OL-president Seiko Hashimoto på en pressekonferanse 11. juni.

Krever at journalister lar seg GPS-spore under Tokyo-OL

Ellers risikerer man å miste presseakkreditering.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Når Tokyo-OL omsider går av stabelen fra slutten av juli, krever organisasjonskomitéen at utenlandske journalister går med på å la seg GPS-spore mens de befinner seg i Japan.

Det oppsiktsvekkende kravet, som allerede fordømmes av det internasjonale journalistforbundet IFJ, opplyses å komme med bakgrunn i smittevernhensyn og behov for at besøkende ikke beveger seg utenfor tillatte områder.

Flere utenlandske medier omtalte at OL-president Seiko Hashimoto lanserte sporingskravet i forrige uke.

Hun har også gjort det klart at journalister eller medier som ikke går med på kravet, risikerer å miste presseakkrediteringen til turneringen.

Kravet inngår som del av de strenge reglene for de første 14 dagene man er på plass i arrangørlandet. I ettertid skal man kunne bevege seg normalt. Ifølge Sky Sports må også utøvere belage seg på GPS-sporing de første to ukene i landet.

Kanalen siterer OL-topp Toshiro Muto på at kravet gjelder «alle som kommer utenlands fra».

I en uttalelse fra IFJ sendt ut onsdag 16. juni skriver forbundet:

«Innføringen av tiltak som dette frarøver journalister deres rett til privatliv og legger begrensninger på pressefriheten. IFJ vil sterkt oppfordre organisasjonskomitéen til å frafalle kravet og vurdere alternative metoder for å sikre alle deltakere, i samråd med journalister og fagforeningene deres.»

Generalsekretær Arne Jensen i Norsk Redaktørforening forteller Journalisten at han umiddelbart reagerer med stor skepsis på et slikt krav.

Powered by Labrador CMS