Jahn-Arne Olsen, generalsekretær i Norsk Journalistlag og Dagbladets Jan Omdahl. Foto: Birgit Dannenberg/Terje I. Olsson

Omdahl og Olsen møtes til duell

Norsk Journalistlags støtte til «Dele – ikke stjele» debatteres under landsstyremøtet.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Norsk Journalistlag er utsatt for kraftig kritikk fra Dagbladet for sin støtte til aksjonen «Dele – ikke stjele». Nå har NJ invitert Dagbladets kommentator Jan Omdahl til landsstyremøtet 28. oktober. Der skal han debattere opphavsrett og personvern med generalsekretær Jahn-Arne Olsen.

– Perspektivløst

Omdahl sier han vil benytte anledningen til å be Journalistlaget tenke seg om.

– Jeg synes det er lite gjennomtenkt og perspektivløst av dem å skrive under. NJ bør være blant de siste som bidrar til å privatisere innsamling av personopplysninger.

– Opplever du støtte fra andre journalister?

– Jeg har fått en god del reaksjoner på nettet og støtte fra kollegaer internt. Det er ikke bare sjefredaktøren i Dagbladet som mener dette er et problem. Men jeg har ikke hørt mye fra andre journalister. Om det skyldes at pressefolk flest ikke er opptatt av temaet eller at de ikke ser det prinsipielt viktige i det, vet jeg ikke.

Vil støtte

Nestleder Thomas Spence i NJ sier de har invitert Omdahl til landsstyremøtet fordi de ønsker å få alle argumenter på bordet. Generalsekretær Olsen har tidligere uttalt at landsstyret «selvsagt står fritt til å trekke sin støtte til kampanjen». Spence har imidlertid liten tro på at det kommer til å skje.

Landsstyret kan i prinsippet gjøre hva de vil, men jeg ser det som urealistisk at de vedtar å trekke støtten til kampanjen nå.

Landsstyremedlem Audun Solberg synes også det er lite sannsynlig at landsstyret trekker NJs støtte til aksjonen.

– Opphavsrett har vært et sentralt spørsmål for NJ i mange år. Diskusjonen er hvilke virkemidler man skal bruke.

Podcaster og Ipad

Omdahl sier han har vanskelig for å skjønne hvordan piratproblematikken skal ramme journalister.

Solberg synes derimot ikke det er vanskelig å se for seg at det kan bli et problem. Han nevner podcaster og Ipad-utgaver som eksempler på produkter som kan bli rammet.

– Det er masse digitalprodukter som etter hvert vil bli belagt med betaling for å opprettholde journalistikken. Hvis forretningsmodellene kan havarere med fildeling, er det ikke rart at man er opptatt av opphavsrett.

Powered by Labrador CMS