Faksimile Nettavisen.

Nekter Gaza-frilanser honorar

Den palestinske journalisten Khader Al-Zanoon risikerte livet for å ta bilder for Nettavisen under Gaza-krigen. Men får ikke lønn for strevet.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

– Jeg gjør ingenting gratis. Jeg er en profesjonell journalist. Jeg risikerte livet for å dekke krigen for Nettavisen fordi jeg ville få betalt, sier Khader Al-Zanoon til Journalisten.

Frilanseren opplyser at han har jobbet for det palestinske nyhetsbyrået Wafa, palestinsk kringkasting, algerisk tv, syrisk tv, egyptisk radio og arabiske radiokanaler

Er publisert

Under krigen i Gaza brukte Nettavisen palestineren både som kilde, journalist og fotograf. I ett tilfelle, der Nettavisen for øvrig ga ham feil navn, skildret journalisten sin families situasjon i ord og bilder. Til en annen artikkel skaffet han Nettavisen bilder av militante palestinske krigere i aksjon. «Den palestinske journalisten Khader Al-Zanoon dro ut i Gazas gater natt til torsdag for å ta bilder av militante palestinere for Nettavisen», heter det i saken.

Men en drøy måned etter krigen har ikke Al-Zanoon sett snurten av noe honorar. Tvert imot har Nettavisen stilt seg uforstående til fakturaen han sendte.

I en epost til Al-Zanoon skriver journalist Thomas Paust i Nettavisen at det ikke ble inngått noen avtale om betaling og at han forsto det slik at journalisten tilbød bildene gratis. Paust legger til at han heller ikke har myndighet til å foreta utbetaling.

Tok kontakt

Al-Zanoon sier det er riktig at de ikke laget en konkret avtalte, men forstår ikke hvordan Nettavisen kan tro at han jobber gratis. Han understreker at det var Nettavisen som kontaktet ham, nettopp fordi vestlige journalister ikke kom inn i Gaza.

– De fikk mitt telefonnummer av Ashraf Al-Khadra, som tidligere jobbet i Nettavisen. Jeg gjorde derfor mitt ytterste for å gjøre en god jobb for dem og møtte militante i farlige områder som når som helst kunne bli bombet. Beløpet jeg ber om for sakene og bildene er lite sammenlignet med risikoen jeg tok, understreker Al-Zanoon, som har fakturert 800 dollar for alt arbeidet. Ifølge journalisten inkluderer det to saker, minst seks bilder, samt masse informasjon.

Ashraf Al-Khadra er palestinsk frilansjournalist, bosatt i Oslo. Han har blant annet jobbet for Nettavisen og tv-kanalen Al-Arabyia. Og han startet den arabiskspråklige nettavisen NorwayVoice. Al-Khadra bekrefter Al-Zanoons framstilling.

– Nettavisen ønsket kontakter på Gaza-stripen og jeg koblet dem til journalist Khader Al-Zanoon. Jeg ble overrasket da han ringte meg og fortalte om problemene med Nettavisen, sier Al-Khadra.

Han er ille berørt av det som har skjedd og overførte mandag 150 dollar fra egen lomme til kollegaen. Al-Zanoon fortviler fordi han og familien er i en svært vanskelig situasjon, blant annet fordi husværet deres ble skadet under krigen.

– Også på grunn av blokaden er vår økonomiske situasjon svært vanskelig. Familien lever bare på min inntekt, og vi har ikke råd til å reparere huset, forteller Al-Zanoon.

Uhørt

Nestleder i Norsk Journalistlag, Kjetil Haanes, sier det er helt uhørt at Nettavisen ikke har betalt journalisten.

– Mange palestinske journalister og fotografer jobbet for utenlandske medier under krigen. For en gangs skyld fikk de faktisk muligheten til å tjene noen penger. Men de gjorde det med stor fare for liv og helse. Fem palestinske journalister ble drept og 17 skadet i løpet av krigen. Når de rykket ut, gjorde de det sjølsagt for å få betaling. Det kan ikke komme som noen overraskelse på Nettavisen, sier Haanes, som sjøl møtte flere palestinske journalister da han var i Gaza i kjølvannet av krigen. En av dem var Al-Zanoon.

– De fortalte hvor glade de var for oppdragene for internasjonale medier. Jeg håper og tror denne saken bygger på en fundamental misforståelse. Sjølsagt skal Al-Zanoon ha betaling, ja god betaling. Noe annet vil være brudd på all slags skikk og bruk. Jeg regner med at ledelsen i Nettavisen ordner raskt opp, sier Haanes.

Ukjent

Ansvarlig redaktør i Nettavisen, Gunnar Stavrum, sier han ikke kjenner til saken eller hva som ligger til grunn for uenigheten. Men han viser til at Nettavisen kjøper saker og bilder hver eneste dag og at de selvsagt betaler for seg.

– Sakene og bildene er uomtvistelig publisert på Nettavisen, men journalistens honorarkrav er blitt avvist med at det ikke var inngått avtale om betaling?

– Jeg kan knapt uttale meg om dette så lenge jeg ikke kjenner konkret til dette tilfellet, sier Stavrum, som lover å undersøke saken nærmere.

Powered by Labrador CMS