PFU-medlemmene Kristin Taraldsrud Hoff fra Norsk landbrukssamvirke, Øyvind Kvalnes fra BI, og nestleder Anne Weider Aasen fra TV 2 møte i PFU. Arkivfoto: Kristine Lindebø
PFU-medlemmene Kristin Taraldsrud Hoff fra Norsk landbrukssamvirke, Øyvind Kvalnes fra BI, og nestleder Anne Weider Aasen fra TV 2 møte i PFU. Arkivfoto: Kristine Lindebø

Fem aviser felt i PFU på forrige møte

To aviser felt på grunn av et stigmatiserende leserinnlegg.

Published   Updated

Fem aviser ble felt i Pressens faglige utvalg (PFU) forrige uke. Det er fortsatt punktene i Vær varsom-plakaten (VVP) om samtidig imøtegåelse (4.14) og kontroll av kilder og kildebredde (3.2) som oftest feller redaksjonene.

To aviser ble også felt for å ha publisert et stigmatiserende leserinnlegg.

  • Bergens Tidende ble felt for brudd på god presseskikk på punkt 3.2, om kontroll av opplysninger og kildebredde og 4.14, om samtidig imøtegåelse i VVP. De var klaget inn av Bufetat Sudmanske på vegne av en familieinstitusjon som ble omtalt i avisa. Les mer om fellelsen her.
  • Fiskeribladet ble felt for brudd på punkt 3.2, om kontroll av opplysninger og kildebredde og 4.1, om saklighet og omtanke. De var klaget inn av tidligere fiskeriminister Per Sandbergs datter Charlotte Sandberg.

De andre tre fellelsene ble behandlet av PFU bak lukkede dører, og ble derfor ikke omtalt av Journalisten mens PFU-møtet pågikk.

  • Avisa Fremover ble felt for brudd på punkt 4.3, om respekt for folks egenart og privatliv. De ble felt for å ha publisert et leserinnlegg som stigmatiserte samer, ifølge utvalget, der en formulering om innavl ble brukt. Redaktøren skal ha beklaget publiseringen, men ikke på trykk i avisa. Avisa ble klaget inn av en privatperson.
  • Avisa Nordland fikk kritikk, som er en mildere fellelse enn brudd, etter punkt 4.3. De ble felt for å ha publisert det samme leserinnlegget som Fremover. De fikk bare kritikk fordi avisa fjernet formuleringen da redaktøren ble oppmerksom på den.
  • Altaposten ble felt for brudd på punkt 3.2, om kontroll av opplysninger og kildebredde, 3.3, om premiss for intervjusituasjon og publisering og 4.14, om samtidig imøtegåelse. Saken rettet kritikk mot barne- og ungdomspsykiatrisk poliklinikk (PUB) i Alta etter et selvmord. Avisa ble klaget inn av Finnmarkssykehuset.

Les PFUs egen oppsummering av onsdagens møte.