Filter Nyheter-redaktør Harald Klungtveit skal etterforskes for «brudd på privatlivets fred».

Omgjør henleggelse: Politiet skal etterforske Filter-redaktøren

Ble anmeldt etter artikkel om Active Club-nettverket. – Det går litt kaldt nedover ryggen på meg når påtalemyndigheten beordrer etterforskning av en avisredaksjon, sier Harald Klungtveit.

Publisert Sist oppdatert

Oppdatert med kommentar fra ansvarlig redaktør Harald Klungtveit i Filter Nyheter.

Filter Nyheter-redaktør Harald Klungtveit ble firedobbelt politianmeldt etter magasinets oppslag om det norske Active Club-miljøet, som kobles til høyreekstremisme, omtalte Journalisten tidligere i juni.

Filter hadde selv omtalt anmeldelsene, og at de var henlagt av politiet.

Én av henleggelsene ble imidlertid påklaget, og omgjort av statsadvokaten, får Journalisten nå bekreftet. Statsadvokaten ber politiet etterforske saken.

Ber om flere undersøkelser

«Forholdet ligger åpenbart i grenseland av hva som er straffbart idet motstridende hensyn som retten til privatliv og hensynet til ytringsfriheten, jf. EMK artikkel 10 og Grunnloven § 100, må veies opp hverandre», står det i omgjøringsbeslutningen signert statsadvokat Stein Vale.

Etterforskningen må klargjøre om fornærmede har deltatt i filmer som han har visst at vil bli brukt offentlig i rekrutteringsøyemed, bestiller statsadvokaten, og ber om at det også må undersøkes nærmere om alt Filter Nyheter har publisert er hentet fra åpne kilder.

Det var det relativt nyetablerte nettstedet «Uten Filter», som Journalisten tidligere har omtalt, som først fortalte om omgjøringen av henleggelsen.

Nettstedets redaktør er NTNU-ansatte Øyvind Eikrem, som flere ganger tidligere har klaget Filter Nyheter inn for Pressens Faglige Utvalg (PFU). Filter ble felt i PFU for ikke å ha tatt nødvendige forbehold da de slo fast at Eikrem sto bak en Facebook-profil med rasistiske ytringer.

Endrer kategori

Politiet hadde i utgangspunktet vurdert anmeldelsen mot straffelovsparagrafen om «hensynsløs adferd», men statsadvokaten mener riktig plassering vil være paragraf 267 om krenking av privatlivets fred.

«Når saken er ferdig etterforsket, avgjør politiet om den skal henlegges eller ikke», står det i påtegningsdokumentet.

– Inntil videre håper jeg at dette ikke var særlig gjennomtenkt og at politiet kommer raskt tilbake med en ny henleggelse. Men det går litt kaldt nedover ryggen på meg når påtalemyndigheten beordrer etterforskning av en avisredaksjon og insinuerer at det kan være straffbart å publisere undersøkende journalistikk, skriver Klungtveit i en kommentar til Journalisten.

Powered by Labrador CMS