Afghansk suksessforfatter forsvarer dødsdømt journalist

– Journalistikk er ikke en kriminell handling som kvalifiserer til dødsstraff, skriver forfatteren av den filmatiserte bestselgeren «Drageløperen.»

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Den afghanske eksilforfatteren Khaled Hosseini kaster seg inn i kampen for å få benådet den dødsdømte journaliststudenten Sayed Parwez Kaambakhsh.

– Hvis Mr. Kaambakhsh blir henrettet, vil det være en tragedie, ikke bare for han og hans familie, men for alle som fortsatt håper på et friere, mer fremgangsrikt og opplyst Afghanistan, skrev Hosseini i en kronikk i Wall Street Journal fredag.

Engasjerer mange

Fra før av har det norske Utenriksdepartementet kalt dommen mot studenten, som sto anklaget for å ha distribuert en artikkel som kritiserer kvinners stilling innen islam, «et tilbakeslag for ytringsfriheten». Norsk Journalistlag har sagt seg villig til å betale en eventuell anke for Kaambakhsh, og den britiske avisen The Independent har lansert en kampanje for å redde den unge journalistens liv.

Så langt har The Independent samlet inn 50.000 underskrifter til støtteaksjonen sin.

Ekko fra Talibans dager

Hvorvidt Kaambakhsh skrev eller ikke skrev artikkelen han er anklaget for å ha distribuert, er ikke poenget, skriver Hosseini:

– Spørsmålene som bør spørres er hvorvidt Afghanistan etter Taliban er et land som henretter sine borgere for fredelig å ha satt spørsmålstegn ved enkelte sider av islam? Hvordan kan Afghanistan hevde at landet er på vei til å bli en fri, demokratisk stat når den avliver sine egne borgere på et grunnlag som etterlater et skummelt ekko av Talibans mørkeste dager?

Kaambakhshs sak representerer en mulighet for Afghanistan «til å vise verden at landet vil følge fundamentale demokratiske prinsipper», skriver Hosseini, og stiller seg fullt og helt bak støtteaksjonene til organisasjoner som Reportere Uten Grenser.

Hosseini er mest kjent for debutboken «Drageløperen» (The Kite Runner), som beskriver en ung gutts oppvekst under russernes okkupasjon og påfølgende flukt til Amerika. Boken ble nylig filmatisert og går i disse dager på norske kinoer.

Powered by Labrador CMS