– Dette er ting jeg har sagt offentlig mange ganger, sier nyhetsredaktør Karianne Solbrække om synet på journalisters private markeringer.

Havnet i pride-diskusjon i internt TV 2-møte

– Flott at folk tør å vise uenighet, sier nyhetsredaktør Karianne Solbrække.

Publisert

Et internt, HR-arrangert møte for TV 2-ansatte i forrige uke, der blant andre mediehusets nyhetsredaktør Karianne Solbrække og VG-sjef Gard Steiro sto på podiet, ble på tampen preget av diskusjon rundt synet på pride-markering hos TV 2-journalister, får Journalisten opplyst.

Under møtet skulle Solbrække og Steiro belyse redaktørdilemmaer rundt personlig engasjement, og Solbrække ga uttrykk for sine forventninger til TV 2-journalistene:

At de kan, hvis de passer seg for å gå under noen spesifikk politisk fane, delta i Pride-parade. Men at de ikke bruker pride-flagg eller -farger på profilbilder på sosiale medier.

– Deler av debatten rundt pride er politisk

– Dette er ting jeg har sagt offentlig mange ganger. Hele TV 2 var invitert, og det er ikke alltid folk som ikke er journalister har et forhold til rolle og hvordan vi diskuterer det.

Ønsket var å dele disse tankene og dilemmaene med hele TV 2, sier Solbrække til Journalisten.

– Min innstilling er at ytringsfriheten er forankret i Grunnloven, som åpenbart trumfer TV 2s etiske regelverk. Men jeg er opptatt av at journalister må være rollebevisste. Det finnes et skille mellom TV 2 som arbeidsgiver som fremmer og hyller mangfold, og vi som er redaksjonelle medarbeidere, utdyper nyhetsredaktøren.

Som tar til orde for samme linje for eksempelvis Ukraina- eller Palestina-flagg på profilbilder.

– Selv om pride-flagget for mange av oss, inkludert meg selv, står for mangfold og inkludering, er det deler av debatten rundt pride som er politisk, det kommer vi oss liksom ikke unna.

Avviser konsekvenser

Velger man å bli journalist, gir man samtidig opp deler av ytringsfriheten, og man er ikke kun privatperson på fritiden, mener Solbrække.

– Nettopp på grunn av rollen man har. Journalister har en unik rolle og posisjon i samfunnet, og må passe på troverdigheten sin. Er man ikke bevisst den rollen, mener jeg heller man kan være aktivist i andre organisasjoner, noe det selvfølgelig ikke er noe galt med å være.

– Hva blir reaksjonen fra redaksjonsledelsen hvis en TV 2-journalist fargelegger some-profilene sine i pride-fargene nå?

– Det blir ikke noen reaksjon. Vi kan åpenbart ikke nekte folk det. Det får ikke konsekvenser, jeg kan kun oppfordre folk til å tenke seg nøye om, ha et bevisst forhold til hva de gjør og vurdere om det kan skade tilliten til TV 2.

Nyhetsredaktøren beskriver selv at det ble noen minutters diskusjon etter et kritisk spørsmål om hvorfor hun er så negativ til journalisters bruk av pride-flagget.

– I mitt perspektiv var det bare positivt. Ofte tør ikke folk å si noe på sånne tilstelninger. Det er flott at folk tør å vise uenighet og at vi kan ha åpne diskusjoner om det. Jeg opplevde det som utelukkende positivt, avslutter TV 2-redaktøren.

Powered by Labrador CMS