Per Kristian Eide fra da saken gikk i tingretten. Advokat Per Danielsen i forgrunnen. Foto: Andrea Gjestvang
Per Kristian Eide fra da saken gikk i tingretten. Advokat Per Danielsen i forgrunnen. Foto: Andrea Gjestvang

Hjernekirurg Eide krever 250.000 kroner fra TV 2-redaktører

Mener redaktørene må betale for ærekrenkende omtale

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fem år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

–  Vinner ikke Eide, kan alle risikere å bli rettsløse i forhold til krenkende kommentarer, dersom man ikke har noen å saksøke. For eksempel når publiseringene er anonyme eller det ikke er mulig å spore opp den som har skrevet. Dette er en prinsippsak som alle kunne få glede av, sier Per Kristian Eides advokat Per Danielsen til Nettavisen

FAKTA OM EIDE-SAKEN

 

• TV 2 publiserte første sak om den såkalte hjernekirurgsaken 6. desember 2012.

• Saken dreide seg om et forskningsprosjekt på hjernen ved Oslo universitetssykehus (OUS).

• I desember 2013 leverte Anders Cappelen det som er historiens mest omfattende klage til PFU (Pressens Faglige Utvalg) på TV 2s publiseringer på vegne av Eide.

• PFU brukte halvannet år på å behandle klagen.

• En granskning av Helsetilsynet konkluderte i februar 2015 med at forskningsprosjektet til Eide brøt med lovens krav om samtykke og meldeplikt. Samtidig konkluderte tilsynet med at det var vitenskapelig grunnlag for forskningen, og at den kunne videreføres med endringer på de punktene som var i strid med loven.

• I juni 2015 ble TV 2 felt for brudd på fire punkter i medienes etiske regelverk Vær Varsom-plakaten. To av fellelsene skjedde med dissens i utvalget.

• Vinteren og våren 2016 saksøker advokat Per Danielsen på vegne av Eide TV 2, VG, Bergens Tidende, Aftenposten, nyhetsbyråene NTB og ANB, samt gravekonferansen Skup for publiseringer i forbindelse med hjernekirurgsaken.

• Ingen av sakene blir løst i Forliksrådet, som er første instans for sivile saker i rettssystemet.

• Eide har frist på inntil ett år til å ta sakene som ikke ble forlikt i Forliksrådet inn for tingretten.

• 8. november 2016 stevnet advokat Per Danielsen på vegne av Eide TV 2 og 8 TV 2-ansatte, samt tidligere ansvarlig redaktør Alf Hildrum for til sammen 6,6 millioner kroner i oppreisning for ærekrenkelser.

• Stevningen gjelder 70 publiseringer på TV, nett og på Facebook og Twitter i perioden 6. til 20. desember 2012.

 

Eide vant fram med sin sak i tingretten og TV 2 ble dømt til å betale 4,4 millioner kroner. TV 2 varslet på stedet at de anket dommen til lagmannsretten. 

Denne anken ønsker Eide at nå skal skrotes og i tillegg velger Eide å motanke saken. 

Han er ifølge Nettavisen ikke fornøyd med at redaktørene Alf Hildrum, Jan Ove Årsæther og Olav T. Sandnes slapp å betale ham erstatning for ærekrenkeknde uttalelser publisert på nettsidene til TV 2. 

For dette krever han 250.000 kroner fra hver av redaktørene. 

TV 2 advokat lar seg ikke opphisse over motanken.

– Denne avledede anken tar vi med knusende ro. Vi er fullt ut enig med tingretten som ikke hadde noe faktisk eller rettslig grunnlag for å dømme redaktørene. Det sier også sitt at Eide ikke innga noen selvstendig anke i saken. Hadde ikke TV 2 valgt å anke dommen, så hadde altså kirurgen akseptert tingrettens resultat. I det ligger det implisitt en aksept av at tingrettens dom på disse punkter var riktig, sier advokat Sigurd Holter Torp i Advokatfirmaet Schjødt til Nettavisen.

Her finner du Journalistens dekning av Per Christian Eides klage til PFU og fra rettssaken.

I forrige uke ble det kjent at Eide også har valgt å gå til søksmål mot Amedia, ANB og to av deres redaktører.

LES OGSÅ: Kirurg Per Kristian Eide stanset hjerne­forsknings­prosjekt etter at stevnet TV 2-journalist ba sykehus om innsyn 

Powered by Labrador CMS