Aftenposten forvekslet Torgeir Strøm med Torgeir Strøm.

Aftenposten måtte rette: Navnebror skapte forvirring

To personer med samme navn førte til feil.

Publisert Sist oppdatert

Sikkerhetsdirektør Torgeir Strøm kjører ikke en kinesisk bil, slik Aftenposten hevder i en stor artikkel onsdag. Samme artikkel er hovedoppslaget i papiravisen torsdag. 

Det viser seg at eieren av den kinesiske bilen er en annen Torgeir Strøm.

Samme navn

I en rettelse publisert torsdag, skriver Aftenposten: 

«Da saken først ble publisert, sto det at direktør i Departementenes sikkerhets- og serviceorganisasjon (DSS) eier en kinesisk bil. Det stemmer ikke. Bilen er registrert på en person med samme navn.»

Videre står det: 

«Før publisering stilte Aftenposten flere spørsmål til direktøren. Spørsmålene tok utgangspunkt i at bilen var eiet av direktøren, slik vi også la til grunn på publiseringstidspunktet. Svarene Aftenposten mottok på våre spørsmål inneholdt ikke korrigerende opplysninger. Feilen ble derfor først oppdaget da DSS kontaktet Aftenposten torsdag morgen, og gjorde oppmerksom på at bilen er eiet av direktørens navnebror.»

Stilte flere spørsmål

I en ny artikkel publisert torsdag ettermiddag, forsøker Aftenposten å forklare hva som har skjedd. 

«Utgangspunktet for saken er en oversikt over biler som Aftenposten har fått innsyn i. Her fant vi en bil produsert i Kina, registrert på en mann ved navn Torgeir Strøm», skriver Aftenposten.

Avisen forteller at de som et ledd i sin research, stilte flere spørsmål til DSS-direktøren med samme navn. Spørsmålene tok utgangspunkt i at han eide den kinesiske bilen.

Spørsmålene Aftenposten sendte ham var:

«Du er en av dem vi finner i kjøretøyregisteret, som vi ser at er registrert med et kinesisk bilmerke».

Og:

«Hvordan har du vurdert sikkerhetsrisikoen knyttet til bruken av bilen? Har du brukt bilen i en arbeidsrelatert sammenheng?»

DSS svarte slik på spørsmålene til direktøren:

«DSS og DSS' ansatte forholder seg til de råd og retningslinjer som norske sikkerhetsmyndigheter gir. Utover dette har ikke DSS noen egen vurdering av dette spørsmålet.»

Ikke fått svar

Aftenposten har spurt direktøren hvorfor han ikke gjorde dem oppmerksom på at han ikke eide bilen. Han har ikke svart, ifølge avisen.

Presseansvarlig Liv Nodeland i kommunikasjonsavdelingen til DSS, svarer følgende til Aftenposten.

– Vi har ikke på noe tidspunkt ønsket å holde tilbake opplysninger i saken, men har svart ut ifra vår forståelse av spørsmålene.

Hun legger til:

– DSS tolket spørsmålene fra Aftenposten dithen at det dreide seg om biler DSS eier og som derfor er registrert på DSS-direktør Torgeir Strøm, siden Strøm ikke eier noen privat bil. Derfor oppsto misforståelsen, og DSS svarte ikke Aftenposten på at Strøm ikke eier privatbil. Vi ser i ettertid at vi kunne skrevet at Strøm ikke eier en privat bil.

Powered by Labrador CMS