Med livet som innsats

Lars Skree skjøt Armadillo mellom kuler og granater i Afghanistan.

Publisert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Interessen for den danske krigsdokumentaren Armadillo har vedvart, helt siden den fikk kritikerprisen i Cannes i vår. To måneder etter den norske kinopremieren trakk Pressefotografenes Klubb full sal med visning av filmen på Litteraturhuset, etterfulgt av samtale mellom fotografen Lars Skree og Erling Borgen.

Skree sier han risikerte livet på den afghanske slagmarken under filmingen. Sammen med regissør Janus Metz tilbrakte Skree fire måneder i den danske militærbasen Armadillo i Helmand-provinsen, hvor 23 danske soldater har mistet livet siden 2002.

– Jeg var mest nervøs for landminer, forteller Skree, som var nær på å bli drept da han filmet den omstridte grøftescenen, hvor soldatene dreper talibanere på kloss hold.

Ikke journalistisk

– Hvorfor laget dere filmen?

– Vi var nysgjerrige, og ville først og fremst gi en nøktern fremstilling av situasjonen. Vi har ikke holdninger for eller imot krigen, men var interessert i å se hva som skjer med soldater på 20 år når de skyter mot folk. Det er ikke en journalistisk film. Journalister har en skarpere vinkel, og er mer ute etter å bekrefte eller avkrefte antakelser. Som dokumentarfilmskapere er vi åpne for alle mulige sannheter.

– Hvor viktig har dramaturgien vært sammenlignet med det å gi et mest mulig sannferdig bilde av situasjonen?

– Dramaturgien har selvfølgelig vært viktig, om det kan ha gitt et skjevt inntrykk må man vurdere selv. Men det er klart filmen er subjektiv. Dette er en fremstilling sett med mine og Janus’ øyne.

Blandede reaksjoner

– Det virker som soldatene snakker og oppfører seg upåvirket av at du er til stede. Hvordan klarte du det?

– Når du filmer i så lang tid som vi gjorde får de tillit til deg. Du blir en del av gruppen. de venner seg til det og glemmer at du er der.

På tross av det sier Skree at det var meget lite av materialet de ikke kunne ta med i filmen. Det danske forsvaret har ikke redigert noe av innholdet foruten å fjerne enkelte elementer som kan påvirke sikkerheten, som kartkoordinater.

Viktig sivilbefolkning

– Hvordan har de medvirkende reagert på filmen i ettertid?

– Reaksjonene har vært blandet. De fleste har vært glade for filmen, de synes den viser hvordan det faktisk er. Av mange ses det som en heltefilm. Men de ledende «alfahanner», soldaten Ølby, som ble filmet mens han likviderer en talibaner, og patruljeleder Rasmus, har ikke vært så glade.

– Norske mediers Afghanistan-dekning kritiseres for å være for soldatorientert. Hvor viktig var det for dere å belyse sivilbefolkningens situasjon?

– Det har vært ekstremt viktig for oss. De fleste representasjonene handler om soldatene, og det var et poeng for oss å også vise hvordan de sivile har det.

– Kommer du til å dra tilbake til Afghanistan?

– Jeg drar tilbake hvis det er en god sak, slik jeg mener Armadillo var. Den har skapt en politisk debatt om krigsdeltakelsen. Jeg synes de danske politikernes reaksjon har vært litt underlig og forstår ikke hvorfor de er overrasket, det er jo ikke akkurat en bokklubb de driver der nede. De har hatt en oppfatning av at man lager pikeskoler og ikke slår folk i hjel. Nå får de se konsekvensene.

Powered by Labrador CMS