Fra VGs nettsider.

Klager valgomatene til PFU

Miljøpartiet De Grønne mener testene ikke er demokratiske.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Dagbladet, VG, Aftenposten, TV 2, Fevennen, Stavanger Aftenblad og Nettavisen er alle klaget inn til Pressens Faglige Utvalg fordi de ikke har med småpartiene i sine valgomater.

– Vi mener resultatet av disse testene blir misvisende. For våre velgere går på nettsidene til disse avisene og får beskjed om at de kan finne hvilket parti som står dem nærmest. Og så svarer de i tråd med vår politikk og ender med svaret om at et annet parti jobber for deres interesser, uten at det oppgis at det er et utvalg av partier. Det er nettopp dette vi reagerer på, sier talsmann Sondre Båtstrand i Miljøpartiet De Grønne.

Flere velgere

De mindre politiske partiene har de siste ukene påpekt at de ikke når ut i mediene i særlig omfang. Båtstrand mener at nettstedene som nå er klaget inn burde gjort oppmerksom på at det er et utvalg av politiske partier, eventuelt skrevet partier på Stortinget.

– Hadde vi vært med på disse valgomatene, kunne vi sikkert fått flere velgere. De burde jo ha omfattet alle landsdekkende partier, og vi stiller lister i alle fylker.

Båtstrand forklarer at de har gjort forsøk på å komme med i de forskjellige valgomatene, men at det på den fronten ikke har skjedd noe.

Redaktørens valg

Sjefredaktør Hans Christian Vadseth i Fædrelandsvennen er blant dem som er blitt klaget inn. Han forteller at de på sine nettsider og i papiravisen har sluppet til representanter for de mindre partiene med kritikk av manglende dekning. Vadseth mener at leserne dermed bør være oppmerksomme på problemstillingen.

At valgomaten er klaget inn for PFU virker å komme overraskende på ham.

– Det er mulig at dette er et demokratisk problem, men jeg er mer tvilende til om det er et presseetisk problem. Det tillegger en redaktør å gjøre vurderinger og utvalg, det er det som er gjort i valgomaten også – slik vi gjør med det meste andre.

Vadseth forklarer at han tviler på at det vil styrke demokratiet ved å flytte ressurser fra å dekke representanter som kan komme inn på Stortinget og over på de mindre partiene.

Powered by Labrador CMS