Ida Falch-Olsen er vaktsjef i TV2.no. Foto: TV 2

TV 2s Ida Falch-Olsen syns mediene i dag er for selvgode

MORGENRUTINEN: Mener finansiering av kvalitetsjournalistikken er medienes viktigste utfordring framover.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fem år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

I spalten Morgenrutinen stiller Journalisten de samme spørsmålene til en rekke personer som er tett på mediebransjen.

Ida Falch-Olsen (30) er vaktsjef i TV2.no.

Her kan du lese flere Morgenrutinen.

– Kaffe eller te?

– Kaffe, helst med en liten klunk melk. Men på sene kveldsvakter er det nydelig med en kopp te.

– Hva har du på nattbordet?

– Nå burde jeg sikkert lete fram den tyngste og mest imponerende tittelen i bokhyllen, men sannheten er at jeg akkurat nå hygger meg med den siste Dan Brown-boken; «Opprinnelse». Plottet er klin likt alle de andre bøkene hans, men den er ispedd mye interessant om spansk historie, moderne kunst, religion og kunstig intelligens. Og så har jeg et Oddvar Torsheim-bilde jeg aldri har fått meg til å henge opp. Det står egentlig fint der det står.

– Hvilke medier må du innom før morgenmøtet?

– Optimalt sett bør jeg innom riksmediene, noen lokalaviser, de største amerikanske og britiske, samt Facebook og Instagram. Rekker jeg ikke alt tar jeg gjerne snarveien via Ezy Insights og sjekker hvilke saker som engasjerer mest.

– Hvilken overskrift skulle du ønske du så på trykk i dag?

–«TV 2 løste Madeleine McCann-mysteriet – var der da hun ble funnet i live»

– Hvor leter du etter gode saker?

–I små og store nyhetsmedier, på sosiale medier og i samtaler med mennesker utenfor bransjen. Men først og fremst hos journalistene på TV2.nos morgenmøter.

– Om du kunne velge hvem som helst: Hvem har du mest lyst til å intervjue ansikt til ansikt og hvorfor?

–Det er nærliggende å tenke Trump, men han er jo ikke akkurat sjelden vare i pressen. Det hadde vært gøy å intervjue Adele. Både fordi hun nesten aldri gir intervjuer, men også fordi jeg tror hun er en helt rå dame som har mye å komme med utenom musikken.

– Hvilket spørsmål er det viktigste for en journalist?

– Oppfølgingsspørsmålet.

– Hva er ditt viktigste verktøy i jobben?

– Bruker en drøss med programmer hver eneste dag, men uten publiseringsverktøyet vårt Labrador får jeg overhodet ikke gjort jobben min.

– Når sist så du journalistikk som inspirerte deg og hva var det?

– Tidal-avsløringen til DN. Både det journalistiske, men også den digitale presentasjonen – det er bare å bøye seg i støvet. Edderkoppen-sakene på NRK har det også vært veldig spennende å følge. Så hører jeg for tiden på biografien «Fidel Castro. Mitt liv». Den er skrevet i intervjuform ut fra det jeg antar må være et av verdens lengste intervjuer. Bare lydboken er 26 timer lang! Journalisten og forfatteren bak, Ignacio Ramonet, fikk angivelig mer enn 100 timer sammen med Castro. Tidvis interessant og tidvis søvndyssende. Men man kan ikke annet enn å misunne tilgangen han sikret seg til en såpass myteomspunnet, kontroversiell og betydningsfull person.

– Hva irriterer deg aller mest med norske medier?

– Når vi blir i overkant selvgode og viktige. Vi burde oftere stille oss spørsmålet: Er det flere enn et knippe journalister innenfor Ring 3 som bryr seg om denne saken? Hvis svaret er nei bør vi i hvert fall gjøre vårt ytterste for å gjøre den mest mulig tilgjengelig og relevant for flest mulig.

– Hva blir viktig for utførelsen av journalistyrket framover?

– De store sakene blir som regel felleseie på sekunder. Er man først til å ta de ett steg videre, eller se saken fra en helt annen side, tror jeg man kommer langt.

– Hva er mediebransjens største utfordring akkurat nå?

– Google, Facebook og strømmegigantene representerer jo flere ulike utfordringer, men mye av det koker vel ned til at vi må sikre finansieringen av kvalitetsjournalistikken.

– Hvilket bilde/video fikk deg sist til å stoppe opp?

– En snap av en kollega som intervjuet Siv Jensen i en oppblåsbar enhjørning.

– Hva er det lengste du har klart å være uten mobilen?

– Et par-tre timer, kanskje. Når jeg har fri prøver jeg å la mobilen overnatte på stuen, men det ender som regel med at jeg går og henter den så snart jeg våkner.

– Når logger du av for kvelden?

– En gang mellom elleve og midnatt.

Powered by Labrador CMS