Skjermdump av iTromsøs forside. Foto: Forsidene.no.
Skjermdump av iTromsøs forside. Foto: Forsidene.no.

Universitetssykehuset Nord-Norge ber iTromsø beklage – Tåkelegging, svarer avisen

– Om noen skal beklage er det ikke oss, svarer nyhetsredaktør Trond Haakensen.

Publisert Sist oppdatert

Forrige uke ble det kjent at det i slutten av november ble sendt ut et bilde fra Universitetssykehuset Nord-Norges (UNN) Snapchat-konto «UNN_HF» som lekket personsensitiv informasjon. Flere ansatte og tillitsvalgte skal ha vært skeptiske til Snapchat-kontoen, nettopp fordi noe sånt kunne skje. Det skrev både VG og iTromsø

Tirsdag fulgte iTromsø opp saken med oppslaget «UNN jakter varsler etter Snapchat-lekkasje». De har gjort et intervju med IKT-sikkerhetssjef Per Bruvold. I saken er han sitert på at de kommer til å sette i gang granskning for å finne ut hvem som har sendt snap-bildet, og for å finne ut hvem som har sendt bildet til avisa. 

Etter saken ble publisert sendte UNN en rettelse til iTromsø der de hevder at det avisen skriver er feil og uttrykker at de er rystet over avisens håndtering av saken. Det står blant annet at sykehuset forventer en beklagelse fra iTromsø overfor sine ansatte som rammes av det de mener er avisens upresise journalistikk.

Les også: Tromsø-konkurrenter sammen om lokalfotball

Skal ikke jakte varsler

Kommunikansjonssjef Hilde Annie Pettersen ved Universitetssykehuset Nord-Norge forteller Journalisten at de mener iTromsøs journalist har misforstått at IKT-sikkerhetssjefen uttaler seg generelt om hva som kan skje om taushetspliken brytes. Hun mener avisen har trukket feil konklusjon og at det ikke er grunn til å si at sykehuset vil straffe egne medarbeidere. 

Pettersen forsikrer om at de ikke skal jakte på personen som lekket Snapchat-bildet til pressen. Hun mener det er bra at det meldes om avvik som dette. De jobber nå med å finne ut hva som har skjedd og forsøker å utrede en løsning. 

– I iTromsøs sak ser det veldig ut som at deres medarbeider har svart på journalistens spørsmål, som angår Snapchat-saken? 

– Han sier han har uttalt seg på generell basis og ikke bedt om sitatsjekk. 

Står på sitt 

Nyhetsredaktør Trond Haakensen i iTromsø mener det ikke er noen feil i deres dekning, og ser derfor heller ingen grunn til å beklage. 

– Dette handler om at sykehuset til tross for advarsler skaffet seg en Snapchat-konto og gjorde et overtramp. Til tross for det skal de fortsette å ha Snapchat-konto. I dag sier kommunikasjonssjefen til oss at IKT-sikkerhetssjefen uttalte seg på generell basis. Det er et forsøk på å tåkelegge saken. Om noen skal beklage er det ikke oss, sier han. 

Haakensen forteller at journalisten var i kontakt med IKT-sikkerhetssjefen tre ganger før publisering for å sikre seg at det som sto var rett. Han mener derfor det er rart at det nå kommer fram at sitatene var på generell basis. 

– Det kan ikke være til å misforstå. Han sier til oss at han skal starte granskning av den aktuelle Snapchat-saken. 

Les også: iTromsø seiret mot kommunen

Powered by Labrador CMS