Bente Bårdslistuen (26) fra Moss synes det er for usikkert som journalist til at hun vil fortsette. Nå har hun planer om å utdanne seg til lærer. Foto: Privat.
Bente Bårdslistuen (26) fra Moss synes det er for usikkert som journalist til at hun vil fortsette. Nå har hun planer om å utdanne seg til lærer. Foto: Privat.

Orker ikke å leve med usikkerheten

Vikariater, usikker inntekt og dårlige fremtidsutsikter om fast jobb gjør at nyutdannede Bente Bårdslistuen ikke ser for seg en fremtid som journalist.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over seks år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Jeg følte jeg kom til et synkende skip

Nedbemanning, sviktende annonseinntekter og sluttpakker. Fremtiden for redaksjoner landet rundt er ikke den lyseste, og mulighetene for å få jobb som journalist har så absolutt vært bedre enn hva de er nå. Hva gjør de unge journalistene da? Vi har snakket med ei som har droppet journalistkarrieren. 

Bente Bårdslistuen (26) er fra Moss og gikk ut fra journalistutdanningen i Oslo i år. Hun har allerede funnet ut at hun ikke vil fortsette i yrket.

– Jeg liker veldig godt å jobbe som journalist. Jeg føler at det er en viktig jobb med mye ansvar, men jeg har rett og slett ikke nok driv til å forsette når jeg ser hvor vanskelig bransjen er nå. Jeg følte jeg kom til et synkende skip. 

Olav Eggesvik (27) og Aina Fladset (24) fikk drømmebeskjeden: «Du får fast jobb». Les hvor glade de tidligere vikarene ble over å høre nyheten.

Vil bli lærer

Bente har vært sommervikar og tilkallingsvikar i Moss Avis etter at hun ble ferdig med studiene. I tillegg til journalistutdannelsen har Bente en bachelorgrad i musikkvitenskap fra Universitetet i Oslo, og jobber som pianolærer ved en musikkskole i Sandvika ved siden av. I tillegg er hun tilkallingvikar ved en barneskole på Kolbotn.

Hadde jeg visst at jeg kunne få fast jobb som journalist i løpet av noen år, så hadde jeg nok fortsatt

Hun forteller at hun kommer til å fortsette som journalist i Moss avis frem hun begynner å studere igjen neste høst. Da er planen å ta pedagogikk for å bli lærer, noe hun tenkte på også før hun begynte på journalistikken. 

– Hadde jeg visst at jeg kunne få fast jobb som journalist i løpet av tre, fire år, så hadde jeg nok fortsatt.

Bente legger til at det er ekstra vanskelig å leve slik hun gjør nå når man egentlig prøver å planlegge litt frem i tid, som for eksempel å stifte familie.

– Og ikke minst når det gjelder økonomi. Man kan jobbe alt fra hver dag en uke til ingen ting neste uke, og da blir det jo selvfølgelig også usikkert hvor mye penger man får inn. Det er begrenset hvor lenge man gidder å leve sånn, og for meg er det ikke verdt det. 

Et vikariat på tre måneder er luksus, sier den 24 år gamle journalistvikaren Mathias Høibakk Bergquist. Han og 26 år gamle Kristina Kvistad Hustad er ikke villig til å gi slipp på drømmen om fast journalistjobb.

LIK JOURNALISTEN PÅ FACEBOOK

Powered by Labrador CMS