Denne artikkelen er over sju år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.
Annonse
Tidligere i november publiserte TV 2-nyhetene første sak fra et omfattende prosjekt om arbeidsledighet i Norge. På nett har de publisert et bilde med 550 ansikter og videosnutter der 70 arbeidsledige får fortelle om sin situasjon.
– Konseptet har vært å vise hvem det angår og å møte menneskene.
Det sier TV 2-reporter Steinar Figved som sammen med kollega Kenneth Fossheim står bak prosjektet. Ideen ble født for halvannet år siden, og i sommer fikk de interne gravemidler til å kunne sette det ut i livet.
– Det kom signaler fra redaktøren og ledelsen om at endringen på arbeidsmarkedet var underdekket og at vi måtte få til en fyldigere dekning.
Ledelsen ønsket noe mer enn bare et case hver gang det kom nye arbeidsledighetstall fra NAV.
Peker mot valgdekningen neste år
De to reporterne har bygget opp en database med 550 arbeidsledige som de både skal følge i tiden fremover og kunne hente fram løpende under dekning av arbeidsledigheten. Tanken er også at de skal spille en rolle inn mot stortingsvalget om under ett år.
– Det er en formidabel base når vi ser hvilke historier som ligger der. I tillegg til det store bildet kan vi raskt finne enkelthistorier. Vi er spent på hvor mange av disse som kommer ut i jobb.
Figved forteller at menneskene er funnet dels ved oppsøkende virksomhet som å møte opp på jobbkurs, og dels ved bruk av sosiale medier. Alle har selv meldt sin interesse gjennom en registreringslenke som TV 2 har delt.
Alle har måttet delta med bilde, men kun de som er med i video identifiseres med fullt navn.
Videosnuttene består ikke av bare av oljeingeniører eller andre som er rammet av oljekrisen. Blant historiene fins det mennesker som har falt utenfor arbeidslivet, unge som ikke kommer inn i arbeidslivet fordi de aldri får den erfaringen de trenger og folk som er arbeidsledige på grunn av sykdom.
– Spennet er veldig stort. Vi kan kanskje tenke at det er en endring i arbeidsmarkedet. Det er ikke et mål å bare fortelle om oljeingeniørene som har mistet jobben.
– Hvordan har det vært som journalist og menneske å møte alle disse menneskene uten arbeid?
– Det har vært en spesiell historie, spesielt ettersom vi internt i TV 2 også er der at vi nedbemanner. Det går litt inn på en.
Annonse
Har silt ut folk med arbeid
Foruten valget rundt identifisering, sier Figved at den største utfordringen har vært å verifisere opplysninger. Den opprinnelige listen på 800-900 navn ble skalert ned til 550.
– Vi har brukt de verktøyene vi kan. Der vi har vært usikre har vi vært nødt til å sortere noen bort. Det har vært vanskelige avveininger. Vi håper og tror at vi har landet dette med begge beina på jorden.
Responsen sier han har vært god fra folk som kjenner seg igjen og er i samme situasjon. – Folk føler sin situasjon litt glemt.