Vil tilby katastrofekurs
Mange journalister sliter fortsatt med minner etter tsunamien. Nå vil NJ lage en kursserie som skal gjøre pressefolk bedre budd på krevende oppdrag.
Ni måneder etter tsunamien gjorde Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress (NKVTS) en undersøkelse som viste at journalister var dårligere forberedt og hadde flere stressreaksjoner enn hjelpepersonell som ble satt inn i katastrofearbeidet. Resultatene forklares blant annet med at journalistgruppa kombinerte mindre erfaring med aktivt å oppsøke de verste stedene. Det gjorde dem mer eksponert for groteske inntrykk enn andre grupper.
Flashback
En ny oppfølgingsstudie har dessuten avdekket at hele 40 prosent av journalistene som dro ned første uka fortsatt opplever flashbacks, to og et halvt år etter katastrofen.
– Det viser at det er all grunn til å gjøre noe. Mange av disse tilfellene kunne vært unngått dersom mediene hadde vært flinkere til systematiske forberedelser, samt bearbeiding både underveis og i etterkant, mener faglig sekretær i NJ, Trond Idås, som utførte den siste undersøkelsen.
Moduler
NJ ønsker derfor å utvikle en modulbasert kursserie som skal sette journalister bedre i stand til å takle tøffe oppdrag. Planen er å få arbeidsgiverne med på ideen og finansiere kursene med Stup-midler. Idås ser for seg at blant annet sikkerhetsspørsmål, psykososiale forhold, rettsspørsmål knyttet til å dekke konflikter, sykdom og journalistikk brukt som propaganda, vil bli aktuelle temaer.
– I første omgang må vi snakke med redaksjonene om hvor behovene er. Så vil vi utvikle dette i samarbeid med organisasjoner som har erfaring på området. Målet er å få en kursserie på plass høsten 2008, sier Idås.
England
Mange store redaksjoner sender allerede medarbeidere til England på forberedende kurs i kriser og konflikter, og tilbyr dem også psykologhjelp i etterkant av vanskelige oppdrag.
– Det er bra. Men det er viktig at vi har et norsk tilbud som også når andre journalistgrupper. Veldig mange drar ikke ut i krig eller katastrofer, men de kan få like sterke reaksjoner av å dekke for eksempel stygge ulykker på hjemmebane, påpeker Idås.
Et viktig poeng ved kursserien er derfor at journalistene skal kunne velge moduler de har mest nytte av i sin hverdag.