Radiokanalen er kun en hårsbredd unna å stenge for godt.

RadiOrakel oppretter spleis for å overleve

Verdens eldste kvinnedrevne feministiske radiokanal nær ved å gå konkurs. 

I 42 år har verdens eldste kvinnedrevne feministiske radiokanal, RadiOrakel, vært på lufta. 

Nå er radiokanalen kun en hårsbredd unna å stenge for godt. 

RadiOrakel har, etter utfasningen av FM-nettet, hatt store utfordringer med balansere økonomien.  De har lenge vært avhengige av driftsmidler fra støtteordninger og stipender for å overleve, og har i mange operert med underskudd. 

Nær konkurs

– Det er snakk om relativt små underskudd som vi har klart å støtte opp med å bruke  egenkapital, men utfasingen har gjort at kanalen i utgangspunktet har få muligheter til å tjene inn midler på egenhånd, sier ansvarlig redaktør i RadiOrakel, Hanne Rye Hanssen, til Journalisten. 

– Vi håper fortsatt at vi skal få tilslag på flere driftsmidler til neste år så vi ikke havner i samme situasjon igjen, sier redaktør i RadiOrakel, Hanne Rye Hanssen.

RadiOrakels driftes i dag av en administrativ stilling på 80 prosent, resten av driften er basert på frivillighet. Selv om radiokanalen har spinket, spart og kuttet utgifter det siste året kommer de likevel til å gå i et underskudd i år som er høyere enn egenkapitalen. 

– Da går vi konkurs, sier Hanssen som peker på blant annet økte priser som grunnen til at de nå går på sparebluss. 

Hanssen forteller at RadiOrakel hvert år søker om flere midler, likevel har den økonomiske støtten de får stort sett holdt seg på stedet hvil.  

Det har resultert i at de nå har sett seg nødt til å opprette en spleis. Spleisen er et av flere tiltak de nå tester ut for å prøve å ro i land flere midler for å dekke noe av underskuddet, forteller Hanssen. 

Kritisk til støtteordningene

Pengene som kommer inn fra spleisen «Hold radiOrakel i live!» vil gå direkte inn i driften av radiokanalen, forteller redaktøren. 

– Vi håper fortsatt at vi skal få tilslag på flere driftsmidler til neste år så vi ikke havner i samme situasjon igjen, sier Hanssen som er kritisk til hvordan noen av støtteordningene opererer. 

– Vi ser store kommersielle aktører som får masse midler, mens små aktører, og jeg vet at det gjelder mange flere enn oss, som driver med mangfold, likestilling og inkludering og som opererer med mer subkulturelle ting, og som er viktige organisasjoner, ikke bare for medie- men også for kultur- og meningsmangfold, får en brøkdel av driftsmidlene som de store kommersielle aktørene får, sier hun

Hun legger til: 

– Vi synes  at det er uforståelig når man gir millioner av kroner til folk som driver med kommersiell drift og en slant og ingenting til kulturinstitusjoner og medieinstitusjoner som i utgangspunktet driver med frivillighet, mangfold,  inkludering og likestilling. 

Håper på napp

Spleisen ble opprettet onsdag og har så langt fått inn litt over 20.000 kroner. Målet for innsamlingen er 50.000 kroner. I tillegg ser de om de kan innhente midler fra andre støtteordninger.

– Jeg har skrevet brev til kulturministeren og vi kommer til å ha en støttekonsert, sier Hanssen. 

Hun avslutter: 

– Nå er det litt sånn at vi spriker ut i alle retninger, og så håper jeg at vi får napp en plass. 

Powered by Labrador CMS