Internasjonal gravepris: Finale uten spenning

Graveprisutdelingen finner sted på SKUPs Lillehammerkonferanse i september, men to av vinnerne er allerede klare.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

I september skal den prestisjefylte David Pearl-prisen, som inntil nylig gikk under navnet ICIJ-prisen, deles ut under den internasjonale gravekonferansen på Lillehammer. Men allerede nå vet vi navnene på to av dem som får prisen og organisasjonen de representerer.

TV4 får internasjonal pris

I år har nemlig International Consortium of Investigative Journalists, som står bak prisen, valgt å dele den inn i to kategorier: En amerikansk og en internasjonal.

I sistnevnte kategori er den eneste usikkerheten knyttet til hvorvidt det er to eller tre prismottakere. Svenske er de i alle fall.

De to dokumentarene som er nominert til finalen har nemlig tilnærmet lik signatur. Den ene er TV4-dokumentaren “Den svarta torsken”, om rovfiske, av Joachim Dyfvermark og Fredrik Laurin. Den andre er SVT-dokumentaren “Gripen – de hemliga avtalen” om våpenhandel, av Joachim Dyfvermark, Fredrik Laurin – og Sven Bergman.

Med andre ord kommer Dyfvermark og Laurin til å motta prisen okke som.

Overrasket prisvinner

Journalisten spurte Joachim Dyfvermark om han var klar over at han hadde vunnet den tidligere ICIJ-prisen, som i år har blitt hetende The Daniel Pearl Award for Outstanding International Investigative Reporting, etter Wall Street Journal-reporteren som ble halshogd av terrorister i Pakistan i 2002. Det var han ikke:

– Det er jo helt fantastisk. Jeg våger ikke riktig å tro det, sier han på telefon fra Sverige.

I en epost til Journalisten bekrefter jurymedlem David Kaplan at kampen om den internasjonale prisen står mellom de to svenske dokumentarene:

«Vi mottok mange imponerende bidrag fra blant annet Bosnia, Brasil, Canada, Italia og Storbritannia, men de svenske dokumentarene var i en egen klasse,» skriver han.

Kontroversielle emner

Joachim Dyfvermark føler seg beæret.

– Det er en enorm ære å få en slik pris, spesielt siden det er to veldig kontroversielle temaer det er snakk om. Dessuten, når man blir nominert til en sånn pris, blir jo disse temaene satt på agendaen igjen. Når det gjelder dokumentaren om rovfiske har det skjedd veldig mye politisk siden den siste delen kom i 2006, men her lagde vi jo vår første reportasje allerede i 2001, og da var dette med svartfiske overhodet ikke på agendaen verken i Norge eller Sverige.

Hvilken vil du selv helst se vinne?

– Det er umulig å si. Våpendokumentaren ligger jo nærmest i tid, men ut ifra et lengre perspektiv er fiskespørsmålet helt sentralt for fremtiden – jeg er jo selv oppvokst på fiskekysten. Det er også den dokumentaren hvor det har skjedd mest i etterkant. Ellers er det jo dessverre slik i journalistikken i dag at man gjør mye vesen ut av ting, men det er sjelden at fører til endring. I forhold til rovfiske har det jo faktisk skjedd noe. Her deler vi for øvrig mye av æren med Rune Ytreberg i Brennpunkt, som har hjulpet oss mye. For våpendokumentaren har vi også jobbet nært med flere internasjonale journalister, blant annet i The Guardian.

Powered by Labrador CMS