Svenske DN anmelder politiet
Fordi han ikke hadde pressekort pågrep politiet DN-fotograf Lars Epstein og gikk gjennom bildene på kamera.
– Det er underlig at politiet ikke slapp Lars Epstein da han fortalte at han var fotograf og var ute på oppdrag for DN. Denne informasjonen var lett å kontrollere, sier sjefredaktør Peter Wolodarski til egen avis.
Det var i midten av august at Lars Epstein var på jobb for å dekke en kulturfestival på Norrbro i sentrale Stockholm for DN. Epstein har vært journalist i 45 år. Mens han fotograferer pågripes han av politiet og føres til et telt litt unna der han selv stod. Her blir han fratatt fotoapparatet og politiet begynner å studere bildene han har tatt.
– Det normale, dersom de trodde jeg gikk rundt og smugfotograferte barn, hadde vel vært å spørre meg om legitimasjon? Dersom de var i tvil om sannheten i det jeg fortalte kunne de ringt DN og spurt hvem jeg er. Eller de kunne pratet med dem jeg fotograferte, siden jeg tilfeldigvis også kjenner dem. Å ta hardt grep om armen min og be meg følge dem, og så i tillegg ta fotoapparatet mitt, er det i det hele tatt lovlig? spør Epstein i svenske Journalisten.
Kommunikasjonsmedarbeider Mats Eriksson ved Stockholmspolitiet sier til fagbladet at Epstein ble pågrepet fordi politifolkene ble oppmerksomme på at han fotograferte barn. Og at tidlige hendelser gjør at de er på tå-hev.
Dagen etter pågripelsen blir kjent sier Eriksson til svenske Journalisten at Epstein ikke hadde gyldig pressekort.
– Er man journalist skal man kunne vise et gyldig pressekort. På dette området er det anbefalt at man i tillegg akkrediterer seg for å bevege seg uhindret rundt.
Eriksson svarer at nei, det er ikke ulovlig å fotografere på et offentlig sted i Stockholm, men gjentar at hvem som helst kan si de er journalist.
– Da kan alle si de er journalist og at vi derfor ikke kan beslaglegge kamera.
DN kommer nå til å politianmelde saken. Redaktøren er kritisk til at politien i tillegg til å stoppe fotografens arbeide også gikk gjennom bildene på Epsteins kamera.