Denne artikkelen er over åtte år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.
Annonse
Da toppolitikerne i Tromsø skulle drøfte innføring av bompenger i starten av september, ble pressen kastet på dør. Begrunnelsen fra kommunen var ifølge iTromsø at det ikke var et offentlig møte, men et arbeidsmøte.
Journalist Christer Pedersen var på jobb for iTromsø og skulle dekke møtet. Da han ble kastet ut ønsket han ikke gjøre noe nummer ut av det. Men tilbake i redaksjonen skrev iTromsø en formell klage på det de mener var et feilaktig lukkevedtak. Den samme konklusjonen hadde også Fylkesmannen gjort.
– Jeg har dekket kommunepolitikk i Tromsø i 20 år og dette har aldri skjedd. Jeg ble forbauset og veldig overrasket. Det var åpenbart ingen god grunn til at pressen ikke kunne være til stede, sier Pedersen.
Åpenhetsekspert og påtroppende fungerende generalsekretær i Norsk Presseforbund, Nils E. Øy, karakteriserte overfor iTromsø omdefineringen av et åpent møte til et arbeidsmøte som en omgåelse av åpenhetsprinsippet i kommuneloven.
– Dette dreier seg åpenbart om hemmelighold. Loven kjenner ikke begrep som ”arbeidsmøte”. Det er ikke noe som skiller på møter med eller uten beslutninger. Også orienteringsmøter, samrådingsmøter og diskusjonsmøter er åpne møter etter lovens bestemmelse. Så står det i loven hvilke forhold som kan lukke et møte. Andre måter å gjøre det på finnes ikke i kommuneloven, sa Øy til avisen.
«Skulle vært åpent»
Etter klage fra både avisa iTromsø og Fylkesmannen har kommunen gjort en nærmere juridisk vurdering av hvorvidt det var hjemmel for lukking av del to av møtet.
«Konklusjonen er at del to av det aktuelle møtet også må ansees å være et møte i et folkevalgt organ, jamfør kommunelovens §3I nr.1. Møtet skulle dermed i utgangspunktet vært åpent. En kan dermed i ettertid ikke se at det foreligger noen hjemmel for lukking av møtets del to» konkluderer kommunen, ifølge iTromsø.
Avslutningsvis i konklusjonen nevnes det at kommunen nå utarbeider konkrete rutiner for arbeidet med politiske forlik, slik at det gjøres innenfor rammen av kommunelovens bestemmelser om åpne og lukkede møter.
Annonse
Vil forhandle bak lukkede dører
Til Journalisten beskriver Tromsø-ordfører Kristin Røymo (Ap)saken som en gråsoneproblemstilling. Hun sier spørsmålet dreier seg om møtet 5. september kan anses som et folkevalgt organ ut fra at de som deltok sitter i kommunestyret.
– Det er ikke åpenbart at arbeidsmøtet er et folkevalgt organ, sier Røymo.
Men siden personene som deltok sitter i kommunestyret sier hun at kommunen landet på at møtet burde vært åpent.
Ordføreren sier politikerne uansett søker et bredt forlik, og at det jobbes med å se på hvordan partiene kan føre slike forhandlinger.
– Vi jobber for å få klarere rammer. Nå utarbeidet vi et rammeverk for å jobbe videre med forhandlingene. Men det er noe vi jobber med, og som jeg derfor ikke kan si mer om. Men det er et viktig felt og litt komplisert. Partiene ønsker å jobbe seg nærmere hverandre.
– Men gikk ikke dere til valg på økt åpenhet i kommunen?
– Jo, og det har vi og gjennomført. Det spesielle her er at alt som diskuteres er åpent tilgjengelig.
– Så dreier det seg også om bompenger og inntekter for 400 millioner kroner for kommunen?
– Ja, det er en stor og kompleks sak for en by som ikke har bompenger fra før. Alle partier med unntak av Frp er enig om å jobbe for et forlik. Et slikt forlik kan ikke gjøres uten forhandlingsmøter bak lukkede dører, sier Røymo, og trekker en parallell til at forhandlingene om statsbudsjettet i Stortinget ikke skjer for åpne dører. Hun legger til at den kommune behandlingen ikke er påbegynt ennå, og at alle møter om beslutninger vil bli holdt åpent for offentligheten.