Belfast, 20040217. Esten O. Sæther, fotballkommentarvignett FOTO:OLE THOMASSEN/Dagbladet/Norwayoct@dagbladet.no90 02 02 16200610Esten O. Sæther er sportskommentator i Dagbladet. Foto: Ole Thomassen/DagbladetMen sportskommentatorer forsvarer gjengivelsen av de grove ordene som felte skøytetreneren.20091126
Angriper Sæthers rolleblanding
Upresis kritikk, svarer Dagbladets profilerte sportskommentator.
Det stormer rundt Dagbladets mangeårige sportskommentator Esten O. Sæther. I Aftenposten forteller kommentator Bertil Valderhaug om maktkamp blant sentrale aktører i norsk toppidrett, med Sæther som en av kamphanene.
Valderhaug mener Sæther tar det for gitt at Jarle Aambø bør gå av som toppidrettssjef som følge av siste tids dopingskandaler. Han har forhåndsdømt friidrettstrener Petar Vukicevic, mener Valderhaug. Dette skjer, skriver Aftenpostens sportskommentator, samtidig som Sæther selv er landslagssjef i Futsal og pleier et tett vennskap til Norges Idrettsforbunds generalsekretær Inge Andersen.
Forhåndsdømming
Men Valderhaug er langt fra den eneste som drøfter Sæthers rolleblanding. Også DNBs mangeårige sponsorsjef Jacob Lund reagerer på Sæthers og Andersens forhåndsdømming av Vukicevic. I E24 skriver han at Sæther står i spissen for å kreve Aambøs hode på et fat, like etter blir generalsekretær Andersen med i koret.
– Før noen vet noe sikkert (om Vukicevic har vært involvert med doping red.anm.) begynner kommentariatet slaktingen av toppidrettssjefen. Anført av d’herrer Esten O. Sæther i Dagbladet og Norges Idrettsforbund ved Inge Andersen.
Vukicevic selv har reagert på Dagbladets dekning av e-postene generelt og Sæthers roller spesielt. Dette er gjennom advokatfirmaet Schjødt klaget inn for Pressens Faglige Utvalg.
Renvasking av idrett?
I advokat Vidar Strømmes penn går det fram at Vukicevic er blitt et offer for en maktkamp for å få toppidrettssjefen til å trekke seg. I klagen opplyses at Dagbladet har sittet på sine opplysninger i mer enn et år uten å publisere dem, mens det var først da den idrettspolitiske situasjonen tilsa det at oppslagene kom.
– For Vukicevic er et annet og enda mer nærliggende utslag av Sæthers dobbeltrolle foruroligende. Sæther er sjef for Futsal, som er innendørs fotball. Dette er en gren som er svært preget av amatørutøvere, og hvor doping formodentlig er helt upraktisk. Det er nærliggende å tenke at Sæther med sin bakgrunn fra slik idrett helt uten dopingproblem, vil ha en tilbøyelighet til en høy grad av moralisme ved mistanke om doping i andre idrettsgrener, skriver Strømme på vegne av Vukicevik. Han fortsetter: – Nådeløse angrep på enhver mulig mistanke i andre grener, vil være egnet til å underbygge kvaliteten av den «rene» grenen han selv er leder av. Samtidig som han til en viss grad identifiserer seg med idretten, vil han trolig ha mindre forståelse for de krav til saklighet, saksbehandling og bevis som kreves i de idrettene hvor mistanke om doping lettere kan bli sådd.
Strømme skriver i klagen at de ikke er sikre på om det faktisk er slik det forholder seg, men at Sæthers opptreden gir inntrykk av at de har rett i sin antakelse. I klagen mener de Sæther har brutt Vær Varsom-plakatens punkt 2.3 om at redaksjonelle medarbeidere ikke bør ha oppdrag eller verv, økonomiske eller andre bindinger som kan skape interessekonflikter i forhold til deres redaksjonelle oppgaver.
Fotballen drøfter
Ifølge Norges Fotballforbunds generalsekretær, Kjetil Siem, er Sæthers rolle blitt drøftet i forbundet.
– Uansett hvor lite engasjementet er, så er han NFF-mann og dermed kommenterer han idrettskollegaer. Vi er enige om at det er kinkig, men samtidig gjør han også formidabel jobb som landslagssjef. (…) Vi trenger en ny runde både med ham og internt uten at jeg vil spå utfallet, sier han til Aftenposten.
I samme artikkel mener IJ-ansatt Gunnar Bodahl-Johansen det er underlig at en så rutinert pressemann som Sæther bryter presseetiske prinsipper.
Uheldig for dyktig kommentator
Selv om Esten O. Sæther er en av Per Edgar Kokkvolds foretrukne sportskommentatorer, mener generalsekretæren i Norsk Presseforbund at Dagbladets mangeårige sportsspaltist burde vurdere rollene sine.
Kokkvold sier til Journalisten at man ikke bare kan avvise kritikk av denne rolleblandingen når vervene man har blir gjenstand for spørsmål i konkurrerende medier, blant presseetikere og i idrettsforbundet.
– Det har det oppstått en situasjon hvor han bør velge. Og jeg håper at han som pressemann fortsetter som sportskommentator. En av de mest markerte, tydeligste og kanskje den flinkeste sportskommentatoren i norsk presse.
– Det er uheldig at han unødig utsetter seg for mistanker og angrep på denne måten.
Legger vekt på frivillighet
Esten O. Sæther selv sier til Journalisten at han opplever angrepene som underlige. Han har problemer med å forstå begrunnelsen for angrepene fra for eksempel Valderhaug i Aftenposten, all den tid Sæther som kommentator har vært åpen om sin rolle. Samtidig synes han det er merkelig at angrepene kommer først nå, siden han ifølge seg selv er den eneste kommentatoren i norsk presse som siden Tysse-saken ble kjent i vår har vært kritisk rundt dop og friidrett.
Dagbladets mangeårige sportskommentator forstår heller ikke at hans rolle som landslagstrener og kommentator knyttes opp til om han spiller på lag med enkelte i idrettstoppen, når han gjerne også har kritisert disse toppene.
Sæther forteller at han i 40 år har vært frivillig fotballtrener i KFUM. Jobben som landslagstrener for futsal er på en måte en forlengelse av denne rollen fordi KFUM har drevet i så lang tid med innendørsfotball.
– Jeg så på denne stillingen som en fortsettelse av rollen som frivillig trener. Jeg får 25.000 kroner per sesong for dette engasjementet og bruker feriene mine til å gjøre den, sier han og forklarer at tilbudet ble forelagt Dagbladets ledelse før han bestemt seg, og at hver gang avisen får nye sjef gis hun, eller han, muligheten til å vurdere rollene på nytt.
I sommer fornyet han kontrakten som landslagstrener for tre nye år, men det var på nippet at det ikke skjedde. For i forbundet var det flere som syntes han var for profilert som kommentator og tidvis fremmet idrettspolitiske meninger som brøt med fotballforbundets syn. Da var det mest resultatene som sikret landslagsjobben. Sæther ble nominert til verdens beste trener i futsal i 2011 og Norge til verdens beste lag. Riktignok var det Brasil som vant begge titlene.
Forstår ikke kobling
Jobben blir han stående i. Men hva når rolleblandingen fører til PFU-klage?
– Den koblingen skjønner jeg rett og slett ikke. Det er mye man ska ha betalt for i advokatyrket, sier Sæther og viser til argumentasjonsrekken til Strømme om at Sæther forsøker å fremheve Futsal som en renere idrett enn friidrett.
– Det kan like gjerne være meg som landslagstrener som får en spiller som bruker dop uten at jeg vet det. Men det er noe vi må løse da. Man kan godt diskutere rollene mine, for all del. Dagbladet har vært rause og greie og har sett på dette slik jeg har, at det er en frivillig virksomhet. Jeg stiller spørsmål om hvilke holdninger friidretten skal ha og om hva slags trenere de ønsker, sier han og legger til at han opplever Valderhaugs kommentar som usedvanlig faglig dårlig og at den mangler en troverdig forklaring.
– Hvor er bindeleddet hans?
Viktig verdisyn
Men, sier han, dersom det hadde vært doping i fotballforbundet og saken hadde blitt håndtert på linje med slik friidrettsforbundet nå har gjort det, da hadde Sæther sluttet direkte.
– Jeg kunne ikke sittet sentralt i denne sporten da. Jeg hadde måttet gå, for det bryter med mitt og med Dagbladets verdisyn.