Skjermbilder medier som har publisert politidrapsvideoen ble trukket torsdag ettermiddag. Dagbladet i bakgrunn og TV 2 og Aftenposten innfelt venstre og høyre.

Derfor publiserer mediene de rystende politi=draps=videoene

Dagbladet er blant mediene som lar leserne se opprørende videobilder.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over åtte år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Onsdag kveld la Dagbladet ut en sak om at en domstol i USA hadde beordret politiet til å offentliggjøre en video som viser at politi i Los Angeles-forstaden Gardena åpner ild mot tre personer. Den ene av dem blir skutt og drept, en annen skadet.

Øverst i saken publiserte Dagbladet en 32 sekunder lang video som viser drapet fra to ulike vinkler, filmet av politiets kameraer i frontruten på to biler. Videoen viste at den mannen som står foran er i ferd med å senke hendene fra luen da kruttrøyk fra flere skudd kommer til syne, og mannen faller bakover på bakken.

Nyhetsbyrået AP, som var kilden til saken, publiserte kun to stillbilder, og ingen video. TV 2 og Aftenposten har også publisert videoen.

Advarsel

Generalsekretær Kjersti Løken Stavrum i Norsk Presseforbund uttaler til Journalisten at det at offentligheten har rett til å se og vite noe, ikke innebærer noen plikt for redaksjonen til å formidle. Hun understreker at redaksjonen må gjøre egne, selvstendige vurderinger i alle situasjoner.

– Filmen er opprørende, men hendelsen er verre. Filmen kunne vært redigert, men sett i lys av diskusjonen om umotiverte drap begått av politiet i USA, og filmens lave kvalitet, så kan jeg forstå at den gjøres kjent i USA, skriver Løken Stavrum i en e-post.

Hun tror at videoen i USA kan være viktig for forståelsen av hendelsene og diskusjonen videre.

– Her hjemme er denne diskusjonen ikke så nær, og da kan det være naturlig å advare norske seere om innholdet slik at de er forberedt på det brutale innholdet.

Etter at Journalisten torsdag tok kontakt med Dagbladet med spørsmål om vurderingen bak publiseringen, ble videoen i 15-tiden trukket, for senere å bli gjenpublisert med en slik advarsel.

– Krevende

Fungerende redaksjonssjef Arve Bartnes i Dagbladet sier at publiseringsmåten for så sterkt og dramatisk materiale vurderes nøye fra gang til gang.

– Denne videoen viser hvordan politiet avfyrer skudd mot ubevæpnede unge menn. Hendelsen går dermed rett inn i det som er en pågående og meget smertefull samfunnsdebatt i USA, om det store antallet ubevæpnede mennesker som har blitt skutt av politiet, sier Bartnes til Journalisten.

Han viser til at AP har gått rettens vei for å få tilgang til materialet.

– Videoen kaster nytt lys over hva som virkelig skjedde da skuddene falt. Politiet har forsøkt å unndra denne videoen fra offentligheten i to år. Vi er imidlertid helt åpne på at dette er krevende vurderinger, med argumenter for og imot.

Lavere terskel

Tidligere i år publiserte blant annet Aftenposten videoen der en hvit politimann skyter en ubevæpnet svart mann flere ganger i ryggen.

Den sist kjente videoen mener pressegeneral Kjersti Løken Stavrum er nok et eksempel der folk selv kan gjøre seg opp en mening om det som skjer.

– Dette er jo ikke et hvilket som helst drap, den viser politiets skudd på sivile, ubevæpnede, og den vises i tråd med de pårørendes ønsker.

– I hvilken grad tror du en lignende video ville vært vist om personene i videoen var norske?

– I vår tid er det fremdeles noe lavere terskel for å publisere innhold fra utlandet som man kanskje ikke ville vist om det dreide seg om norske forhold. Denne forskjellen tror jeg vil bli borte over noen tid.

Les mer om presseetikk.

Powered by Labrador CMS