. Dette setter brukerne pris på.
Når det gjelder selve registreringen foregår den som sagt med fullt navn og mobiltelefonnummer. På sistnevnte mottar brukerne et passord per sms, slik mange nettsteder opererer, utover dette følger Dagsavisen med på hva debattantene gjør, for i skrivende stund kontrolleres ikke mobilnumrene opp mot brukerne.
– Noe tillitsbasert er det, men vi luker ut alle som kaller seg Napoleon, eller noe tilsvarende. Vi kan ikke utelukke at noen seiler under falskt flagg, men i så fall bryter de reglene, og oppdager vi det kaster vi dem ut.