<p>Politikens fotograf Martin Lehmann føres bort av politiet da han nektet å etterkomme deres ordre om å forlate motorveien, der han dokumenterte flyktninger. Foto:&nbsp;Ernst van Nord / Ritzau</p>

Politikens fotograf Martin Lehmann føres bort av politiet da han nektet å etterkomme deres ordre om å forlate motorveien, der han dokumenterte flyktninger. Foto: Ernst van Nord / Ritzau

Havner i dansk lagmannsrett

Politikens fotograf Martin Lehmann fotograferte flyktninger langs motorveien. Nå skal saken opp i dansk lagmannsrett. 

Published   Updated

Fotograf Martin Lehmann ble arrestert av politiet september 2015, da han fotografere flyktningene som gikk lands motorveien i Sør-Jylland. Lehmann skulle dekke flykningstrømmen gjennom Danmark på oppdrag for Politiken. Mellom 200 og 300 flyktninger gikk langs motorvei E45 i Sønderjylland, på vei mot Sverige. 

Han ble tiltalt for å ha forstyrret offentlig orden. I januar ble Lehmann frifunnet av retten i Sønderborg, men nå skal saken altså opp i Landsretten, som tilsvarer norsk lagmannsrett. Det skriver danske Politiken.

LES OGSÅ: Fotograf-frifinnelse i Danmark vil kunne ha betydning for norske forhold

Politiet ga Lehmann en bot på 1.500 danske kroner. Å betale den for å få saken ut av verden, var aldri et alternativ. 

– Jeg er likeglad om boten var på 1.500 kroner eller 15 millioner, jeg har aldri forholdt meg til beløpet. Det var faktisk først forrige uke jeg fikk vite det, sa Lehmann til Journalisten i januar. 

Det var Politikens fotosjef Thomas Borberg som anbefalte Lehmann å bli på stedet, selv om politiet viste ham bort. 

– Jeg sier til ham at du skal bli. Dette er den viktigste historien i nyere tid i Danmark og den skal vi selvfølgelig fortelle, fortalte Borberg til Journalisten i 2016.

– Så gikk det 20 minutter før Martin ringte tilbake og fortalte at han var blitt anholdt. 

LES OGSÅ: Politiken møter politiet i retten etter at fotografen deres ble anholdt i fjor høst