#njlm17

Pål Hellesnes fra Klassekampen. Foto: Glenn Slydal Johansen

Kritiske til NJs aksjeinvesteringer

FORNEBU (Journalisten:) Oslo Journalistklubb plasserte penger i passive aksjefond etter etikkgjennomgang.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over sju år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Tirsdag skrev Journalisten at Norsk Journalistlag (NJ) investerer i aktivt forvaltede aksjefond som har plassert penger i blant annet Google og Facebook og tobakkselskaper. NJs landsstyre har vedtatt at aksjeandelen i streikefondet skal økes fra 15 til 28 prosent. Pengene skal plasseres i de samme fondene fra forvalteren Carnegie, som investerer i de nevnte selskapene.

Saken har vakt reaksjoner på landsmøtet som arrangeres på Fornebu denne uken.

Landsstyremedlem og tidligere leder Pål Hellesnes i redaksjonsklubben i Klassekampen var kritisk til endringen allerede under landsstyrets behandling. Han sier at han syns det er bra fagforeningens investeringer blir gått etter i sømmene.

– Når man plasserer penger eller kapital i internasjonale aksjer er det uunngåelig at en blir deleier i noe som noen mener er kritikkverdig, sier Hellesnes til Journalisten.

Bevisst holdning

Han mener og det er bra at påtroppende NJ-leder Hege Iren Frantzen har signalisert at det er åpent for å drøfte aksjeinvesteringene videre i landsstyret.

– Det er viktig at NJ har en bevisst holdning til dette.

Kristine Brunmark.
Foto: Miriam Schjetlein

En annen som reagerer er delegat Kristine Brunmark fra ABC Nyheter, som for øvrig nylig ble kjøpt av Trygve Hegnar. Hun er også kritisk til at NJ investerer i de omtalte selskapene.

– Jeg er en sterk motstander av at vi er eier av tobakkselskaper gjennom Carnegie. Selv oljefondet har strengere etiske regler enn journalistlaget. Prinsipielt er jeg heller ikke tilhenger av at vi er medier i Google eller Facebook, fordi det er vanskelig å drive kritisk journalistikk når man er medeier, sier Brunmark til Journalisten.

– Mener du at norske journalister lar seg påvirke når de dekker for eksempel skattlegging av Facebook og Google, fordi de kanskje kan få finansiert deler av et mulig streikebidrag i fremtiden fra de selskapene?

– Nei, det er mer prinsipielt. Jeg mener man skal holde sin sti ren.

Anbefaler indeksfond

Brunmark sitter også som styremedlem i Redd Barna, som er nøye på hvordan de investerer midlene sine. Hun er mindre kritisk til passivt forvaltede indeksfond der forvalteren ikke har innflytelse på hvilke aksjer fondet skal kjøpe.

– Definitivt. Det er en god måte å løse det på. Dette handler om troverdigheten vår.

I Oslo Journalistklubb (OJ) har de også plassert midler som finansierer hvilestipend for medlemmene i aksjemarkedet. Men etter motstand på et årsmøte, satte OJ ned et etisk utvalg som vurderte hvordan de skulle plassere pengene slik at de forvaltes etisk i tråd med OJ-medlemmenes ønsker.

OJs leder Baard Zakariassen sier at laget maksimalt kan investere 60 prosent av pengene i aksjer.

– Det var viktig, fordi det er hvilestipendet som er motivasjonen. Ikke å tjene penger på børs.

Grundig gjennomgang

Forslaget om å plassere penger i aksjemarkedet møtte først stor motstand på årsmøtet, men gikk gjennom takket være grundig arbeid, sier Zakariassen.

– Vi hadde en grundig gjennomgang. Og det var ikke for profitt, men for å hjelpe medlemmene.

OJ har plassert penger i de to fondene KLP Aksjeglobal indeks IV og KLP Aksjenorge indeks II.

Powered by Labrador CMS