Denne artikkelen er over ni år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.
Hvem er det som skal få momsfritak, hele TV 2, eller bare TV 2 Nyhetskanalen? Og omfattes sport? For TV 2 kan svaret åpne en liten gullgruve.
Annonse
Regjeringen har kunngjort at nullmoms på brukerbetaling i mediene skal sendes til notifisering hos EØS-avtalens overvåkingsorgan Esa. Dette gjelder alt innhold som kan klassifiseres som nyheter og aktualitet. Enten det er tekst, lyd eller bilder, og uavhengig om det er analogt eller digitalt.
– Det betyr en ganske bred tilnærming, sier kulturminister Thorhild Widvey til Journalisten. Hun har klargjort at det er snakk om nullmoms på brukerbetaling til også for eksempel nyhetskanaler som TV 2 Nyhetskanalen, BBC World og CNN.
Brøkregning må til
TV 2 sier til Journalisten at det i så fall er en gledelig nyhet, men er avventende til hvordan det det blir i praksis. En ting er Nyhetskanalen, en annen er selveste moderskipet. For TV 2 har flere nyhetssendinger gjennom dagen, og siden God Morgen Norge tar opp dags- og ukesaktuelle tema, vil også denne sendetiden kunne vurderes som aktualitet.
Og hva med reprisene av denne sendingen? Teller de?
Mediepolitisk talsperson Arild Grande i Arbeiderpartiet stiller seg positiv til nyheten fra regjeringen, selv om han mener den kommer i seneste laget. Han sier stortingsflertallet har ment nettopp dette hele tiden og at det burde vært kunngjort fra regjeringen allerede etter finansdebatten i fjor høst.
Grande erkjenner at det er vanskelig å definere hva som er nyheter og aktualiteter i miksen av holdning og underholdning. Men et regelverk som stimulerer nyhetsproduksjon er viktig. Og så mener han at TV burde ha kriteriet at kanaler med egne nyhetssendinger omfattes av nullmoms. Slik som TV 2, men kanskje ikke hele TV 2.
– På det området er det naturlig at nyhetsinnholdet får momsfritak, og da er det naturlig å se for seg en brøk.
Annonse
La oss forsøke
På programoversikten torsdag 7. mai har TV 2, inkludert reprisene, fem timer med nyheter og God Morgen Norge. Så er det nyheter, været og sporten i en halvtime fra 18.30. Fra klokken 20 er det Matkontrollen, TV 2 Hjelper deg og 21-Nyhetene og Sporten fram til 21.40. Den første timen er forbrukerjournalistikk og burde kunne nå opp til aktualitetskravene.
Hvis myndighetene mener dette kvalifiserer, betyr det at mer enn sju av døgnets 24 timer er innenfor akkurat denne dagen.
La oss gjøre et enkelt regnestykke og ta høyde for at det er variabler som antall husstander uten TV og prisavtaler og ikke er med. De siste skjermer aktørene av konkurransehensyn:
Vi antar at TV 2 får i snitt 7,5 kroner per husstand per måned fra fjernsynsdistributører som Get, Canal Digital, Altibox, Viasat og RiksTV. Når det ifølge SSB er 2,35 millioner husstander i Norge, betyr det at TV 2 hver måned har i overkant av 17,6 millioner kroner i brukerinntekter.
Titalls millioner
Igjen må vi ta høyde for at myndighetene anser dette som brukerinntekter, men om de ikke gjør det, oppstår et paradoks når eksempelvis VG+ får abonnementsinntekter gjennom salg i Apples appstore.
Altså: 17,6 millioner kroner per måned for hovedkanalen. Dette er trolig for lav sum, men en beregning basert på samtaler med sentrale personer. For enkelthets skyld anslår vi at TV 2s hovedkanal hver dag har 20 prosent innhold som ville kvalifisert til kriteriene staten legger opp til. I så fall gir momsfritaket TV 2 merinntekter på minst 3,5 millioner kroner hver måned, eller 42 millioner kroner i året.
For TV 2 Nyhetskanalen er regnestykket litt lettere. Prisen for denne anslås å ligge til rundt én krone per husholdning per måned. Altså 2,35 millioner. I tilfellet Nyhetskanalen er hele kanalen trolig å anse som fritatt moms. I så fall gir kanalen TV 2 ytterligere 28 millioner kroner i ekstrainntekter som følge av momsfritaket.
På disse to kanalene vil et momsfritak på brukerinntekter fra distributørene gi TV 2 hele 70 millioner kroner mer i året. Da har vi ennå ikke regnet på TV 2 Sportsnyhetskanalen eller TV 2 Zebra og TV 2 Bliss. Om de har innhold som kvalifiserer.
Annonse
Kan ikke veilede
– Jeg kan ikke drive med veiledning i hva de skal gjøre, sier kulturministeren. – Mediebedriftene må selv dokumentere at de i hovedsak driver med nyhets- og aktualitetsinnhold. Forutsetningen for å få momsfritaket er at noen betaler for den.
Hun erkjenner at det kan bli krevende å finne avgrensningen. Og det må være opp til dem som søker å ha detaljert oversikt på hva de søker fritak for. Og så er det skattedirektoratet som skal gå opp veien.