Denne artikkelen er over to år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.
– Dette er kanskje ikke et typisk tema for lokalaviser, men mensen angår halve befolkningen også her i Vesterålen.
Annonse
Det sier Kristine Lindebø som er reportasjeleder og featurejournalist i lokalavisa Vesterålen Online (VOL). I løpet av vinteren har hun etterlyst mensen-historier fra kvinner i nærområdet.
– Vi som jobber i lokalavis tenker ofte at vi skal dekke hendelsesnyheter, som selvfølgelig er en stor del av samfunnsoppdraget. Men iblant glemmer vi det som skjer i enkeltpersoners liv, og det som kan være personlige, men universelle problemstillinger, sier Lindebø til Journalisten.
Innsamlingen av mensen-historiene har resultert i en langlesing hos VOL i forbindelse med kvinnedagen 8. mars. Samtidig har avisa publisert en kommentar av Lindebø som begrunner hvorfor de velger å skrive om mensen.
Etterlysning på Facebook
At mensen fremdeles er et tabu-tema, er bakgrunnen for at Lindebø ønsket å sette i gang prosjektet. Hun forteller at hun var rimelig spent da hun skulle pitche idéen på et morgenmøte i januar.
– Vi er bare tre kvinner i redaksjonen, resten er menn. Men redaktøren var så positiv og mente at vi aldri har skrevet om mensen før. Det blir nok iallfall ikke en sak konkurrentene slår oss på, ler hun.
Etter at redaksjonen ga prosjektet grønt lys, gikk Lindebø ut på Facebook og etterlyste historier fra kvinner i Vesterålen og nabokommunen Lødingen:
Hun forteller at saken som i utgangspunktet bare skulle handle om mensen, nå har blitt til noe enda større.
– Jeg hadde håpet på mange vanlige historier, som «jeg husker den gangen jeg blødde gjennom på ungdomsskolen». Nå har vi det, i tillegg til historier om kvinner som har lidd seg gjennom årevis med smerter for så å endelig få bekreftet at det var noe som feilet dem, sier Lindebø.
Annonse
– Preger livet til kvinner
VOL-journalisten forteller at det totalt er seks kvinner som har tatt kontakt og ønsket å fortelle sine historier.
– Tre av disse har større temaer å hekte sine historier på, og kanskje dermed større motivasjon for å dele. Det er sterke historier, sier Lindebø.
– Jeg håper at det både er kvinner og menn som leser dette, fordi mensen er noe som preger livet til kvinner i mye større grad enn det som kommer fram i media. Særlig om man har smerter og plager slik som disse tre, sier reportasjelederen.
Håper menn også vil lese
Til tross for at mensen og kvinnehelse er temaer som har fått mer medieoppmerksomhet de siste årene, mener Lindebø at behovet for ufarliggjøring fremdeles er stort.
– Mediene spiller en viktig rolle i oppgaven om å gjøre temaer og problemer mindre tabu. Den oppgaven må vi ta på alvor, sier hun til Journalisten.
Hun legger til at informasjonsformidling også var et viktig mål for prosjektet:
– Saken presenterer fakta om syklus og fakta om hvordan alle disse hormonene påvirker kvinner hver måned gjennom hele livet. Folkeopplysning, rett og slett.
Om målene er nådd er for tidlig å si noe om, men Lindebø håper leserne ser på dette som en god anledning til å lære av hverandres erfaringer.
– Jeg håper folk synes det er bra at også vi som lokalavis løfter frem allmenne temaer. Selv om bare kvinner har mensen, påvirker det også deres kjærester, fedre og venner på ulike måter. Jeg håper at også de synes det er kult å lese, avslutter Lindebø.
Til opplysning: Kristine Lindebø er tidligere Journalisten-journalist.